Την παραίτησή του στον πρόεδρο του Ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί υπέβαλε ο πρωθυπουργός Τουφάν Ερχιουρμάν.

 

Ο Ερχιουρμάν τόνισε πως η κυβέρνηση λειτούργησε συντονισμένα και έκανε σημαντικό έργο. Από την πλευρά του ο Ακιντζί ευχαρίστησε το Ερχιουρμάν για τις προσπάθειές του. Παράλληλα προανήγγειλε ότι θα συναντηθεί με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα για να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης όπως προβλέπεται από την διαδικασία.

 

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος και ΥΠΕΞ των κατεχομένων Κουντρέτ Οζερσάι ανακοίνωσε την απόφαση του να αποχωρήσει από την συγκυβέρνηση. Σε δηλώσεις του μετά από διαβουλεύσεις 3,5 ωρών του πολιτικού γραφείου του HP, ο Κουντρέτ Οζερσάι ανακοίνωσε την απόφασή του.

 

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι αποχωρεί, μεταξύ άλλων, λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης για την εκμίσθωση «κρατικής γης» από το «υπουργείο δημοσιονομικών». Ο κ. Οζερσάι είχε ζητήσει ακύρωση της εκμίσθωσης γης από τον Σερντάρ Ντενκτάς στο γιο του, για την ίδρυση πανεπιστημίου με την ονομασία «Ραούφ Ντενκτάς». Σύμφωνα πάντως με πηγές από τα Κατεχόμενα η παραίτηση Οζερσάι σχετίζεται με την πρόθεση του να κατέβει ο ίδιος υποψήφιος για την «προεδρία» με την υποστήριξή του Κόμματος Εθνικής Ενότητας του Ερσίν Τατάρ, διαδόχου του Έρογλου.

 

Σχολιάζοντας την παραίτηση του Σερντάρ Ντεκτάς από το «υπουργείο δημοσιονομικών», ο κ. Οζερσάι τόνισε πως ο Ντενκτάς δεν ήταν ένας απλός υπουργός αλλά και πρόεδρος ενός εκ των τεσσάρων κομμάτων της συγκυβέρνησης. Ο ίδιος μάλιστα δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών.  Τόσο ο Οζερσάι όσο και ο Τατάρ μετέβησαν πρόσφατα στην Τουρκία και αρκετά τουρκικά μέσα μετέδωσαν πως οι δύο άνδρες είχαν συναντήσεις με στελέχη της κυβέρνησης. 

 

To πιθανότερο σενάριο θέλει τον Μουσταφά Ακιντζί να δίνει εντολή σχηματισμού «κυβέρνησης» στον Ερσίν Τατάρ, που θα έχει στη διάθεσή του 15 ημέρες για να πραγματοποιήσει τις σχετικές επαφές.

 

Με πληροφορίες από Πολίτης και Daily Sabbah

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr