Βοήθεια στην Αλβανία - Ποιοι στέλνουν γιατρούς ,διασώστες και φάρμακα

Βοήθεια στην Αλβανία - Ποιοι στέλνουν γιατρούς ,διασώστες και φάρμακα Facebook Twitter
Πολλές χώρες σπεύδουν έμπρακτα να συμπαρασταθούν στην Αλβανία
0

Η Αλβανία βιώνει μια εθνική τραγωδία μετά το φονικό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ και δίνει μάχη με το χρόνο να απεγκλωβίσει ανθρώπους που είναι παγιδευμένοι στα συντρίμμια.

Η χώρα έχει ανάγκη εκτός από δηλώσεις συμπαράστασης και έμπρακτη υποστήριξη και πολλές κυβερνήσεις έχουν σπεύσει να συνδράμουν.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, σύμφωνα με αναρτήσεις που έκανε ο ίδιος σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης δήλωσε πως πολλοί έχουν σπεύσει από νωρίς να παρέχουν βοήθεια. Ο κ. Ράμα, με αναρτήσεις του στο Twitter, τονίζει ότι επικοινώνησε μαζί του ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Ντούσκο Μάρκοβιτς και του ανακοίνωσε ότι μια ειδική ομάδα υποστήριξης για τους τραυματίες μεταβαίνει στην Αλβανία. Αλλη μία ομάδα από τη Σερβία, που ειδικεύεται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αναχωρεί για την Αλβανία, είπε ο κ. Ράμα, παραθέτοντας στοιχεία από την επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Νωρίτερα είχα επικοινωνία με τον Πρόεδρο Θάτσι (τον Πρόεδρο του Κοσόβου), ο οποίος ενεργοποίησε τις ειδικές ομάδες KFS, που ειδικεύονται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και θα επιχειρήσουν στη διάσωση πολιτών από τα ερείπια κτηρίων" αναφέρει σε άλλη ανάρτησή του ο κ. Ράμα. Ο κ. Ράμα επισημαίνει ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, προέβη στη σύσταση μηχανισμού έκτακτης βοήθειας, καθώς και ότι οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης και της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και όλοι οι φίλοι της Αλβανίας εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να βοηθήσουν τη χώρα.

Βοήθεια στην Αλβανία - Ποιοι στέλνουν γιατρούς ,διασώστες και φάρμακα Facebook Twitter

Η Ευρώπη ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας


Τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε η Ευρωπαϊκή Ένωση κατόπιν αιτήματος των Αλβανικών αρχών.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμπαρίσταται στην Αλβανία αυτή τη δύσκολη ώρα», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης, προσθέτοντας ότι ομάδες από την Ιταλία, την Ελλάδα και τη Ρουμανία μεταβαίνουν στην σεισμόπληκτη Αλβανία. Επίσης, ο κ. Στυλιανίδης, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο ίδιο τηλεγράφημα του "ΑΤΑ", ευχαρίστησε την Ουγγαρία, τη Γερμανία, την Κροατία, τη Γαλλία, την Εσθονία, την Τσεχία και την Τουρκία για τις προσφορές βοήθειας που έκαναν προς την Αλβανία μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.

Νωρίτερα, ο κ. Στυλιανίδης είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, στον οποίο μετέφερε την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Αλβανικό λαό και την ετοιμότητα της ΕΕ για παροχή βοήθειας.

Το σύστημα Copernicus έχει ενεργοποιηθεί για την παραγωγή δορυφορικών εικόνων των πληγεισών ζωνών ενώ το κέντρο συντονισμού έκτακτης ανάγκης 24/7 της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται σε επαφή με τις Αλβανικές αρχές και συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση. Η ΕΕ θα αναπτύξει, επίσης, ομάδα πολιτικής προστασίας για να βοηθήσει τις αρχές να συντονίσουν την απάντηση και να αξιολογήσουν τις υλικές ζημιές.

Οι Γιατροί του Κόσμου εκφράζουν τη συμπαράσταση τους σε όλους όσους επλήγησαν από το σημερινό φονικό σεισμό στα Τίρανα και στο Δυρράχειο.

Είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε βοήθεια και να εκφράσουμε έμπρακτα την υποστήριξή μας στους συνανθρώπους μας στην Αλβανία, μόλις μας ζητηθεί.

Η Γαλλία στέλνει 100 διασώστες

Περίπου 100 μέλη της γαλλικής υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας αναχωρούν για την Αλβανία προκειμένου να συνδράμουν στις επιχειρήσεις διάσωσης των εγκλωβισμένων και να παράσχουν υλική βοήθεια στους επιζώντες που έμειναν άστεγοι μετά τον ισχυρό σεισμό.

Μια ομάδα 44 στρατιωτών από την υπηρεσία πολιτικής ασφάλειας της Μπρινιόλ πρόκειται να αναχωρήσει απόψε το βράδυ από τη Μασσαλία με προορισμό την Αλβανία, μεταφέροντας και 15 τόνους υλικού, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας. Άλλοι 50 πυροσβέστες θα φτάσουν στις πληγείσες περιοχές το πρωί της Τετάρτης. Λίγο μετά το μεσημέρι σήμερα έφτασε στα Τίρανα μια "αναγνωριστική ομάδα", που είχε ως αποστολή να εκτιμήσει τις ανάγκες των αλβανικών αρχών.

Ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ και ο υφυπουργός Λοράν Νουνιές εξέφρασαν "τη βαθύτατη θλίψη τους και την αλληλεγγύη τους" στον λαό και την κυβέρνηση της Αλβανίας. "Η αλληλεγγύη της Γαλλίας εκφράζεται με πράξεις και όχι μόνο με λόγια", υπογράμμισαν.

Βοήθεια στην Αλβανία - Ποιοι στέλνουν γιατρούς ,διασώστες και φάρμακα Facebook Twitter

50 διασώστες έστειλε η Ρουμανία

Ομάδα διάσωσης 50 ατόμων στέλνει η Ρουμανία στη σεισμόπληκτη Αλβανία, για να συνδράμει στο έργο των συνεργείων διάσωσης, δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος Εκτάκτων Καταστάσεων, Ράιντ Αραφάτ. «Η ομάδα μας προετοιμάζεται για να μεταβεί στην Αλβανία. Μιλήσαμε με το υπουργείο Άμυνας, το οποίο θα μας βοηθήσει στη μεταφορά. Πενήντα άτομα της ομάδας έρευνας και διάσωσης της Ειδικής Υπηρεσίας, πρόκειται να φύγουν για την Αλβανία, με τον εξοπλισμό που χρειάζονται», δήλωσε.

«Ο χρόνος απόκρισης είναι πολύ σημαντικός, επειδή ο σεισμός θεωρείται σοβαρή έκτακτη ανάγκη. Αν πάμε μετά από μια μέρα, δύο, είναι πολύ αργά. Έτσι, ευτυχώς, θα μπορέσουμε να φύγουμε σε λίγες ώρες και με την υποστήριξη των συναδέλφων μας από την Πολεμική Αεροπορία, η αποστολή θα πραγματοποιηθεί σήμερα(...) Η ομάδα θα δράσει στην περιοχή έως ότου σταματήσουν οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης» προσέθεσε.

Φάρμακα, γιατροί και ΕΜΑΚ από την Ελλάδα

 

Άμεση ήταν η ανταπόκριση της Ελλάδας στο αίτημα της αλβανικής κυβέρνησης μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για βοήθεια λόγω του ισχυρού σεισμού.

Όπως έγινε γνωστό από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναχώρησαν δύο ομάδες της ΕΜΑΚ με εξοπλισμό από Αθήνα και Γιάννενα προκειμένου να συνδράμουν τις αλβανικές Αρχές στο έργο της διάσωσης. Ειδικότερα, από Αθήνα έφυγαν με στρατιωτικό αεροσκάφος C130 εικοσιπέντε μέλη της 1ης ΕΜΑΚ με εκπαιδευμένο σκύλο, ενώ από τα Γιάννενα αναχώρησε άλλο ένα κλιμάκιο 15 ατόμων της 5ης ΕΜΑΚ με οχήματα και ειδικό εξοπλισμό. Παράλληλα, η Ελλάδα έχει δηλώσει ότι είναι στη διάθεση των αλβανικών Αρχών για αποστολή επιστημονικού προσωπικού ή οποιασδήποτε άλλης βοήθειας χρειαστεί.

Κλιμάκιο γιατρών στις πληγείσες από το σεισμό περιοχές της Αλβανίας στέλνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ). Η αποστολή του ΙΣΑ θα μεταφέρει φάρμακα και υγειονομικό υλικό και θα συνδράμει στις προσπάθειες για την υγειονομική κάλυψη των τραυματιών.

«Η σκέψη μας είναι κοντά στους συνανθρώπους της γειτονικής χώρας που χτυπήθηκαν από το φονικό σεισμό», ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης. Πρόσθεσε ότι «ο ΙΣΑ θα ενώσει τις δυνάμεις του, με τις υγειονομικές αρχές της περιοχής για να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ανθρώπινες ζωές» και εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους πολίτες της Αλβανίας.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ