Βρετανία: Δεν θα εκδώσουμε τον Ασάνζ σε χώρα όπου κινδυνεύει με θανατική ποινή

Βρετανία: Δεν θα εκδώσουμε τον Ασάνζ σε χώρα όπου κινδυνεύει με θανατική ποινή Facebook Twitter
0

Ο ιδρυτής του ιστοτόπου WikiLeaks, ο Αυστραλός Τζούλιαν Ασάνζ, δεν θα εκδοθεί σε χώρα όπου θα μπορούσε να του επιβληθεί η ποινή του θανάτου, διαβεβαίωσε ο βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις σχέσεις με την Ευρώπη και την αμερικανική ήπειρο, ο Άλαν Ντάνκαν, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στον Ισημερινό.

Αυτός είναι «ένας θεμελιώδης όρος της συμφωνίας την οποία είχαμε συνάψει, ότι δεν θα επιτρέψουμε να εκδοθεί σε κάποια χώρα όπου θα μπορούσε να κινδυνεύσει να του επιβληθεί η θανατική ποινή. Αυτή η εγγύηση παραμένει σταθερή», είπε ο Ντάνκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Κίτο.

Ο Ασάνζ κατηγορείται για κατασκοπεία από τις ΗΠΑ, που ζητούν την έκδοσή του για να τον προσαγάγουν ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου. Η ακρόαση για να εξεταστεί το αίτημα προγραμματίζεται να γίνει τον Φεβρουάριο του 2020 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι αμερικανικές αρχές προσάπτουν στον Ασάνζ ότι έθεσε σε κίνδυνο πολλές πηγές τους όταν προχώρησε στη δημοσιοποίηση το 2010 μέσω του WikiLeaks περίπου 250.000 διπλωματικών τηλεγραφημάτων και 500.000 εμπιστευτικών και απορρήτων εγγράφων για τη δράση του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Τον κατηγορούν επίσης ότι «συνωμότησε» με την πρώην αναλύτρια του αμερικανικού στρατού Τσέλσι Μάνινγκ, που θεωρείται πως ήταν η πηγή του υλικού.

Πρόσφυγας για σχεδόν επτά χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου του είχε χορηγηθεί πολιτικό άσυλο, ο Ασάνζ συνελήφθη την 11η Απριλίου από τη βρετανική αστυνομία μέσα στην πρεσβεία, με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης της λατινοαμερικάνικης χώρας.

Τέθηκε αμέσως υπό κράτηση και κατόπιν, την 1η Μαΐου, καταδικάστηκε να εκτίσει ποινή φυλάκισης 50 εβδομάδων για την παραβίαση των όρων της προσωρινής απελευθέρωσής του από βρετανικό δικαστήριο. Η κυβέρνηση του Ισημερινού διαβεβαίωσε ότι έλαβε γραπτώς εγγυήσεις από το Λονδίνο, όταν απέσυρε το άσυλο του Αυστραλού, ότι δεν θα εκδιδόταν σε χώρα όπου θα διέτρεχε κίνδυνο να υποστεί βασανιστήρια ή να του επιβληθεί η ποινή του θανάτου.

Οι αρχές των ΗΠΑ εννοούν να ασκήσουν δίωξη για 18 κατηγορίες σε βάρος του Ασάνζ· οι ποινές που επισύρουν αθροιστικά ανέρχονται σε περίπου 175 χρόνια κάθειρξη. Η αμερικανική δικαιοσύνη εγκρίνει την επιβολή της ποινής του θανάτου και στα εγκλήματα τα οποία την επισύρουν συμπεριλαμβάνεται η κατασκοπεία, κατά τον εξειδικευμένο ιστότοπο Κέντρο Πληροφόρησης για τη Θανατική Ποινή (Death Penalty Information Center).

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ θέλει να φτιάξει ξανά αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να πάρει πίσω την αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Η βάση είναι στα χέρια των Ταλιμπάν, με τους οποίους ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις, αλλά έχουν υπάρξει συνομιλίες για ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων
LIFO NEWSROOM
Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς

Διεθνή / Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ καθώς ο ισραηλινός στρατός προελαύνει - «Είναι κακός οιωνός»

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι υπηρεσίες της διακόπηκαν «λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης και της στοχοποίησης των κύριων διαδρομών του δικτύου»
LIFO NEWSROOM
Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των New York Times για 15 δισ. δολάρια κρύβει κάτι σοβαρό

Διεθνή / Πώς ο Τραμπ, εμμονικά και ξεδιάντροπα, προσπαθεί να κατεδαφίσει τα κορυφαία media

Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των «New York Times» για 15 δισ. δολάρια κρύβει μια άρρωστη εμμονή του με τα media. Θέλει να κατεδαφίσει ακόμη έναν ζωτικής σημασίας θεσμό και να αποδυναμώσει τη νομική προστασία των μέσων ενημέρωσης.
THE LIFO TEAM
Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Διεθνή / Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Οι δηλώσεις έγιναν ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν για δεύτερη ημέρα τις επιχειρήσεις στη Γάζα, με τον τοπικό απολογισμό να ξεπερνά τους 100 νεκρούς μέσα σε μία ημέρα μόνο στην πόλη της Γάζας
LIFO NEWSROOM
«Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Άγνωστο το μέλλον για τα βαριά τραυματισμένα παιδιά της Γάζας

Διεθνή / «Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Το άγνωστο μέλλον των βαριά τραυματισμένων παιδιών της Γάζας

Δεκάδες τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα βρίσκονται εγκλωβισμένα στην Αίγυπτο και «επικίνδυνα» μακριά από τη θεραπεία τους, μετά την αιφνίδια απαγόρευση του Τραμπ για την είσοδο Παλαιστινίων στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM