ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΠΓΔΜ: Αναβλήθηκε η συνεδρίαση για την τροποποίηση του Συντάγματος

ΠΓΔΜ: Αναβλήθηκε η συνεδρίαση για την τροποποίηση του Συντάγματος Facebook Twitter
EPA
0

Δεν θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής της πΓΔΜ, σχετικά με τις συνταγματικές τροπολογίες και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό nόμο του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση Ζάεφ.

Αρχικά, η σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής είχε οριστεί να ξεκινήσει στις 13:00 τοπική ώρα (14:00 ώρα Ελλάδας), όμως μετατέθηκε για τις 15:00 τοπική, χωρίς και πάλι να ξεκινήσει καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με ορισμένους βουλευτές της αντιπολίτευσης, προκειμένου να εξασφαλίσει τη στήριξή τους και την επίτευξη της απαιτούμενης πλειοψηφίας των δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές) στις ψηφοφορίες που θα ακολουθήσουν στη Βουλή.

Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, η συνεδρίαση του Σώματος θα συνεχιστεί αύριο, στις 12:00 τοπική ώρα.

Απαντώντας νωρίτερα σε δημοσιογράφους, ο Ζάεφ παραδέχτηκε ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες με το αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα «BESA» του Μπιλιάλ Κασάμι, (που διαθέτει δύο βουλευτές) για την εξεύρεση μίας κοινώς αποδεκτής, τεχνικής διατύπωσης σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη του Συνταγματικού Νόμου για την υπηκοότητα.

«Αυτό που ζητά το "BESA" είναι μέσα από τη διατύπωση για την υπηκοότητα, "μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας", να μην δημιουργείται η εντύπωση πως οι Αλβανοί, οι Τούρκοι, οι Σέρβοι, οι Βλάχοι, οι Ρομά και οι άλλοι στη χώρα θα γίνουν Μακεδόνες. Αυτή είναι η ουσία. Εξετάζονται οι τεχνικές πτυχές για την εξεύρεση λύσης... Εργαζόμαστε για την εξεύρεση μίας λύσης σε ό,τι αφορά την τεχνική διατύπωση, με ποιόν τρόπο η υπηκοότητα θα είναι "μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας" χωρίς οι Αλβανοί και οι άλλες εθνοτικές ομάδες να είναι Μακεδόνες», είπε ο Ζάεφ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η εξασφάλιση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας των δύο τρίτων, που απαιτείται για την έγκριση των συνταγματικών αλλαγών «θα φανεί κατά τη διάρκεια των ψηφοφοριών».

«Η ευθύνη ανήκει εν τέλει στους βουλευτές. Πιστεύω ότι θα συγκεντρωθεί πλειοψηφία δύο τρίτων για την υιοθέτηση των συνταγματικών τροπολογιών» είπε ο Ζάεφ. «Αν είμαστε δημιουργικοί θα βρεθεί λύση».

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / REUTERS

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Διεθνή / Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Η αστυνομία βασιλικών πάρκων στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσε σχετική προειδοποίηση, μετά από καταγγελίες που έλαβε το Σαββατοκύριακο - Οδυνηρή πράξη για τα ζώα και ποινικό αδίκημα, αναφέρει η αστυνομία
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ