Βρετανία: Την παραίτησή του προανήγγειλε ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων

Βρετανία: Την παραίτησή του προανήγγειλε ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Facebook Twitter
0

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου ανακοίνωσε σήμερα ότι θα παραιτηθεί από το πόστο του μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, ενώ εκτεταμένες είναι οι συζητήσεις στη Βουλή για τη δημοσίευση κυβερνητικών εγγράφων. 

Ανακοίνωσε ότι δεν θα αμφισβητήσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, αν το Κοινοβούλιο ψηφίσει σήμερα υπέρ αυτής. Αν, όπως αναμένεται, οι βουλευτές καταψηφίσουν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, όπως έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, θα υποβάλει την παραίτησή του στις 31 Οκτωβρίου, την προγραμματισμένη ημερομηνία για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Έκτακτες συζητήσεις στη Βουλή για δημοσίευση κυβερνητικών εγγράφων

Πρόταση με την οποία θα ζητούν τη δημοσίευση της αλληλογραφίας της κυβέρνησης σχετικά με την απόφαση αναστολής του κοινοβουλευτικού έργου, όπως επίσης και των εγγράφων που αφορούν έκθεση σχετικά με τις συνέπειες ή ελλείψεις που θα αντιμετωπίσει η χώρα στην περίπτωση μίας εξόδου χωρίς συμφωνία, θα επιδιώξουν σήμερα βουλευτές με έκτακτες συζητήσεις που θα πρέπει να εγκρίνει ο πρόεδρος του κοινοβουλίου.

Μέχρι στιγμής τις προτάσεις για έκτακτες συζητήσεις αναμένεται να καταθέσουν ο βουλευτής των Τόρις, Ντομινίκ Γκριβ και ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν. Ο πρώτος θα ζητά τη δημοσίευση του γραπτού υλικού (ανταλλαγή μηνυμάτων και συνομιλίες μέσω τηλεπικοινωνιακών εφαρμογών, μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ιδιωτική ηλεκτρονική αλληλογραφία συμβούλων κ.ά.), τόσο για την απόφαση διακοπής των εργασιών της Βουλής, όσο και για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης αναφορικά με τη μη συμφωνία.

Η πρόταση υποστηρίζεται μεταξύ άλλων από τον βουλευτή των Τόρις, Όλιβερ Λέτουιν, όπως και από τους επικεφαλής των κομμάτων αντιπολίτευσης, εκτός του Τζέρεμι Κόρμπιν. Ο τελευταίος αναμένεται να καταθέσει ξεχωριστή πρόταση σχετικά με την εφαρμογή του νόμου Μπεν.

Σε περίπτωση που και οι δύο προτάσεις τεθούν σε ψηφοφορία, θα προηγηθούν συζητήσεις στη Βουλή. Θεωρητικά, η νέα πρόταση της κυβέρνησης αναμένεται μετά τις 21.00 (τοπική ώρα, 23:00 ώρα Ελλάδας), ενώ η αναστολή του κοινοβουλίου από τις 23.00 (01:00 της Τρίτης, ώρα Ελλάδας) ή και μετά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP/dpa

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM