Thomas Cook: Μισθοί εκατομμυρίων για τα στελέχη παρά την πτώχευση - Τα ποσά που έπαιρναν

Thomas Cook: Μισθοί εκατομμυρίων για τα στελέχη παρά την πτώχευση - Τα ποσά που έπαιρναν Facebook Twitter
0

Μεγάλη έκπληξη προκαλούν οι αποκαλύψεις για τους εξωπραγματικούς μισθούς που ελάμβαναν μεγάλα στελέχη της Thomas Cook, την ώρα που η επιχείρηση αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Οι αρχές που ερευνούν τα αίτια της κατάρρευσης της Thomas Cook, η οποία κήρυξε πτώχευση για χρέη 1,7 δισ. στερλινών, έφεραν στο φως πως ο εκτελεστικός διευθυντής της, ο Ελβετός Πέτερ Φρανκχάουζερ, από το 2014 που ανέλαβε πληρώθηκε 8,3 εκατ. στερλίνες, συμπεριλαμβανομένου και του επιδόματος απόδοσης 2,9 εκατ. λιρών το 2015, που προστέθηκε στον μισθό του 1,3 εκατ. συν επιδόματα.

Όταν το 2014 ανέλαβε ο Φρανκχάουζερ, η εταιρεία ήδη διένυε μία περίοδο δυστοκίας κι ο Ελβετός διευθυντής αρχικά κατόρθωσε εν μέρει να την ανασχέσει και να φέρει κάποια μερικά κέρδη. Όπως όμως υπενθυμίζουν κάποιοι κύκλοι στην εταιρεία, τα επόμενα δύσκολα χρόνια συνέχισε να λαμβάνει παχυλές αμοιβές: 1,2 εκατ. λίρες το 2016, 1,8 εκατ. το 2017, 1,02 εκατ. το 2018.

Οι αρχές που ερευνούν τους ισολογισμούς της εταιρείας έχουν αρχίσει να λογαριάζουν και τα κέρδη που είχαν αποκομίσει τα διευθυντικά στελέχη της Thomas Cook. Τα αποτελέσματα αφήνουν μία πικρή γεύση, ιδίως για τους εργαζομένους στην εταιρεία που χάνουν την εργασία τους, πολλοί εξ αυτών και την ασφάλειά τους. Μάλιστα, το ύψος των αμοιβών προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι ήταν γνωστό πως η εταιρεία διένυε δύσκολες στιγμές.

Το περασμένο έτος, η Thomas Cook είχε δημοσιεύσει δύο profit warning, δηλ. εκθέσεις στις οποίες προειδοποιούσε πως τα έσοδα και τα κέρδη της θα ήταν μικρότερα από την προηγούμενη χρονιά. Μάλιστα, η εξέλιξη αυτή ερχόταν σε αντίθεση με τις προβλέψεις των αναλυτών, που υποστήριζαν πως τα αλλεπάλληλα κύματα καύσωνα στην Ευρώπη θα ανάγκαζαν χιλιάδες ανθρώπους να φύγουν για διακοπές, αναζητώντας ανακούφιση.

Μικρότερες από αυτήν του Φρανκχάουζερ, αλλά διόλου ευκαταφρόνητες, ήσαν κι οι αμοιβές των άλλων εκτελεστικών στελεχών της Thomas Cook: Όταν ανέλαβε ο Φρανκχάουζερ η εταιρεία κατέβαλε στον οικονομικό διευθυντή Μάικλ Χίλι το 2015 περίπου 3,6 εκατ. στερλίνες (όταν το προηγούμενο έτος είχε πληρωθεί 655.000 λίρες), κέρδισε 876.000 στερλίνες το 2016, 1,3 εκατ. το 2017. Η αμοιβή αυτή κατέβηκε όταν άλλαξε ο οικονομικός διευθυντής, και ο νέος υπεύθυνος Μπιλ Σκοτ είδε να μπαίνουν στο πορτοφόλι του 390.000 στερλίνες.

Βέβαια, οι υπολογισμοί αυτοί δεν είναι εξαντλητικοί καθώς θα πρέπει να προστεθούν και οι μισθοί των μη εκτελεστικών διευθυντών, που στο διάστημα 2015-18 η Thomas Cook τους χορήγησε πάνω από 3 εκατ. στερλίνες. Για παράδειγμα, μόνο στον Βέλγο μη εκτελεστική διευθυντή Φρανκ Μάισμαν πήγαν 1,2 εκατ. στερλίνες.

Η βρετανική κυβέρνηση αρνήθηκε να βοηθήσει την εταιρεία, θεωρώντας πως αποτελεί μία περιττή δαπάνη, που πρέπει να περάσει στους φορολογουμένους: στην ουσία η Thomas Cook είχε ανάγκη πολλά περισσότερα από τα 150 εκατ. λίρες που είχε ζητήσει. Γεγονός που ώθησε την υπουργό Ενέργειας και Βιομηχανίας Άντρεα Λίντσομ να στείλει στην ειδική υπηρεσία αφερεγγυότητας επιστολή, με την οποία αναφέρεται στη «συμπεριφορά των διαχειριστών της εταιρείας πριν και μετά την πτώχευση».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Πηγή: Business Insider και Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΜΕΡΤΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ ΧΤΕΝΙΣΜΑ ΜΑΚΙΓΙΑΖ

Διεθνή / Χιλιάδες ευρώ για χτένισμα, μακιγιάζ και φωτογράφους δαπανά ο Φρίντριχ Μερτς

Όλα τα υπουργεία στη Γερμανία έχουν δαπανήσει 58.738 ευρώ για μακιγιέρ και κομμωτές - Η απάντηση του πρωθυπουργικού γραφείου του Φρίντριχ Μερτς στην ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία»
LIFO NEWSROOM
ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΝΑΤΟ

Διεθνή / Η Ευρώπη ετοιμάζεται για ένα από τα πιο περίπλοκα σχέδια στρατιωτικής μετακίνησης στην ιστορία της

Η Ευρώπη επιχειρεί να διορθώσει μια κρίσιμη αδυναμία: τη μεταφορά στρατευμάτων και βαρέος εξοπλισμού από τα δυτικά λιμάνια στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Κριστιάνο Ρονάλντο την ημέρα της κρίσιμης συνάντησης Τραμπ – Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Κριστιάνο Ρονάλντο την ημέρα της κρίσιμης συνάντησης Τραμπ – Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Η παρουσία του συνδέεται με μια σημαντική διπλωματική στιγμή, καθώς ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επιστρέφει στις ΗΠΑ για πρώτη φορά μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι
LIFO NEWSROOM
CLOUDFLARE ΒΛΑΒΗ

Διεθνή / Cloudflare: Η εταιρεία επικαλείται «ασυνήθιστη υψηλή κίνηση» για το παγκόσμιο μπλακ άουτ

Ειδικοί, μιλώντας για τη βλάβη στην Cloudflare, σημειώνουν ότι όταν ένας μόνο «κομβικός» πάροχος έχει πρόβλημα, το αποτέλεσμα μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές διακοπές σε δεκάδες υπηρεσίες
LIFO NEWSROOM