LIVE!

Τα εργασιακά δικαιώματα γκέι και transgender εξετάζει σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ

Τα εργασιακά δικαιώματα γκέι και transgender εξετάζει σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ Facebook Twitter
0

Έχει ένας εργοδότης το δικαίωμα να απολύει έναν εργαζόμενο επειδή είναι γκέι ή transgender; Το ζήτημα αυτό, που διχάζει βαθιά την κοινωνία των ΗΠΑ και τα δικαστήρια της χώρας, φτάνει σήμερα ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στηρίζει τους εργοδότες και τάσσεται υπέρ μιας στενής ερμηνείας της ομοσπονδιακής νομοθεσίας του 1964 η οποία απαγορεύει τις διακρίσεις «με βάση το φύλο».

«Το φύλο εδώ αναφέρεται στο αν κάποιος έχει γεννηθεί άνδρας ή γυναίκα, όχι στον σεξουαλικό του προσανατολισμό ή την ταυτότητα του φύλου του όπως την ορίζει ο ίδιος», εκτίμησε πρόσφατα ο Νόελ Φρανσίσκο που υπερασπίζεται τη θέση της αμερικανικής κυβέρνησης ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου. Σύμφωνα με αυτόν, εναπόκειται στο Κογκρέσο να τροποποιήσει τη νομοθεσία, όχι στη δικαιοσύνη.

Ωστόσο για τους υπέρμαχούς τους, τα δικαιώματα των σεξουαλικών μειονοτήτων έχουν σημειώσει πρόοδο τα τελευταία χρόνια χάρη σε δικαστικές αποφάσεις, κυρίως αυτή του Ανώτατου Δικαστηρίου το οποίο το 2015 νομιμοποίησε τον γάμο μεταξύ ομοφυλόφιλων στις ΗΠΑ.

«Αυτή τη φορά το διακύβευμα είναι σημαντικότερο διότι αφορά στην ικανότητα να κερδίζουν τα προς το ζην», εκτίμησε η Ρία Ταμπάκο Μαρ της ισχυρής ένωσης προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων ACLU.

Μόνο 22 πολιτείες απαγορεύουν ρητά τις διακρίσεις εις βάρος των σεξουαλικών μειονοτήτων στον επαγγελματικό τομέα. Στις υπόλοιπες εναπόκειται στον Ανώτατο Δικαστήριο να βγάλει τα μέλη «της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας από το καθεστώς πολίτη δεύτερης κατηγορίας», συνέχισε η ακτιβίστρια.

«Πολύ νωρίς»

 

Μετά την ιστορική του απόφαση για τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ πήρε μια συντηρητική στροφή με τον διορισμό δύο δικαστών από τον Τραμπ.

Για τον δικηγόρο Τομ Γκόλντσταϊν είναι πιθανό η υπόθεση να έχει φτάσει «πολύ αργά» ενώπιον του Δικαστηρίου, το οποίο ενδέχεται να αρνηθεί να επεκτείνει την ερμηνεία του νόμου του 1964.

«Σε 20 χρόνια πιστεύω ότι θα είναι αδιανόητο κοινωνικά να γίνονται διακρίσεις εις βάρος των ομοφυλόφιλων, των λεσβιών ή των διεμφυλικών», εξήγησε.

Στο μεταξύ οι εργοδότες έχουν κερδίσει τη στήριξη πολλών, κυρίως από θρησκευτικούς κύκλους.

Η καθολική επισκοπή απέστειλε επιστολή στο Ανώτατο Δικαστήριο με την οποία του ζητεί να αποφύγει «απλοί πιστοί, οι απόψεις των οποίων για τον γάμο και τη σεξουαλικότητα δεν συνάδουν με τη σύγχρονη κουλτούρα, να φιμώνονται ή να τιμωρούνται όταν τις εκφράζουν».

Εξάλλου η συντηρητική οργάνωση Alliance Defending Freedom επίσης έθεσε στη διάθεση των εργοδοτών τα μέσα που διαθέτει. Η οργάνωση αυτή είχε στηρίξει και τον ζαχαροπλάστη ο οποίος αρνήθηκε να φτιάξει γαμήλια τούρτα για ένα ζευγάρι ομοφυλόφιλων. Το Ανώτατο Δικαστήριο τον είχε δικαιώσει επικαλούμενο «την καλλιτεχνική του ελευθερία».

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι μπορούν να βασίζονται στη στήριξη πολλών οργανώσεων, κοινοβουλευτικών των Δημοκρατικών, αλλά και περίπου 200 μεγάλων εταιρειών, ανάμεσά τους η Apple, η General Motors και η Walt Disney.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ χάνει τη συμπάθεια των Αμερικανών, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

Διεθνή / Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ χάνει τη συμπάθεια των Αμερικανών, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

Μετά από δύο δεκαετίες, η παραδοσιακή συναίνεση των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή φαίνεται να καταρρέει με τους Αμερικανούς να είναι πιο διχασμένοι και επιφυλακτικοί από πριν
THE LIFO TEAM
Στο δικαστήριο ο Justin Timberlake για το βίντεο της σύλληψής του

Διεθνή / Στο δικαστήριο ο Justin Timberlake για το βίντεο της σύλληψής του

Ο Justin Timberlake προσέφυγε εκ νέου στο δικαστήριο ζητώντας να μπλοκαριστεί η δημοσιοποίηση οκτάωρου βίντεο από τη σύλληψή του για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ το 2024, επικαλούμενος λόγους ιδιωτικότητας, καθώς αμερικανικά μέσα έχουν καταθέσει αιτήματα πρόσβασης βάσει της νομοθεσίας περί ελευθερίας πληροφόρησης.
THE LIFO TEAM
Η τεχνητή νοημοσύνη αποκτά… φιλόσοφο

Τech & Science / Anthropic: Η τεχνητή νοημοσύνη αποκτά… φιλόσοφο

Η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Anthropic έχει αναθέσει σε φιλόσοφο τη διαμόρφωση του ηθικού πλαισίου του chatbot Claude, δημιουργώντας ένα εσωτερικό «σύνταγμα» 30.000 λέξεων που καθοδηγεί τον τρόπο με τον οποίο το σύστημα απαντά σε σύνθετα ηθικά ζητήματα.
THE LIFO TEAM
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ LIVE

Διεθνή / Πόλεμος στη Μέση Ανατολή - Live: Υποβρύχιο χτύπησε ιρανικό πλοίο στη Σρι Λάνκα – Τουλάχιστον 100 αγνοούμενοι

Νέες επιθέσεις Ισραήλ στον Λίβανο - Οι Φρουροί της Επανάστασης υποστηρίζουν πως έχουν τον «πλήρη έλεγχο» στα Στενά του Ορμούζ - Συντρίμμια σκότωσαν 11χρονη στο Κουβέιτ - Όλες οι εξελίξεις
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΙΣΡΑΗΛ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο Τραμπ εξετάζει υποστήριξη ένοπλων ομάδων κατά του ιρανικού καθεστώτος

Ο Τραμπ μίλησε την Κυριακή με Κούρδους ηγέτες και συνεχίζει επαφές με άλλους τοπικούς παράγοντες, σε μια προσπάθεια να αξιολογήσει ποιοι θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τη σημερινή αδυναμία της Τεχεράνης
THE LIFO TEAM