Καθησυχαστικός ο καθηγητής Λέκκας για τον σεισμό στην Τουρκία

Καθησυχαστικός ο καθηγητής Λέκκας για τον σεισμό στην Τουρκία Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ
0

Καθησυχαστικός ως προς την ενδεχόμενη επίδραση που θα μπορούσε να έχει ο σεισμός της Τουρκίας στην Ελλάδα εμφανίστηκε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας. 

«Ο συγκεκριμένος σεισμός έγινε αισθητός στη Ρόδο, στην Κω και στη Χίο, ήταν όμως ένας σεισμός, ο οποίος εντάσσεται σε ένα γεωτεκτονικό καθεστώς της κεντρικής Τουρκίας, το οποίο δεν είναι σε άμεση συσχέτιση με το καθεστώς των Δωδεκανήσων.

Υπάρχουν ρήγματα στην περιοχή, τα οποία ουσιαστικά είναι κάτι το ενδιάμεσο μεταξύ του ρήγματος της Ανατολίας και των ρηγμάτων της Ρόδου, είναι ένα καθεστώς ιδιόμορφο, δεν δίνει μεγαλύτερους σεισμούς.

Υπάρχει αρκετή εμπειρία από αυτό το σημείο, είναι κοντά στην πόλη Σπάρτα, στην οποία και το 1998 έχει γίνει ένας αντίστοιχος σεισμός, τότε είχαμε καταρρεύσεις, είχαμε νεκρούς, αλλά τώρα φαίνεται δεν υπάρχει τέτοιο θέμα», επισήμανε ο καθηγητής και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), σε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

Ο κ. Λέκκας, πρόσθεσε, ότι οι τεκτονικές δομές είναι τέτοιες, «που εμποδίζουν εν πάσει περιπτώσει την όλη διαδικασία και δεν έχουμε επίδραση της δραστηριότητας αυτής στον ελληνικό χώρο».

Ερωτηθείς αν υπάρχει ανησυχία ότι θα μπορούσε να επηρεαστεί η περιοχή των Δωδεκανήσων, απάντησε κατηγορηματικά: «Όχι, δεν υπάρχει καμία ανησυχία».

Ο σεισμός στην Τουρκία

Ο σεισμός μεγέθους 5,6 βαθμών που σημειώθηκε σήμερα στην επαρχία Νενιζλί της δυτικής Τουρκίας, προκάλεσε ζημιές σε κάποια κτίρια, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και αξιωματούχους.

Σύμφωνα με τους δημάρχους και τους διοικητές των περιοχών που επλήγησαν από τον σεισμό, δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Το ινστιτούτο Καντιλί ανέφερε ότι ο σεισμός, που σημειώθηκε στις 09:34 τοπική ώρα (08:34 ώρα Ελλάδας), είχε εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων.

Ακολούθησαν τέσσερις μετασεισμοί μεγέθους 3,4 ως 4,2 βαθμών.

Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο ανακοίνωσε ότι το μέγεθος του σεισμού ήταν 5,7 βαθμοί, ενώ το ευρωπαϊκό κέντρο EMSC 6,4 βαθμοί.

Αξιωματούχοι των πόλεων Ουτσάρι και Γενικόι, όπου ήταν το επίκεντρο του σεισμού, δήλωσαν στο NTV ότι περίπου 20 κτίρια και σπίτια υπέστησαν ζημιές, με τις αρχές να εξακολουθούν να αποτιμούν την κατάσταση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΑΡΟΛΟΣ ΗΠΑ ΟΜΙΛΙΑ

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Η ιστορική κίνηση που ετοιμάζει ενόψει της επίσκεψής του στις ΗΠΑ

Ο βασιλιάς θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ εν μέσω του έντονου κλίματος ανάμεσα σε Τραμπ και Στάρμερ, και αυξανόμενων επικρίσεων προς τον μονάρχη για την εμπλοκή της οικογένειάς του στην υπόθεση Έπσταϊν
THE LIFO TEAM
BBC ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΛΛΑΔΑ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙ

Διεθνή / BBC: Η Ελλάδα χρησιμοποιεί μασκοφόρους μετανάστες για να απωθήσει άλλους στον Έβρο

Η έρευνα του βρετανικού δικτύου επικαλείται μαρτυρίες μεταναστών, πρώην μισθοφόρων, αστυνομικές πηγές και έγγραφα - Καταγγελίες για λεκτική και σωματική κακοποίηση, μέχρι και απειλές για βιασμό - Η απάντηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
THE LIFO TEAM
ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Διεθνή / Αυστραλία: Η πλουσιότερη γυναίκα της χώρας πρέπει να μοιραστεί μέρος της περιουσίας της

Σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου, η Τζίνα Ράινχαρτ καλείται να αποχωριστεί σεβαστό μέρος της περιουσίας της, λόγω πολύχρονης διαμάχης σχετικά με την επιχειρηματική της αυτοκρατορία στον τομέα της εξόρυξης
THE LIFO TEAM
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ DEEPFAKE ΔΙΚΗ

Διεθνή / Αυστραλία: 19χρονος ομολόγησε την ενοχή του για τη δημιουργία deepfake πορνό σε μια ιστορική υπόθεση

Είναι το πρώτο άτομο που διώκεται βάσει νέου νόμου, ο οποίος ποινικοποιεί την αλλοίωση σεξουαλικών εικόνων και προβλέπει ποινή έως και επτά χρόνια φυλάκισης
THE LIFO TEAM
«Δεν πρέπει να γυρίσουμε στο νόμο της ζούγκλας»: Το «αμένσιοτο» της Κίνας για τον Τραμπ

Διεθνή / «Δεν πρέπει να γυρίσουμε στο νόμο της ζούγκλας»: Το «αμένσιοτο» της Κίνας για τον Τραμπ

Η απόφαση της Ουάσινγκτον να επιβάλει αποκλεισμό στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου από τα Στενά του Ορμούζ δημιουργεί ένα επικίνδυνο διπλωματικό ναρκοπέδιο για τον Πρόεδρο Τραμπ, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Πεκίνο.
THE LIFO TEAM
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ ΗΠΑ

Διεθνή / Ζελένσκι: «Οι ΗΠΑ δεν έχουν χρόνο για την Ουκρανία λόγω Ιράν» - Νεκρό 8χρονο παιδί και 14 τραυματίες στο Τσερκάσι

«Εάν οι ΗΠΑ δεν ασκήσουν πίεση στον Πούτιν και περιοριστούν σε έναν ήπιο διάλογο, τότε εκείνος δεν θα έχει λόγο να φοβάται», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος - Συνεχίζονται οι ρωσικές επιδρομές
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΠΟΛΩΝΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Διεθνή / Πολωνία: Βουλευτής της ακροδεξιάς επιδεικνύει ισραηλινή σημαία με σβάστικα στο κοινοβούλιο

«Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία μπροστά στα μάτια μας... είναι το νέο Τρίτο Ράιχ και η σημαία του θα έπρεπε να μοιάζει ακριβώς έτσι», δήλωσε ο Πολωνός βουλευτής, πριν εμφανίσει τη μεταποιημένη σημαία
THE LIFO TEAM