Βολιβία: Προς νέες εκλογές βαίνει η χώρα - Έκτακτη συνεδρίαση στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών

Βολιβία: Προς νέες εκλογές βαίνει η χώρα - Έκτακτη συνεδρίαση στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών Facebook Twitter
EPA
0

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Βολιβία , μετά την παραίτηση του Έβο Μοράλες, με την πολιτική αστάθεια να παραμένει καθώς η υπηρεσιακή πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα προκηρύξει νέες εκλογές.

Συγκεκριμένα, η δεύτερη αντιπρόεδρος της Γερουσίας της Βολιβίας, Ζανίν Ανιές, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση και πρόκειται να διαδεχτεί τον Έβο Μοράλες μετά την παραίτησή του, ανακοίνωσε απόψε την προκήρυξη προεδρικών εκλογών ούτως ώστε στις 22 Ιανουαρίου να έχουμε έναν εκλεγμένο πρόεδρο.

Θα προκηρύξουμε εκλογές με προσωπικότητες που έχουν τα προσόντα και θα οργανώσουν την εκλογική διαδικασία ώστε να αντικατοπτρίζει αυτό που θέλουν όλοι οι Βολιβιανοί, είπε η Ανιές κατά την άφιξή της στο κοινοβούλιο. Ο λαός θέλει να έχουμε έναν εκλεγμένο πρόεδρο μέχρι τις 22 Ιανουαρίου. Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να το πετύχουμε, πρόσθεσε.

Με βάση το Σύνταγμα, στην περίπτωση παραίτησης του προέδρου ή αδυναμίας του να ασκήσει τα καθήκοντά του, αναλαμβάνουν κατά σειρά ο αντιπρόεδρος, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Γερουσίας και ο πρόεδρος της Βουλής. Όλοι όμως παραιτήθηκαν από τα αξιώματά τους, με αποτέλεσμα η επόμενη στη σειρά να είναι η Ανιές. Ο διορισμός της ως υπηρεσιακής προέδρου θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο. Ο νικητής των εκλογών της 20ής Οκτωβρίου θα αναλάμβανε επισήμως τα καθήκοντά του στις 22 Ιανουαρίου.

Έκτακτη συνεδρίαση του ΟΑΚ για τις εξελίξεις στη Βολιβία

 

Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών θα συνεδριάσει εκτάκτως με θέμα την κατάσταση στη Βολιβία αύριο, Τρίτη στην Ουάσινγκτον, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, μετά την παραίτηση του Βολιβιανού προέδρου Έβο Μοράλες.

Η συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για τις 3 το απόγευμα (22.00 ώρα Ελλάδας). Την έκτακτη σύγκληση του ΟΑΚ ζήτησαν οι ΗΠΑ, η Βενεζουέλα, η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Κολομβία, η Γουατεμάλα, το Περού και η Δομινικανή Δημοκρατία.

Μολονότι οι ΗΠΑ εξέφρασαν ικανοποίηση για την παραίτηση του Μοράλες, η Βενεζουέλα και κάποιοι από τους συμμάχους της κατήγγειλαν ένα "πραξικόπημα" στη Βολιβία.

Με πληροφορίες από Reuters

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΚΙΜ ΓΙΟΝΓΚ ΟΥΝ

Διεθνή / Βόρεια Κορέα: Για «ραγδαία ενίσχυση του πυρηνικού της οπλοστασίου» προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Η Βόρεια Κορέα έχει σημειώσει «πολύ σοβαρή» πρόοδο στην ικανότητά της να αυξήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, σύμφωνα με τον επικεφαλής στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΟΥΑΝ ΜΠΑΡΓΚΟΥΤΙ ΙΣΡΑΗΛ ΦΥΛΑΚΕΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Διεθνή / Μαρουάν Μπαργκούτι: Σε κίνδυνο ο Παλαιστίνιος ηγέτης λόγω «αυξανόμενης κακομεταχείρισης» στις φυλακές του Ισραήλ

Ο «Μαντέλα της Παλαιστίνης» υπέστη πρόσφατα τρεις επιθέσεις, μεταξύ των οποίων και μια επίθεση κατά την οποία οι δεσμοφύλακες έβαλαν ένα σκυλί να του ορμήξει, σύμφωνα με τον δικηγόρο του
THE LIFO TEAM
ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ ΛΟΑΤΚΙ+

Διεθνή / Ουγγαρία: Η «σιωπή» του Πέτερ Μαγιάρ για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας προκαλεί ανησυχία

Στην εκστρατεία που του χάρισε τη νίκη, ο νεοεκλεγείς Ούγγρος πρωθυπουργός εστίασε σε αρκετά βασικά ζητήματα που απασχολούν τη χώρα του, αφήνοντας ωστόσο «απ' έξω» τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας
THE LIFO TEAM