ΗΠΑ: Αθωώθηκε καθηγητής που βοήθησε μετανάστες στα σύνορα - Κινδύνευε με κάθειρξη 20 ετών

ΗΠΑ: Αθωώθηκε καθηγητής που βοήθησε μετανάστες στα σύνορα - Κινδύνευε με κάθειρξη 20 ετών Facebook Twitter
1

Οι αμερικανικές αρχές απειλούσαν καθηγητή με ποινή κάθειρξης έως και 20 ετών, επειδή είχε βοηθήσει δύο μετανάστες στην έρημο της Αριζόνας, αλλά τελικά τον αθώωσαν.

Χρειάστηκαν δύο δίκες για να αθωωθεί τελικά από τους ενόρκους ο Σκοτ Γουόρεν, εθελοντής σε μια ανθρωπιστική οργάνωση. Ο 37χρονος Γουόρεν είναι καθηγητής γεωγραφίας και εθελοντής, εδώ και πολλά χρόνια, στην οργάνωση «Όχι άλλοι θάνατοι» (No more deaths). Η μη κυβερνητική οργάνωση ιδρύθηκε το 2004 και έθεσε ως στόχο της να αποτρέψει τους θανάτους των μεταναστών που περνούν παράνομα τα σύνορα με το Μεξικό για να φτάσουν στις ΗΠΑ αλλά χάνουν τη ζωή τους στην έρημο.

Οι ομοσπονδιακές αρχές κατηγορούσαν τον Σκοτ Γουόρεν ότι οργάνωσε την παράνομη άφιξη δύο ανδρών από την κεντρική Αμερική, οι οποίοι πέρασαν στις ΗΠΑ το 2018. Η βασική κατηγορία ήταν ότι προσπάθησε να τους κρύψει από τους συνοριοφύλακες, κάτι που ο ίδιος διέψευδε.

Στην πρώτη δίκη του, τον περασμένο Ιούνιο, οι συνήγοροί του προέβαλαν το επιχείρημα της «στοιχειώδους καλοσύνης» που επέδειξε ο πελάτης του όταν γνωρίστηκε τυχαία με τους δύο άνδρες σε ένα καταφύγιο. Οι ένορκοι συνεδρίαζαν επί τρεις ημέρες αλλά δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε ομόφωνη απόφαση.

Οι εισαγγελικές αρχές ωστόσο αρνήθηκαν να αποσύρουν τις κατηγορίες σε βάρος του καθηγητή. Του πρότειναν έναν «ευνοϊκό» συμβιβασμό, να δηλώσει ένοχος και να εκτίσει μόνο 24 ώρες στη φυλακή, απειλώντας ότι αν δεν δεχόταν θα βρισκόταν και πάλι αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη. Ο 37χρονος αρνήθηκε να δηλώσει ένοχος και στη νέα δίκη που διεξήχθη αυτήν την εβδομάδα στο Τούκσον της Αριζόνας οι ένορκοι χρειάστηκαν μόλις δύο ώρες για να τον απαλλάξουν από όλες τις κατηγορίες.

«Είτε στο δικαστήριο, είτε έξω από αυτό, η δουλειά μας ήταν πάντα να εκπαιδεύουμε. Να εξηγούμε με σαφήνεια την περίπλοκη κατάσταση στα σύνορα και να δίνουμε να καταλάβουν, όσοι ακούνε, την ανθρωπιστική κρίση», είπε ο Γουόρεν μετά την αθώωσή του.

Για τους συνηγόρους του, ο Γουόρεν μπήκε στο στόχαστρο των αρχών επειδή η οργάνωση «No More Deaths» είχε κυκλοφορήσει ένα βίντεο που έδειχνε συνοριοφύλακες αστυνομικούς να καταστρέφουν τα μπιτόνια με το νερό που είχε αφήσει η οργάνωση στην έρημο για να μην πεθάνουν από τη δίψα οι παράτυποι μετανάστες.

Με πληροφορίες από AFP/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ θέλει να φτιάξει ξανά αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να πάρει πίσω την αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Η βάση είναι στα χέρια των Ταλιμπάν, με τους οποίους ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις, αλλά έχουν υπάρξει συνομιλίες για ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων
LIFO NEWSROOM
Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς

Διεθνή / Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ καθώς ο ισραηλινός στρατός προελαύνει - «Είναι κακός οιωνός»

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι υπηρεσίες της διακόπηκαν «λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης και της στοχοποίησης των κύριων διαδρομών του δικτύου»
LIFO NEWSROOM
Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των New York Times για 15 δισ. δολάρια κρύβει κάτι σοβαρό

Διεθνή / Πώς ο Τραμπ, εμμονικά και ξεδιάντροπα, προσπαθεί να κατεδαφίσει τα κορυφαία media

Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των «New York Times» για 15 δισ. δολάρια κρύβει μια άρρωστη εμμονή του με τα media. Θέλει να κατεδαφίσει ακόμη έναν ζωτικής σημασίας θεσμό και να αποδυναμώσει τη νομική προστασία των μέσων ενημέρωσης.
THE LIFO TEAM
Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Διεθνή / Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Οι δηλώσεις έγιναν ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν για δεύτερη ημέρα τις επιχειρήσεις στη Γάζα, με τον τοπικό απολογισμό να ξεπερνά τους 100 νεκρούς μέσα σε μία ημέρα μόνο στην πόλη της Γάζας
LIFO NEWSROOM
«Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Άγνωστο το μέλλον για τα βαριά τραυματισμένα παιδιά της Γάζας

Διεθνή / «Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Το άγνωστο μέλλον των βαριά τραυματισμένων παιδιών της Γάζας

Δεκάδες τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα βρίσκονται εγκλωβισμένα στην Αίγυπτο και «επικίνδυνα» μακριά από τη θεραπεία τους, μετά την αιφνίδια απαγόρευση του Τραμπ για την είσοδο Παλαιστινίων στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM