Reuters: Η ΕΕ ετοιμάζει κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τις παράνομες γεωτρήσεις

Reuters: Η ΕΕ ετοιμάζει κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τις παράνομες γεωτρήσεις Facebook Twitter
0

Οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας εξαιτίας των παράνομων γεωτρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναστείλει τις συνομιλίες υψηλού επιπέδου με την Άγκυρα και το 2020 θα περιορίσει την προενταξιακή βοήθεια που της παρέχει εξαιτίας των παράνομων γεωτρήσεων για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα ανοικτά της Κύπρου, σύμφωνα με προσχέδιο ανακοίνωσης το οποίο περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters.

Η κοινή απόφαση της ΕΕ, η οποία ενδέχεται να τροποποιηθεί, θα συζητηθεί μεταξύ των εκπροσώπων των χωρών μελών της Ένωσης που θα συναντηθούν σήμερα στις Βρυξέλλες με στόχο να υιοθετηθεί από τους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών κατά τη σύνοδό τους τη Δευτέρα.

«Με δεδομένες τις συνεχιζόμενες και νέες παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας, η ΕΕ αποφάσισε να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις για την Συνολική Συμφωνία Αερομεταφορών και συμφωνεί να μην πραγματοποιήσει προς το παρόν περαιτέρω συναντήσεις διαλόγου υψηλού επιπέδου», αναφέρεται στο προσχέδιο της ανακοίνωσης.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στηρίζει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να περιοριστεί το 2020 η προενταξιακή βοήθεια που παρέχεται στην Τουρκία και καλεί την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να αναθεωρήσει τις δανειοδοτικές δραστηριότητές της στην Τουρκία, κυρίως σε ό,τι αφορά τα δάνεια που συνδέονται με κρατικές εγγυήσεις», συνεχίζει το προσχέδιο της ανακοίνωσης.

Σε αυτό αναφέρεται επίσης ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να επιβάλει επιπλέον περιοριστικά μέτρα στην Τουρκία, αν η Άγκυρα συνεχίσει τις γεωτρήσεις.

Ευρωπαίος διπλωμάτης που συμμετέχει στις συνομιλίες δήλωσε εξάλλου στο Reuters: «Θα αφορούν μόνο πρόσωπα που εμπλέκονται σε αυτές τις συγκεκριμένες, παράνομες δραστηριότητες. Προσπαθούμε να το ρυθμίσουμε αυτό προσεκτικά διότι χρειαζόμαστε την τουρκική συνεργασία στο θέμα της μετανάστευσης, στο ΝΑΤΟ και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».

«Κάποιες χώρες μέλη βασίζονται στην Τουρκία για τη μεταφορά ενέργειας, οπότε πρέπει να προχωράμε προσεκτικά. Μην αναμένετε ευρείες οικονομικές κυρώσεις», πρόσθεσε ο ίδιος διπλωμάτης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Διεθνή / Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ, ο διευθύνων σύμβουλος Jensen Huang κατάφερε να πείσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιτρέψει τις εξαγωγές του H20 - Πιέσεις από την Ουάσινγκτον και εμπορική εκεχειρία με το Πεκίνο στο παρασκήνιο
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Κατάργηση αργιών και «πάγωμα» δημοσίων δαπανών - Οι προτάσεις Μπαϊρού για να μειωθεί το έλλειμμα

Διεθνή / Σκληρά μέτρα στη Γαλλία: Καταργούνται αργίες και «παγώνουν» δημόσιες δαπάνες για να μειωθεί το έλλειμμα

Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2026, που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Φρανσουά Μπαϊρού - Έκανε λόγο για «χρέος που αυξάνεται 5.000 ευρώ το δευτερόλεπτο» και χαρακτήρισε την υπερχρέωση «κατάρα χωρίς διέξοδο»
LIFO NEWSROOM