Καθησυχαστικός ο καθηγητής Λέκκας για τον σεισμό στην Τουρκία

Καθησυχαστικός ο καθηγητής Λέκκας για τον σεισμό στην Τουρκία Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ
0

Καθησυχαστικός ως προς την ενδεχόμενη επίδραση που θα μπορούσε να έχει ο σεισμός της Τουρκίας στην Ελλάδα εμφανίστηκε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας. 

«Ο συγκεκριμένος σεισμός έγινε αισθητός στη Ρόδο, στην Κω και στη Χίο, ήταν όμως ένας σεισμός, ο οποίος εντάσσεται σε ένα γεωτεκτονικό καθεστώς της κεντρικής Τουρκίας, το οποίο δεν είναι σε άμεση συσχέτιση με το καθεστώς των Δωδεκανήσων.

Υπάρχουν ρήγματα στην περιοχή, τα οποία ουσιαστικά είναι κάτι το ενδιάμεσο μεταξύ του ρήγματος της Ανατολίας και των ρηγμάτων της Ρόδου, είναι ένα καθεστώς ιδιόμορφο, δεν δίνει μεγαλύτερους σεισμούς.

Υπάρχει αρκετή εμπειρία από αυτό το σημείο, είναι κοντά στην πόλη Σπάρτα, στην οποία και το 1998 έχει γίνει ένας αντίστοιχος σεισμός, τότε είχαμε καταρρεύσεις, είχαμε νεκρούς, αλλά τώρα φαίνεται δεν υπάρχει τέτοιο θέμα», επισήμανε ο καθηγητής και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), σε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

Ο κ. Λέκκας, πρόσθεσε, ότι οι τεκτονικές δομές είναι τέτοιες, «που εμποδίζουν εν πάσει περιπτώσει την όλη διαδικασία και δεν έχουμε επίδραση της δραστηριότητας αυτής στον ελληνικό χώρο».

Ερωτηθείς αν υπάρχει ανησυχία ότι θα μπορούσε να επηρεαστεί η περιοχή των Δωδεκανήσων, απάντησε κατηγορηματικά: «Όχι, δεν υπάρχει καμία ανησυχία».

Ο σεισμός στην Τουρκία

Ο σεισμός μεγέθους 5,6 βαθμών που σημειώθηκε σήμερα στην επαρχία Νενιζλί της δυτικής Τουρκίας, προκάλεσε ζημιές σε κάποια κτίρια, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και αξιωματούχους.

Σύμφωνα με τους δημάρχους και τους διοικητές των περιοχών που επλήγησαν από τον σεισμό, δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Το ινστιτούτο Καντιλί ανέφερε ότι ο σεισμός, που σημειώθηκε στις 09:34 τοπική ώρα (08:34 ώρα Ελλάδας), είχε εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων.

Ακολούθησαν τέσσερις μετασεισμοί μεγέθους 3,4 ως 4,2 βαθμών.

Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο ανακοίνωσε ότι το μέγεθος του σεισμού ήταν 5,7 βαθμοί, ενώ το ευρωπαϊκό κέντρο EMSC 6,4 βαθμοί.

Αξιωματούχοι των πόλεων Ουτσάρι και Γενικόι, όπου ήταν το επίκεντρο του σεισμού, δήλωσαν στο NTV ότι περίπου 20 κτίρια και σπίτια υπέστησαν ζημιές, με τις αρχές να εξακολουθούν να αποτιμούν την κατάσταση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM