Brexit:«Προβληματικά σημεία» βλέπει η ΕΕ στην βρετανική πρόταση

Brexit:«Προβληματικά σημεία» βλέπει η ΕΕ στην βρετανική πρόταση Facebook Twitter
EPA
0

«Προβληματικά σημεία» στη βρετανική πρόταση για το Brexit βλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως όσον αφορά τα ιρλανδικά σύνορα.


Αυτό ανέφερε σήμερα η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νατάσα Μπερτό σε συνέχεια της συνομιλίας που είχε χτες ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με το Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον σχετικά με την πρόταση που απέστειλε το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής, ο πρόεδρος Γιούνκερ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη «θετική εξέλιξη» στο κείμενο του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά επίσης σημείωσε ότι υπάρχουν «προβληματικά σημεία στην πρόταση, για τα οποία απαιτείται περαιτέρω εργασία».

«Αυτή η δουλειά πρέπει να γίνει από το Ηνωμένο Βασίλειο, όχι το αντίστροφο», δήλωσε σήμερα η κ. Μπερτό, προσθέτοντας ότι «η όποια λύση πρέπει να ανταποκρίνεται σε όλους τους στόχους του backstop: να αποφευχθούν τα σκληρά σύνορα, να διατηρηθεί η συνεργασία Βορρά-Νότου (σ.σ. στην Ιρλανδία) και η κοινή οικονομία σε όλο το νησί και να προστατευθεί η ενιαία αγορά της ΕΕ και η θέση της Ιρλανδίας σε αυτήν».

Η ίδια εκπρόσωπος σημείωσε ότι σήμερα ο πρόεδρος Γιούνκερ θα συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λέο Βαράντκαρ και «θα επαναλάβει τη συνεχή ενότητα και αλληλεγγύη της ΕΕ απέναντι στην Ιρλανδία».

Τέλος, σύμφωνα με την ίδια εκπρόσωπο, οι δύο πλευρές βρίσκονται σε επαφή προκειμένου να κανονιστούν νέες συναντήσεις για να συζητηθεί η πρόταση και να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις, ενώ σημαντικό ορόσημο συνεχίζει να αποτελεί η σύνοδος κορυφής στις 17 και 18 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, λίγες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία του Brexit στις 31 Οκτωβρίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ