Ο Μπόρις Τζόνσον φέρεται να βρίσκεται στα πρόθυρα μιας συμφωνίας για το Brexit, σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, αφού έκανε σημαντικές υποχωρήσεις στις απαιτήσεις της ΕΕ για τα ιρλανδικά σύνορα.

 

Ένα προσχέδιο μάλιστα της συμφωνίας θα μπορούσε να δημοσιευτεί ακόμα και την Τετάρτη αν δοθεί το τελικό πράσινο φως, σύμφωνα με πηγές της ΕΕ και της Βρετανίας.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε θέσει ως καταληκτική ημερομηνία για το Brexit την 31η Οκτωβρίου.

 

Μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις οι δύο πλευρές φέρεται να συμφώνησαν καταρχήν ότι θα υπάρξει τελωνείο στη Βόρεια Ιρλανδία. Κάτι που είχε απορριφθεί από την Τερέζα Μέι χαρακτηρίζοντάς το απαράδεκτο σενάριο.

 

Ο Μπόρις Τζόνσον θα πρέπει να κερδίσει, ωστόσο, ακόμα τη μάχη στο κοινοβούλιο, συμπεριλαμβανομένου του κόμματος Δημοκρατικού Συνδικαλιστικού Κόμματος (DUP) και της σκληρής γραμμής που διατηρεί η Ευρωπαϊκή Ερευνητική Ομάδα (ERG). Μια πηγή από τους Ευρωσκεπτικιστές,ανέφερε ότι θα είναι πολύ δύσκολο για την ηγεσία του DUP να το δεχτεί, ωστόσο ακόμη δεν έχουν κάνει κριτική προς τις προσπάθειες του Τζόνσον. 

 

Την ίδια ώρα, πηγές από τις Βρυξέλλες δήλωσαν ότι είναι πεπεισμένοι ότι οι διαπραγματευτικές ομάδες τόσο του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και της ΕΕ θα συμφωνήσουν από μέρα σε μέρα. Να σημειωθεί ότι, καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, υπάρχει νευρικότητα στο Παρίσι και στο Βερολίνο ώστε να προλάβουν να υπογράψουν την συμφωνία μέχρι τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.

 

Τζόνσον σε Μακρόν: Θα εργαστούμε σκληρά για μια συμφωνία για το Brexit

 

Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε νωρίτερα στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ότι οι Βρετανοί αξιωματούχοι θα συνεχίζουν να εργάζονται σκληρά για να διασφαλίσουν μια συμφωνία για το Brexit πριν από τη σύνοδο κορυφής αργότερα αυτή την εβδομάδα, σε αυτό που ο εκπρόσωπός του περιέγραψε ως εποικοδομητική συζήτηση.

 

Ερωτηθείς για τα σχόλια που αποδίδονται στον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit, τον Μισέλ Μπαρνιέ, ότι πρέπει έως το τέλος της σημερινής ημέρας πρέπει να συμφωνηθεί ένα νομικό κείμενο, ο εκπρόσωπος δήλωσε πως ο Τζόνσον γνωρίζει τους χρονικούς περιορισμούς.

 

Πρόσθεσε ότι εάν επιτευχθεί μια συμφωνία, ο Τζόνσον αναμένει ότι το Κοινοβούλιο θα εργαστεί όλο το 24ωρο προκειμένου να περάσει η απαραίτητη νομοθεσία για την αποχώρηση της Βρετανίας πριν από την προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου.

 

Με πληροφορίες από Reuters/ Telegraph