Ακραίο Polar Vortex πλησιάζει τις ΗΠΑ και τα πάντα παγώνουν

Ακραίο Polar Vortex πλησιάζει τις ΗΠΑ και τα πάντα παγώνουν Facebook Twitter
0

Η πολική δίνη, γνωστή διεθνώς και ως Polar Vortex, ετοιμάζεται τις επόμενες ώρες να πλήξει με πρωτοφανή σφοδρότητα τις ΗΠΑ.

Οι αρχές φέτος είναι σε επαυξημένη επιφυλακή καθώς οι προβλέψεις κάνουν λόγο για το ισχυρότερο κύμα ψύχους εδώ και δεκαετίες.

Οι πιο ακραίες θερμοκρασίες που προβλέπεται να προκαλέσει η δίνη ψυχρού αέρα θα είναι ενδεχομένως -46 βαθμοί Κελσίου.

Στην πολιτεία της Αϊόβα προειδοποίησαν τους πολίτες να «αποφεύγουν να παίρνουν βαθιές αναπνοές και να ελαχιστοποιήσουν τη συζήτηση», όταν είναι σε εξωτερικό χώρο.

Σε έκτακτη ανάγκη έχουν κηρυχθεί οι πολιτείες από το Ουισκόνσιν μέχρι την Αλαμπάμα.


Ο John Gagan, μετεωρολόγος της NWS, δήλωσε πως η ένταση του ψυχρού αέρα θα είναι η χειρότερη που θα έχει βιώσει η γενιά αυτή.

Ο μετεωρολογικός οργανισμός NWS προειδοποιεί ότι κρυοπαγήματα είναι δυνατόν να προκληθούν μέσα σε μόλις 10 λεπτά όταν κανείς βρίσκεται έξω σε τέτοιες ακραίες θερμοκρασίες.

Χιλιάδες σχολεία έχουν κλείσει και ήδη έχουν ακυρωθεί περισσότερες από 1.000 πτήσεις.

Η καταγραφή των πιο χαμηλών θερμοκρασιών αναμένεται στις μεσοδυτικές πολιτείες. Η περιοχή είναι εξοικειωμένη με τους έντονους χειμώνες, αλλά οι ειδικοί λένε πως φέτος θα καταγράψουν ρεκόρ ψύχους που θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο. 

Οι θερμοκρασίες κάτω από μηδέν ξεκίνησαν από την Τρίτη, αλλά η Τετάρτη αναμένεται να είναι η πιο κρύα ημέρα. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι το πολικό ψύχος θα συνεχιστεί μέχρι και το πρωί της Παρασκευής.

Τα καταφύγια αστέγων ετοιμάζονται να φιλοξενήσουν περισσότερους ανθρώπους ενώ ήδη δέχονται αυξημένο αριθμό κλήσεων για κρεβάτια από όσους χρειάζονται έναν θερμό χώρο.

Ακόμη και ο ζωολογικός κήπος Brookfield του Σικάγο θα κλείσει την Τετάρτη και την Πέμπτη για να εξασφαλίσει πως τα ζώα θα είναι προφυλαγμένα ενώ αυτή είναι η τέταρτη φορά που ο ζωολογικός κήπος κλείνει στην 85ετή ιστορία του.

Στο αεροδρόμιο της Μινεάπολις Σεντ Πολ, ο υδράργυρος σήμερα έδειχνε -32 βαθμούς Κελσίου στις 00.25 (τοπική ώρα).

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μέσω του Twitter, κάλεσε τους συμπατριώτες του να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. «Στα πανέμορφα μεσοδυτικά, η θερμοκρασία θα φτάσει τους -60 βαθμούς (Φαρενάιτ, -51 βαθμοί Κελσίου), η πιο χαμηλή που έχει καταγραφεί ποτέ». Και πρόσθεσε ειρωνευόμενος: «Τι στο καλό συμβαίνει με την παγκόσμια υπερθέρμανση; Σε παρακαλώ, γύρνα γρήγορα, σε χρειαζόμαστε».

Στο Ντε Μόινς (Άιοβα), το Σικάγο και το Μιλγουόκι, η θερμοκρασία προβλέπεται ότι θα πέσει στους -29 βαθμούς Κελσίου. Στο Σικάγο χιονίζει καθημερινά από τις 17 Ιανουαρίου, δηλαδή επί 13 συνεχόμενες ημέρες, κάτι που συνέβη για τελευταία φορά τον χειμώνα του 1978-79.

Στον γειτονικό Καναδά, το χιόνι στο Τορόντο φτάνει τα 30 εκατοστά και η κυκλοφορία έχει καταστεί πολύ δύσκολη στην οικονομική πρωτεύουσα της χώρας: πολλά δρομολόγια των τραμ και των λεωφορείων δεν γίνονται ενώ δεκάδες πτήσεις καθυστέρησαν ή ματαιώθηκαν στα δύο αεροδρόμια της πόλης. Η χιονοθύελλα κατευθύνεται προς τα ανατολικά και πλήττει ήδη το Μόντρεαλ, με ανέμους ταχύτητας 50 χιλιομέτρων την ώρα. Η θερμοκρασία μπορεί να πέσει στους -27 βαθμούς.

Οι βορειοανατολικές ΗΠΑ ετοιμάζονται επίσης για τα πρώτα χιόνια από σήμερα το απόγευμα. Στην Ουάσινγκτον, οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες και τα σχολεία θα κλείσουν δύο ώρες νωρίτερα. Η θερμοκρασία θα πέσει σημαντικά το βράδυ και μπορεί να σχηματιστεί παγετός.

Η κακοκαιρία έχει φτάσει μέχρι την Τζόρτζια, όπου έχει ήδη ξεκινήσει να χιονίζει, σύμφωνα με τις φωτογραφίες που ανήρτησε στο Twitter η μετεωρολογική υπηρεσία.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

Διεθνή / Πόλεμος ΗΠΑ-Ιράν: Αναχώρησε ο Ιρανός ΥΠΕΞ από το Πακιστάν - «Δεν θα αποδεχθούμε μαξιμαλιστικές απαιτήσεις»

Ο Αμπάς Αραγτσί βρέθηκε στο Πακιστάν όπου συνομίλησε με τον πρωθυπουργό της χώρας και άλλους ανώτατους αξιωματούχους, χωρίς ωστόσο να συναντηθεί με την αμερικανική αντιπροσωπεία
THE LIFO TEAM
ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΑΞΙΔΙΑ

Διεθνή / Αγαπάτε τα λουλούδια; - Τέσσερα μέρη που πρέπει να επισκεφτείτε

O «τουρισμός των λουλουδιών» γνωρίζει άνθηση, όμως ο υπερτουρισμός και η κλιματική αλλαγή αλλάζουν το τοπίο, στρέφοντας τους ταξιδιώτες σε νέους, λιγότερο προβεβλημένους προορισμούς με εξίσου εντυπωσιακές ανθοφορίες
THE LIFO TEAM
Ουκρανία: Ρωσική επίθεση στην πόλη Ντνίπρο στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους - Τουλάχιστον 30 τραυματίες

Διεθνή / Ουκρανία: Ρωσική επίθεση στην πόλη Ντνίπρο στοίχισε τη ζωή σε επτά ανθρώπους - Τουλάχιστον 30 τραυματίες

Mετά τη ρωσική νυκτερινή επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, συντρίμμια drone έπεσαν στη νοτιοανατολική ρουμανική πόλη Γαλάτσι προκαλώντας ζημιές σε πυλώνα ηλεκτροδότησης και σε παράρτημα μιας κατοικίας
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΓΙΑΤΡΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ

Διεθνή / Ηνωμένο Βασίλειο: Νοσηλευτές καλούνται να καλύψουν θέσεις γιατρών

Με τα κενά στο ιατρικό προσωπικό να διευρύνονται, τα νοσοκομεία στο Ηνωμένο Βασίλειο στρέφονται ολοένα και περισσότερο σε έμπειρους νοσηλευτές για να καλύψουν ρόλους γιατρών, προκαλώντας έντονη ανησυχία για την ασφάλεια των ασθενών
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / BBC: Ποιος παίρνει τελικά τις αποφάσεις στο Ιράν;

Εν μέσω πολέμου και αυξανόμενης πίεσης, η εξουσία στο Ιράν εμφανίζεται κατακερματισμένη, με την απουσία ισχυρής ηγετικής παρουσίας να εντείνει την αβεβαιότητα για το ποιος λαμβάνει τις κρίσιμες αποφάσεις
THE LIFO TEAM