Κύπρος: Κατέθεσε συντεταγμένες στα Ηνωμένα Έθνη για την ΑΟΖ - Ξεκάθαρη η θέση της ΕΕ στην Τουρκία

Κύπρος: Κατέθεσε συντεταγμένες στα Ηνωμένα Έθνη για την ΑΟΖ - Ξεκάθαρη η θέση της ΕΕ στην Τουρκία Facebook Twitter
EPA
1

Στην κατάθεση συντεταγμένων για τις θαλάσσιες περιοχές μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας προχώρησε η Κυπριακή Δημοκρατία, σχετικά με τις γεωτρήσεις που έχει προγραμματίσει η Άγκυρα στα δυτικά του νησιού.

Σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, οι διπλωματικές υπηρεσίες προχώρησαν στην ετοιμασία του σχετικού φακέλου με τις συντεταγμένες και τον κατέθεσαν στα Ηνωμένα Έθνη το περασμένο Σάββατο.

Οι συντεταγμένες που κατατέθηκαν αφορούν τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου - Τουρκίας. Η σχετική διαδικασία από πλευράς Λευκωσίας, όπως ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, θα δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επίσης, ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, έχει συγκαλέσει σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου το ερχόμενο Σάββατο. Όπως είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, παράλληλα ετοιμάζεται η σχετικά λίστα προκειμένου να ενεργοποιηθεί η έκδοση διεθνών ενταλμάτων σύλληψης για πρόσωπα που προσφέρουν υπηρεσίες στο τουρκικό γεωτρύπανο.

Η διαδικασία έκδοσης των διεθνών ενταλμάτων σύλληψης θα γίνει στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εντός της ημέρας. Σε ό,τι αφορά το κατά πόσο οι Tούρκοι έχουν ξεκινήσει εργασίες, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως από τις πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους οι Αρχές ασφαλείας, στο γεωτρύπανο δεν παρατηρείται δραστηριότητα που να παραπέμπει σε εργασίες.

Εντωμεταξύ, την «ξεκάθαρη» θέση της ΕΕ εναντίον των προθέσεων της Τουρκίας να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ επανέλαβε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα εξωτερικής πολιτικής Μάγια Κοτσίγιανιτς, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι διπλωματικές επαφές με αυτόν το στόχο θα συνεχιστούν.

«Έχουμε μια ξεκάθαρη τοποθέτηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2018, οπότε καταδικάσαμε σαφώς τις συνεχιζόμενες παράνομες πράξεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτό το Σαββατοκύριακο εκφράσαμε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις προθέσεις της Τουρκίας να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στην τουρκική ΑΟΖ», είπε η Μ. Κοτσίγιανιτς, καλώντας την Τουρκία να «δείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να απόσχει από κάθε παράνομη ενέργεια».

Κληθείσα να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με το ποια θα ήταν η «κατάλληλη απάντηση» της ΕΕ με την οποία προειδοποίησε την Τουρκία στην πρόσφατη δήλωσή της η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, η εκπρόσωπος αρνήθηκε να προβεί σε εικασίες καθώς, όπως είπε, στόχος της ΕΕ είναι να αποτραπούν οι εν λόγω ενέργειες ενώ σημείωσε ότι οι «διπλωματικές επαφές θα συνεχιστούν».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Καθημερινή Κύπρου

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια