Η κυβέρνηση της Μποτσουάνα θα ασκήσει έφεση σε βάρος της πρόσφατης δικαστικής απόφασης που αποποινικοποίησε την ομοφυλοφιλία στη χώρα. 

 

Τον Ιούνιο, δικαστικό συμβούλιο τριών ανώτατων δικαστών είχε αποφανθεί ότι τα άρθρα του ποινικού κώδικα, που ήταν σε ισχύ από τα χρόνια της αποικιοκρατίας και απαγόρευαν το σεξ μεταξύ ομοφυλοφίλων, ήταν αντισυνταγματικά και παραβίαζαν το δικαίωμα στην ελευθερία, στην αξιοπρέπεια και στην ιδιωτικότητα. Παράλληλα οι δικαστές έκαναν λόγο για μία άδικη διάκριση που δεν εξυπηρετούσε με κανέναν τρόπο το δημόσιο συμφέρον.

 

Όμως ο γενικός εισαγγελέας της χώρας όμως, Αβραάμ Κιτσάμπε, ανακοίνωσε την Παρασκευή πως το Ανώτατο Δικαστήριο «έκανε λάθος» που κατάργησε τον νόμο που ποινικοποιούσε τις σχέσεις ομοφυλοφίλων. «Θεωρώ ότι το ανώτατο δικαστήριο έσφαλε που κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα και ως εκ τούτου αποφάσισε να υποβάλλω ένσταση και αίτημα για έφεση», είπε ο Κιτσάμπε χωρίς να εξηγήσει το σκεπτικό του. 

Όπως μεταδίδει ο Guardian, δεν αποκλείεται οι αρχές της χώρας να επαναφέρουν τον νόμο που τιμωρούσε τη σεξουαλική συνεύρεση μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, με ποινές κάθειρξης έως και επτά ετών. Έτσι, η απόφαση του Ιουνίου, που έθεσε την χώρα στη μικρή λίστα των αφρικανικών χωρών που δεν διώκονται οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις, κινδυνεύει τώρα να αναιρεθεί. 

 

Περισσότερες από 70 χώρες σε όλον τον κόσμο εξακολουθούν να απαγορεύουν τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, με τις ακτιβιστικές οργανώσεις για τα δικαιώματα των ανθρώπων να δίνουν αγώνα με τις τοπικές αρχές, που στις περισσότερες περιπτώσεις παραμένουν αδιάλλακτες. Σχεδόν τα μισά από αυτά τα κράτη βρίσκονται στην Αφρική: νόμοι που απαγορεύουν τις σχέσεις του ιδίου φύλου υπάρχουν σε 31 από τις 54 αφρικανικές χώρες, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association (ILGA). Το ομοφυλόφιλο σεξ τιμωρείται ακόμα και με θάνατο στη βόρεια Νιγηρία, στο Σουδάν, στη Σομαλία και στη Μαυριτανία. Οι νόμοι της Τανζανίας υποδηλώνουν ότι η ομοφυλοφιλία μπορεί να οδηγήσει σε ποινή ισόβιας κάθειρξης.

 

Πρόσφατα, το ανώτατο δικαστήριο της Κένυας αποφάσισε τη διατήρηση του αντίστοιχου νόμου που απαγορεύει τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις, επισύροντας ποινές κάθειρξης 14 ετών. Η κίνηση αυτή δέχτηκε σφοδρή κριτική τόσο από τα Ηνωμένα Έθνη όσο και από ακτιβιστικές οργανώσεις για τα δικαιώματα του ανθρώπου. Σε ολόκληρη την Αφρική, μόνο στη Νότια Αφρική έχει νομιμοποιηθεί ο γάμος μεταξύ ομοφυλοφίλων. 

 

Με πληροφορίες από Guardian