Το Ιράν δημοσίευσε βίντεο από το βρετανικό τάνκερ - Με «σοβαρές επιπτώσεις» απειλεί το Λονδίνο

Το Ιράν δημοσίευσε βίντεο από το βρετανικό τάνκερ - Με «σοβαρές επιπτώσεις» απειλεί το Λονδίνο Facebook Twitter
0

Το ιρανικό ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim δημοσιοποίησε σήμερα ένα βίντεο από το υπό βρετανική σημαία τάνκερ Stena Impero που κατάσχεσε χθες το Ιράν, στα Στενά του Ορμούζ. 

Στο βίντεο το δεξαμενόπλοιο είναι αγκυροβολημένο στην ανοιχτή θάλασσα. Η αυθεντικότητα του βίντεο δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Ένας αξιωματούχος των λιμενικών αρχών του Ιράν είχε νωρίτερα σήμερα δηλώσει ότι το δεξαμενόπλοιο οδηγήθηκε στο λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς από τους Φρουρούς της Επανάστασης για την διεξαγωγή έρευνας, μετά την σύγκρουσή του με ένα ιρανικό αλιευτικό πλοίο κι αφού αγνόησε το σήμα κινδύνου που είχε εκπέμψει το ψαράδικο.

 

Το 23μελες πλήρωμα του τάνκερ θα κρατηθεί στο πλοίο μέχρι το τέλος της έρευνας δήλωσε Ιρανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Fars, σύμφωνα με το CNNi.«Δεκαοχτώ μέλη, ανάμεσά τους ο καπετάνιος, είναι ινδικής εθνικότητας και οι άλλα πέντε είναι φιλιππινέζικης, λετονικής και ρωσικής εθνικότητας», είπε ο ίδιος.

Βρετανία: «Αν δεν απελευθερωθεί άμεσα το τάνκερ θα υπάρξουν σοβαρες επιπτώσεις»

Το Λονδίνο προειδοποίησε  με «σοβαρές επιπτώσεις» σε περίπτωση που το Ιράν δεν απελευθερώσει άμεσα το δεξαμενόπλοιο.

«Αυτή η σύλληψη είναι απαράδεκτη. Είναι βασικό να τηρείται η ελεύθερη ναυσιπλοήγησης και όλα τα πλοία να μπορούν να κινούνται ελεύθερα στην περιοχή», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζέρεμι Χαντ.

Παράλληλα, ο Χαντ τόνισε πως η χώρα του δεν εξετάζει τη λήψη στρατιωτικών μέτρων, όμως είπε πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιχειρήσει να βρει μία «διπλωματική λύση» για την επίλυση του σοβαρού προβλήματος.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών επικοινώνησε με τον Αμερικανό ομόλογό του, ενώ τόνισε πως θα μιλήσει και με τον επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας το συντομότερο δυνατό. «Δεν αναζητούμε (σ.σ. λύση με) στρατιωτικά μέσα», τόνισε ο Χαντ και προειδοποίησε εν νέου με αυστηρά μέτρα.

Μέσω του Στενού του Ορμούζ διακινείται το ένα τρίτο του πετρελαίου που μεταφέρεται δια θαλάσσης παγκοσμίως. Η περιοχή του Κόλπου και του Στενού του Ορμούζ βρίσκονται στο επίκεντρο μεγάλης γεωπολιτικής έντασης, μεσούσης της αντιπαράθεσης μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες έχουν ενισχύσει την εκεί στρατιωτική τους παρουσία.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΟΡΜΠΑΝ ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ

Διεθνή / Ουγγαρία: 100.000 νέοι σε συναυλία-κάλεσμα για την απομάκρυνση του Όρμπαν

Το πλήθος φώναζε αντικυβερνητικά συνθήματα, όπως το«Ρώσοι, φύγετε!», ένα σύνθημα από την εξέγερση του 1956 που επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς ο Όρμπαν έχει ενισχύσει τις σχέσεις του με τη Μόσχα.
THE LIFO TEAM
ΝΗΣΙΑ ΤΣΑΓΚΟΣ ΗΠΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Διεθνή / Οι ΗΠΑ βάζουν «φρένο» στη συμφωνία για την παραχώρηση των νήσων Τσάγκος

Αν και ο Ντόναλντ Τραμπ αρχικά είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία ως «την καλύτερη δυνατή επιλογή», στη συνέχεια προειδοποίησε ότι το Λονδίνο κάνει «μεγάλο λάθος» παραχωρώντας τα νησιά
THE LIFO TEAM
ΤΖΟΓΟΣ ΖΑΡΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΥΧΗΣ

Διεθνή / Μελέτη: Οι ιθαγενείς της Αμερικής έπαιζαν παιχνίδια τύχης πριν από 12.000 χρόνια

Τα πρώτα ζάρια εμφανίστηκαν πριν από περίπου 12.000 χρόνια στις Μεγάλες Πεδιάδες της Βόρειας Αμερικής, δηλαδή περισσότερα από 6.000 χρόνια πριν από τα παλαιότερα γνωστά παραδείγματα, σύμφωνα με τη μελέτη
THE LIFO TEAM
ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΙΣΡΑΗΛ ΒΑΝΣ

Διεθνή / Στο Πακιστάν οι συνομιλίες ΗΠΑ–Ιράν με Βανς – Οι όροι της Τεχεράνης και οι «κόκκινες γραμμές»

Παρά ορισμένα συγκρατημένα θετικά μηνύματα από τη διαδικασία, οι διαφορές παραμένουν βαθιές, με τις δύο πλευρές να προσέρχονται με διαφορετικές προτεραιότητες
THE LIFO TEAM