Βολιβία: Προς νέες εκλογές βαίνει η χώρα - Έκτακτη συνεδρίαση στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών

Βολιβία: Προς νέες εκλογές βαίνει η χώρα - Έκτακτη συνεδρίαση στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών Facebook Twitter
EPA
0

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Βολιβία , μετά την παραίτηση του Έβο Μοράλες, με την πολιτική αστάθεια να παραμένει καθώς η υπηρεσιακή πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα προκηρύξει νέες εκλογές.

Συγκεκριμένα, η δεύτερη αντιπρόεδρος της Γερουσίας της Βολιβίας, Ζανίν Ανιές, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση και πρόκειται να διαδεχτεί τον Έβο Μοράλες μετά την παραίτησή του, ανακοίνωσε απόψε την προκήρυξη προεδρικών εκλογών ούτως ώστε στις 22 Ιανουαρίου να έχουμε έναν εκλεγμένο πρόεδρο.

Θα προκηρύξουμε εκλογές με προσωπικότητες που έχουν τα προσόντα και θα οργανώσουν την εκλογική διαδικασία ώστε να αντικατοπτρίζει αυτό που θέλουν όλοι οι Βολιβιανοί, είπε η Ανιές κατά την άφιξή της στο κοινοβούλιο. Ο λαός θέλει να έχουμε έναν εκλεγμένο πρόεδρο μέχρι τις 22 Ιανουαρίου. Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να το πετύχουμε, πρόσθεσε.

Με βάση το Σύνταγμα, στην περίπτωση παραίτησης του προέδρου ή αδυναμίας του να ασκήσει τα καθήκοντά του, αναλαμβάνουν κατά σειρά ο αντιπρόεδρος, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Γερουσίας και ο πρόεδρος της Βουλής. Όλοι όμως παραιτήθηκαν από τα αξιώματά τους, με αποτέλεσμα η επόμενη στη σειρά να είναι η Ανιές. Ο διορισμός της ως υπηρεσιακής προέδρου θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο. Ο νικητής των εκλογών της 20ής Οκτωβρίου θα αναλάμβανε επισήμως τα καθήκοντά του στις 22 Ιανουαρίου.

Έκτακτη συνεδρίαση του ΟΑΚ για τις εξελίξεις στη Βολιβία

 

Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών θα συνεδριάσει εκτάκτως με θέμα την κατάσταση στη Βολιβία αύριο, Τρίτη στην Ουάσινγκτον, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, μετά την παραίτηση του Βολιβιανού προέδρου Έβο Μοράλες.

Η συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για τις 3 το απόγευμα (22.00 ώρα Ελλάδας). Την έκτακτη σύγκληση του ΟΑΚ ζήτησαν οι ΗΠΑ, η Βενεζουέλα, η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Κολομβία, η Γουατεμάλα, το Περού και η Δομινικανή Δημοκρατία.

Μολονότι οι ΗΠΑ εξέφρασαν ικανοποίηση για την παραίτηση του Μοράλες, η Βενεζουέλα και κάποιοι από τους συμμάχους της κατήγγειλαν ένα "πραξικόπημα" στη Βολιβία.

Με πληροφορίες από Reuters

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΣΡΑΗΛ ΔΙΚΗ ΜΠΕΝΙΑΜΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ

Διεθνή / Μπενιαμίν Νετανιάχου: Η δίκη του για διαφθορά συνεχίζεται την Κυριακή

«Με την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και την επιστροφή του δικαστικού συστήματος σε πλήρη λειτουργία, οι ακροάσεις θα συνεχιστούν κανονικά», ανέφερε ανακοίνωση των ισραηλινών δικαστηρίων
THE LIFO TEAM
ΑΝΤΡΙΟΥ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗΣΗ ΣΠΙΤΙ

Διεθνή / Άντριου Μάουντμπάτεν - Ουίνδσορ: Μετακόμισε μετά από αρκετή καθυστέρηση στο νέο του σπίτι

Ο αδελφός του βασιλιά Καρόλου προσπαθεί να εδραιώσει μια πιο σταθερή και ήρεμη καθημερινότητα μακριά από το Royal Lodge, ενώ συνεχίζονται οι νομικές και προσωπικές του υποθέσεις
THE LIFO TEAM
DISCOVEREU ΕΥΡΩΠΗ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ

Διεθνή / ΕΕ: Δωρεάν εισιτήρια για 40.000 άτομα - Ποιοι οι δικαιούχοι, μέχρι πότε οι αιτήσεις

Η πρωτοβουλία της ΕΕ επιστρέφει το 2026 - Δεκάδες χιλιάδες νέοι Ευρωπαίοι μπορούν να ανακαλύψουν προορισμούς που αναδεικνύουν την αρχιτεκτονική, τις καλές τέχνες, τη γαστρονομία
THE LIFO TEAM
ΤΟΥΡΚΙΑ LGBTQI+ ΛΟΑΤΚΙ+

Διεθνή / Τουρκία: Σε δίκη στελέχη οργάνωσης για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας - Κατηγορούνται για «ανηθικότητα»

Η ομοφυλοφιλία δεν είναι παράνομη στην Τουρκία, αλλά η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα αποτελεί συχνά στόχο των αρχών, οι οποίες την κατηγορούν για τη μείωση του ποσοστού γεννήσεων στη χώρα
THE LIFO TEAM