Νεκροί από βασανιστήρια στο πογκρόμ κατά ομοφυλοφίλων στην Τσετσενία

Νεκροί από βασανιστήρια στο πογκρόμ κατά ομοφυλοφίλων στην Τσετσενία Facebook Twitter
O Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν
0

Στοιχεία για νέο μαζικό πογκρόμ κατά των ομοφυλόφιλων στην Τσετσενία έδωσε σήμερα η ρωσική οργάνωση Δίκτυο LGBT. Σύμφωνα με την οργάνωση, σχεδόν 40 άνθρωποι φυλακίστηκαν και μάλιστα δύο έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα των βασανιστηρίων της αστυνομίας. 

Οι σημερινές αναφορές είναι ανάλογες με εκείνες του 2017, όταν εκατοντάδες ομοφυλόφιλοι άντρες κυνηγήθηκαν από την αστυνομία, οδηγήθηκαν στην φυλακή και εκεί υπέστησαν ξυλοδαρμούς και ηλεκτροσόκ. Τα γεγονότα είχαν προκαλέσει τον αποτροπιασμό της διεθνούς κοινότητας και κυρώσεις. 

Αν οι σημερινές καταγγελίες της ΜΚΟ επιβεβαιωθούν φαίνεται πως η πίεση προς τη Ρωσία, και τον Τσετσένο ηγέτη, Ραμζάν Καντίροφ, δεν έχει αποδώσει και τα πογκρόμ κατά των μελών της LGBT κοινότητας στη συντηρητική δημοκρατία, κομμάτι της Ρωσικής Ομοσπονδίας, συνεχίζονται..

 Η οργάνωση Δίκτυο LGBT είχε ηγηθεί το 2017 μιας προσπάθειας να απομακρύνει τους ομοφυλόφιλους από την Τσετσενία, επειδή κινδύνευαν. Διατηρεί ένα εκτεταμένο δίκτυο επαφών σε όλη την LGBT κοινότητα της Ρωσίας. 

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα το Δίκτυο, το νέο κύμα διώξεων ξεκίνησε στα τέλη Δεκεμβρίου. Τότε συνελήφθη ο διαχειριστής ενός LGBT γκρουπ στο ρωσικό social media VKontakte. Η αστυνομία χρησιμοποίησε της επαφές στο κινητό του διαχειριστή για να εντοπίσει και να καταδιώξει τα μέλη της κοινότητας. 

Όπως είπε ο διευθυντής του Δικτύου, ο γνωστός ακτιβιστής  Ιγκόρ Κοτσέτκοφ, στα θύματα του τελευταίου πογκρόμ υπάρχου τόσο άντρες όσο και γυναίκες. Οδηγήθηκαν σε φυλακή στην πόλη Αργκούν, τους πήραν τα προσωπικά έγγραφα ώστε να μην μπορούν να διαφύγουν από την περιοχή, ενώ η αστυνομία απείλησε τους συγγενείς τους με βία αν προχωρούσαν σε δημόσια καταγγελία. 

«Το κυνήγι των ανθρώπων που θεωρούνται "ύποπτοι για ομοφυλοφιλία" δε σταμάτησε ποτέ, λέει ο Κοτσέτκοφ. «Το μόνο που έχει αλλάξει είναι η κλίμακα που αυτό συμβαίνει».

Οι αναφορές του Δικτύου ως ένα βαθμό επιβεβαιώθηκαν από την ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta, που επικαλείται πηγές από την Τσετσενία ενώ αναφέρει και ένα μήνυμα που αναρτήθηκε σε γκρουπ του VKontakte. «Ζητάω από όσους είναι ακόμα ελεύθεροι να πάρουν στα σοβαρά αυτό το μήνυμα και να φύγουν από τη δημοκρατία όσο πιο γρήγορα μπορούν», λέει χαρακτηριστικά το μήνυμα. 

Καντίροφ: Nα φύγουν για να καθαρίσουμε το αίμα μας 

Θύματα προηγούμενων πογκρόμ έχουν περιγράψει τις βάναυσες τακτικές των σωμάτων ασφαλείας της Τσετσενίας.

Ένας νέος άντρας είχε πει πως χτυπήθηκε με σιδερόβεργες, υπεβλήθη σε ηλεκτροσόκ και δέχτηκε ύβρεις για τον σεξουαλικό του προσανατολισμό. Στο προηγούμενο πογκρόμ υπήρχαν αναφορές για 3 νεκρούς.  

Ένα άλλο θύμα, ο Μαξί Λαπούνοφ, είχε καταγγείλει πως χτυπήθηκε με μπαστούνια ενώ την ίδια ώρα το κεφάλι του είχε καλυφθεί από μία πλαστική σακούλα. Ο Λαπούνοφ ήταν ο πρώτος άνθρωπος που είχε προχωρήσει σε επίσημη καταγγελία στη ρωσική ερευνητική επιτροπή, η οποία όμως δεν έχει ακόμα ξεκινήσει κάποια ποινική διαδικασία για το πογκρόμ.

Οι αναφορές προκάλεσαν διεθνή κατακραυγή και κυρώσεις κατά του Τσετσένου Ραμζάν Καντίροφ, με βάση τον αμερικάνικο λεγόμενο «Νόμο Μαγκνίτσκι» . Κατηγορήθηκε επειδή υποστήριξε «παράνομες θανατώσεις» και «εκκαθαρίσεις κατά των ομοφυλόφιλων». 

Ο Καντίροφ έχει αρνηθεί ότι το πογκρόμ συνέβη, όμως έχει πει σε συνέντευξη του πως οι ομοφυλόφιλοι πρέπει να απομακρυνθούν από την Τσετσενία «για να κάνουμε καθαρό το αίμα μας». 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM