Καθησυχαστικός ο καθηγητής Λέκκας για τον σεισμό στην Τουρκία

Καθησυχαστικός ο καθηγητής Λέκκας για τον σεισμό στην Τουρκία Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ
0

Καθησυχαστικός ως προς την ενδεχόμενη επίδραση που θα μπορούσε να έχει ο σεισμός της Τουρκίας στην Ελλάδα εμφανίστηκε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας. 

«Ο συγκεκριμένος σεισμός έγινε αισθητός στη Ρόδο, στην Κω και στη Χίο, ήταν όμως ένας σεισμός, ο οποίος εντάσσεται σε ένα γεωτεκτονικό καθεστώς της κεντρικής Τουρκίας, το οποίο δεν είναι σε άμεση συσχέτιση με το καθεστώς των Δωδεκανήσων.

Υπάρχουν ρήγματα στην περιοχή, τα οποία ουσιαστικά είναι κάτι το ενδιάμεσο μεταξύ του ρήγματος της Ανατολίας και των ρηγμάτων της Ρόδου, είναι ένα καθεστώς ιδιόμορφο, δεν δίνει μεγαλύτερους σεισμούς.

Υπάρχει αρκετή εμπειρία από αυτό το σημείο, είναι κοντά στην πόλη Σπάρτα, στην οποία και το 1998 έχει γίνει ένας αντίστοιχος σεισμός, τότε είχαμε καταρρεύσεις, είχαμε νεκρούς, αλλά τώρα φαίνεται δεν υπάρχει τέτοιο θέμα», επισήμανε ο καθηγητής και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), σε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

Ο κ. Λέκκας, πρόσθεσε, ότι οι τεκτονικές δομές είναι τέτοιες, «που εμποδίζουν εν πάσει περιπτώσει την όλη διαδικασία και δεν έχουμε επίδραση της δραστηριότητας αυτής στον ελληνικό χώρο».

Ερωτηθείς αν υπάρχει ανησυχία ότι θα μπορούσε να επηρεαστεί η περιοχή των Δωδεκανήσων, απάντησε κατηγορηματικά: «Όχι, δεν υπάρχει καμία ανησυχία».

Ο σεισμός στην Τουρκία

Ο σεισμός μεγέθους 5,6 βαθμών που σημειώθηκε σήμερα στην επαρχία Νενιζλί της δυτικής Τουρκίας, προκάλεσε ζημιές σε κάποια κτίρια, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και αξιωματούχους.

Σύμφωνα με τους δημάρχους και τους διοικητές των περιοχών που επλήγησαν από τον σεισμό, δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Το ινστιτούτο Καντιλί ανέφερε ότι ο σεισμός, που σημειώθηκε στις 09:34 τοπική ώρα (08:34 ώρα Ελλάδας), είχε εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων.

Ακολούθησαν τέσσερις μετασεισμοί μεγέθους 3,4 ως 4,2 βαθμών.

Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο ανακοίνωσε ότι το μέγεθος του σεισμού ήταν 5,7 βαθμοί, ενώ το ευρωπαϊκό κέντρο EMSC 6,4 βαθμοί.

Αξιωματούχοι των πόλεων Ουτσάρι και Γενικόι, όπου ήταν το επίκεντρο του σεισμού, δήλωσαν στο NTV ότι περίπου 20 κτίρια και σπίτια υπέστησαν ζημιές, με τις αρχές να εξακολουθούν να αποτιμούν την κατάσταση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΛΙΒΑΝΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Διεθνή / Λίβανος: Oι πολίτες επιστρέφουν μετά την εύθραυστη εκεχειρία αντικρίζοντας εικόνες καταστροφής

«Μου είπαν ότι το σπίτι μου έχει καταστραφεί, αλλά ήθελα να το δω με τα μάτια μου» - Κτίρια έχουν ισοπεδωθεί, δρόμοι έχουν καταστραφεί και πολλές κατοικίες είχαν καεί ή υποστεί σοβαρές ζημιές από αεροπορικά πλήγματα
THE LIFO TEAM
ΙΤΑΛΙΑ ΤΖΟΡΤΖΙΑ ΜΕΛΟΝΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ

Διεθνή / Ιταλία: Μπόνους σε δικηγόρους για να πείθουν τους μετανάστες-πελάτες τους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους

Το ακριβές ποσό δεν καθορίζεται στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μελόνι, ωστόσο σύμφωνα με εκτιμήσεις του ιταλικού Τύπου ανέρχεται περίπου στα 615 ευρώ
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΠΥΡΑΥΛΟΙ ΒΙΝΤΕΟ

Διεθνή / Ιράν: «Ανανεώνουμε το οπλοστάσιό μας ταχύτερα από πριν» - Βίντεο από υπόγειες πυραυλικές εγκαταστάσεις

Βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media, απαθανατίζει τον διοικητή της Αεροδιαστημικής Δύναμης των Φρουρών της Επανάστασης, να επιθεωρεί υπόγειες πυραυλικές εγκαταστάσεις άγνωστης τοποθεσίας
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΡΙΣΗ ΕΥΡΩΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ

Διεθνή / Η κρίση στο Ιράν παραμερίζει τα οικονομικά προβλήματα της Ευρώπης από την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή αναμένεται να ανατρέψει τα σχέδια των ηγετών να συζητήσουν την οικονομία και τον προϋπολογισμό της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα
THE LIFO TEAM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Ο Πέδρο Σάντσεθ καλεί την ΕΕ να διακόψει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ εντός 48 ωρών

Κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, την Κυριακή, ο Ισπανός πρωθυπουργός και η υποψήφια των Σοσιαλιστών, Μαρία Χεσούς Μοντέρο επιβεβαίωσαν ότι θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να τερματίσει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ
THE LIFO TEAM