ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΗΠΑ-Τουρκία: Ευαίσθητες ισορροπίες στο πεδίο μάχης στη Συρία - Στην Άγκυρα και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ

ΗΠΑ-Τουρκία: Ευαίσθητες ισορροπίες στο πεδίο μάχης στη Συρία - Στην Άγκυρα και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Facebook Twitter
EPA
0

Στην Άγκυρα βρίσκεται ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Ο' Μπράιεν προκειμένου να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία για τον τερματισμό της πολεμικής επίθεσης  στη Συρία, αναγκάζοντας την Ουάσινγκτον να αποχωρήσει εσπευσμένα από την περιοχή.

Ο Ο' Μπράιεν ασκεί τα καθήκοντα του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ για έναν μήνα αναμένονταν να συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό των Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πριν από τις συνομιλίες που θα έχει σήμερα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η κυβέρνηση Τραμπ προσπαθεί να περιορίσει τις επιπτώσεις από την απόφαση του Ερντογάν να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις την προηγούμενη εβδομάδα κατά των Κούρδων στην Συρία, οι οποίοι έχουν πολεμήσει στο πλευρό των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους. Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος εξακολουθεί να επιμένει ότι δεν θα υπάρξει εκεχειρία.

Η τουρκική στρατιωτική επίθεση που άρχισε μετά από μια τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Ερντογάν και του Τραμπ ανάγκασε την Ουάσινγκτον να εγκαταλείψει την στρατηγική που ακολουθούσε επί μία πενταετία, ανακαλώντας την παρουσία των στρατιωτικών δυνάμεων που διατηρούσε στα βόρεια της Συρίας.

Από την άλλη μεριά, συριακές κυβερνητικές δυνάμεις που είχαν την υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν, αντιπάλων των ΗΠΑ στην Συρία, προωθήθηκαν άμεσα στις περιοχές όπου και περιπολούσαν αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Η τουρκική επίθεση ανάγκασε δεκάδες χιλιάδες αμάχους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ προκάλεσε ερωτηματικά για την τύχη των χιλιάδων τζιχανστιστών μαχητών στις κουρδικές φυλακές. 

Στο επιχειρησιακό επίπεδο των πολεμικών επιχειρήσεων, η προώθηση των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στα βόρεια της Συρίας και η ανάγκη ευέλικτης αποχώρησης των Αμερικανών στρατιωτών από τις περιοχές που είχαν αναπτυχθεί στην Συρία, έφεραν τις ΗΠΑ και την Τουρκία πολύ κοντά στο ενδεχόμενο μιας άμεσης πολεμικής σύγκρουσης στο πεδίο της μάχης.

Η Ουάσινγκτον έχει εκφράσει παράπονα για πυρά του τουρκικού πυροβολικού κοντά στις στρατιωτικές της δυνάμεις, ενώ ενδεικτική του κλίματος έντασης που διαμορφώθηκε ήταν και η πτήση αμερικανικού μαχητικού αεροσκάφους πάνω από την συνοριακή πόλη Κομπάνι και καθώς αντάρτες που έχουν την υποστήριξη της Τουρκίας είχαν βρεθεί κοντά σε μία αμερικανική στρατιωτική βάση.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς έχει δηλώσει ότι ο πρόεδρος Ερντογάν έχει υποσχεθεί τηλεφωνικά στον πρόεδρο Τραμπ ότι η Τουρκία δεν θα επιτεθεί στο Κομπάνι. «Η δήλωση του προέδρου Τραμπ για το Κομπάνι ήταν "Μην βομβαρδίσετε εκεί"», είχε δηλώσει προχθές στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος Ερντογάν.

«Είπαμε ότι πραγματοποιούσαμε μία επιχείρηση περικύκλωσης της πόλης. Δεν μας ενδιαφέρει το εσωτερικό του Κομπάνι, αλλά είπαμε ότι αν υπάρξει κάποια διαφορετική εξέλιξη είναι ενδεχόμενο να εμπλακούμε», είχε δηλώσει ο Ερντογάν. 

Νομοθετική πρωτοβουλία για Αιγαίο-Κύπρο με φόντο τη Συρία

Εντωμεταξύ, τη λήψη νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα συνδέει τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας σε Αιγαίο και Κύπρο με τις κυρώσεις που έχει ανακοινώσει ο Λευκός Οίκος για τη Συρία εξήγγειλαν οι Αμερικανοί βουλευτές Γκας Μπιλιράκης και Τεντ Ντόιτς.

Επιχειρώντας να αξιοποιήσουν το μομέντουμ που έχει αναπτυχθεί στο Κογκρέσο μετά τη χαοτική εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, οι δύο βουλευτές επιθυμούν να συνδέσουν την άρση των κυρώσεων με την ευρύτερη συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, το νομοσχέδιο καθιστά απαραίτητη προϋπόθεση για την άρση των κυρώσεων τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των γειτονικών κρατών, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η νέα νομοθετική πρωτοβουλία θα επικεντρώνεται κυρίως στις κυρώσεις που έχουν ανακοινωθεί εναντίον του υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και του υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

Σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη εξέλιξη, ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Έντι Ζεμενίδης, σημείωσε: «δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα, καθώς αύριο ο Ερντογάν μπορεί να κάνει μια συμφωνία με τον Μάικ Πενς και τον Μάικ Πομπέο, αλλά το γεγονός ότι θα έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο, σημαίνει ότι θα ριχθεί άπλετο φως στις έκνομες τουρκικές δραστηριότητες στο Αιγαίο και στην Κύπρο».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ