Λακωνική ήταν η πρώτη αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ για την κατάρριψη ενός αμερικανικού drone από το Ιράν, με αρκετούς να ερμηνεύουν το πρώτο σχόλιο ως έμμεση απειλή για πιθανά αντίποινα.

 

«Το Ιράν έκανε ένα πολύ μεγάλο λάθος» έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος, λίγη ώρα μετά την επιβεβαίωση του Πενταγώνου, για την κατάρριψη ενός μη επανδρωμένου, τηλεκατευθυνόμενου αεροσκάφους πάνω από τα στενά του Χορμούζ. 

 

Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι το αεροσκάφος αυτό καταρρίφθηκε σε διεθνή εναέριο χώρο ενώ η Τεχεράνη επιμένει ότι το MQ-4C Triton του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού παραβίασε τον εναέριο χώρο του Ιράν. Το Press TV πάντως, το αγγλόφωνο κρατικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο του Ιράν μετέδωσε ότι οι Φρουροί της Επανάστασης κατέρριψαν αμερικανικό κατασκοπευτικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος το οποίο παρεισέφρησε στον ιρανικό εναέριο χώρο πάνω από την παράκτια επαρχία Χορμουζγκάν, στο νότιο τμήμα της χώρας.

 

Η διπλωματική ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες κλιμακώνεται, καθώς οι ΗΠΑ κατηγορούν ευθέως το Ιράν για την επίθεση σε δύο δεξαμενόπλοια στις 13 Ιουνίου, στη Θάλασσα το Ομάν. Από την πλευρά της η Τεχεράνη αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή σε αυτές τις επιθέσεις, αφήνοντας υπαινιγμούς για προβοκάτσια από τις ΗΠΑ ώστε να καταφύγουν στη χρήση βίας εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας. 

Ένταση και για τη Συμφωνία για τα Πυρηνικά

Την Τρίτη, ξεκαθάρισε ένας υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος προειδοποίησε ότι το Ιράν θα αποχωρήσει από τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT) αν οι ευρωπαϊκές δυνάμεις δεν διασώσουν την πυρηνική συμφωνία του 2015. 


Η ένταση μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον οξύνθηκε αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποσύρθηκε από τη διεθνή συμφωνία του 2015 (JCPOA) μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων. Με βάση τη συμφωνία αυτή το Ιράν δεσμευόταν να περιορίσει την πυρηνική δραστηριότητά του σε αντάλλαγμα για την άρση ορισμένων κυρώσεων.

 

«Δεν απομείνει πολύς χρόνος μέχρι να λήξει το τελεσίγραφο των 60 ημερών που έδωσε το Ιράν στους Ευρωπαίους για να διασώσουν τη συμφωνία (σ.σ. του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης). Μετά από αυτό το Ιράν θα διακόψει την εφαρμογή της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων"», τόνισε ο Μοτζταμπά Ζολνούρ, επικεφαλής της Επιτροπής Πυρηνικών στο κοινοβούλιο.