Απεργία την Πρωτομαγιά

Τι συμβαίνει όταν οι μυστικές υπηρεσίες σε μπερδεύουν με συνονόματο τζιχαντιστή

Τι συμβαίνει όταν οι μυστικές υπηρεσίες σε μπερδεύουν με συνονόματο τζιχαντιστή Facebook Twitter
0

Τα τελευταία τρία χρόνια, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ δημιουργούν προβλήματα σε έναν 90χρονο ακαδημαϊκό, επειδή το όνομα του έχει μπει σε «μαύρη λίστα» μαζί με κάποιον περιβόητο τζιχαντιστή που χρησιμοποιούσε το ίδιο όνομα. 

Ο Ντέιβιντ Μάγιερ είναι βετεράνος του αμερικανικού στρατού και διακεκριμένος ακαδημαϊκός που ουδεμία σχέση έχει με τον 30χρονο τζιχαντιστή του Ισλαμικού Κράτους από την Τσετσενία, Αχμέντ Τσατάγιεφ, που στο παρελθόν χρησιμοποιούσε αυτό το ψευδώνυμο. 

Παρ' όλα αυτά, τα τελευταία τρία χρόνια, ορισμένοι βραχίονες της αμερικανικής κυβέρνησης φαίνεται πως συγχέουν τα δύο πρόσωπα, προκαλώντας προβλήματα στη ζωή του ηλικιωμένου, όπως σχολιάζει σε αφιέρωμά του ο Guardian. 

Ο Μάγιερ, επίτιμος καθηγητής θεατρολογίας στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ θεωρεί ότι αυτό το πρωτοφανές λάθος ήταν η αιτία για μία σειρά από παράξενα περιστατικά. 

Πριν ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα, ο 90χρονος είχε υπηρετήσει στην Κορέα και είχε άδεια από το FBI για να διαβάζει απόρρητα και άκρως απόρρητα ντοκουμέντα. Χάρη στην στρατιωτική του υπηρεσία, ήταν σε θέση να υποψιαστεί ορισμένα τυχαία περιστατικά των τελευταίων ετών. 

Το πρώτο συνέβη πριν από περίπου δύο χρόνια, όταν επιχείρησε να αγοράσει μία σπάνια θεατρική αφίσα μέσω eBay από τις ΗΠΑ. Ο πωλητής του έστειλε μήνυμα μετά από μερικές ημέρες, ενημερώνοντάς τον ότι το πακέτο είχε επιστραφεί, με ένα μήνυμα από τα αμερικανικά τελωνεία ότι «το όνομα του παραλήπτη αντιστοιχεί σε ένα άτομο/ομάδα/νομική οντότητα που δεν λαμβάνει ούτε στέλνει πακέτα» σε τρίτες χώρες. 

Αρχικά ο Μάγιερ μπερδεύτηκε. Η αφίσα έδειχνε έναν άνδρα να γονατίζει στο χιόνι μπροστά από την γυναίκα του, έξω από ένα νοσοκομείο. Επρόκειτο για ένα διαφημιστικό πόστερ του 19 αιώνα για το μελόδραμα «Η δύναμη του χρυσού». «Ήταν μία από αυτές τις αφίσες που μιλούν για το θέατρο εκείνης της εποχής, αλλά δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα λιγότερο "ανατρεπτικό"», σχολιάζει. 

Ο ίδιος προσπάθησε να επικοινωνήσει με τα Αμερικανικά Ταχυδρομεία αλλά δεν έλαβε ποτέ απάντηση. Κάνοντας όμως μία μικρή έρευνα στο Google, γρήγορα αντιλήφθηκε πως ο τρομοκράτης Αχμέντ Τσατάγιεφ, χρησιμοποιούσε συχνά και το όνομα Ντέιβιντ Μάγιερ (ένα από τα πολλά ψευδώνυμά του) και άρχισε να υποψιάζεται το πρόβλημα. 

Ο Τσατάγιεφ «Μάγιερ» θεωρείται ο εγκέφαλος πίσω από την επίθεση στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης το 2016.

Ο αληθινός Μάγιερ είχε μετακομίσει στο Μάντσεστερ πριν από περίπου τέσσερις δεκαετίες, όταν παντρεύτηκε μία Βρετανίδα. Ήταν δύσκολο να τον έχουν μπερδέψει τον νέο Τσετσένο. Παρ' όλα αυτά, αυτό ακριβώς είχε συμβεί - και εξακολουθεί να συμβαίνει. 

Μέχρι και σήμερα, δεν έχει καταφέρει να λάβει ούτε ένα δέμα από τις ΗΠΑ και όλα τα πακέτα επιστρέφουν στους αποστολείς τους. «Δεν μπορώ να κάνω τίποτα», λέει ο Μάγιερ, τονίζοντας πως ούτε η δικηγόρος που είχε αναλάβει την υπόθεση του έναντι αδράς αμοιβής, κατάφερε να βγάλει τον Μάγιερ από τις όποιες «μαύρες λίστες».

Ο ίδιος φοβάται τώρα πως εκτός από τις παραγγελίες του, έχουν χαθεί και πάρα πολλές προσωπικές επιστολές. Το αδικαιολόγητο μπλοκάρισμα συνεχίζεται, δημιουργώντας προβλήματα στην καριέρα του. «Δεν λαμβάνω γράμματα, δεν ενημερώνομαι για συνέδρια, εκδίδω βιβλία στην Αμερική και μου είναι δύσκολο να συμφωνήσω με τους εκδότες». 

Αλλά δεν είναι μόνο οι επιστολές. Όταν προσπάθησε πέρυσι να κάνει ηλεκτρονικά τσεκ-ιν για το τελευταίο του ταξίδι στην Αμερική, έλαβε ένα μήνυμα που τον ενημέρωνε ότι δεν είχε άδεια να ταξιδέψει. Παρ' όλα αυτά πήγε στο αεροδρόμιο μαζί με τις παλιές στρατιωτικές διαπιστεύσεις του και κατάφερε τελικά να πετάξει. 

«Είμαι πλέον αναγκασμένος να έχω μαζί το στρατιωτικό πιστοποιητικό μου, σε περίπτωση που δεχθώ ερωτήσεις για την εθνικότητά μου». Τα μόνα γράμματα που εξακολουθεί να λαμβάνει από την άλλη μεριά του Ατλαντικού, είναι τα ειδοποιητήρια της εφορίας και κάποιες ανακοινώσεις της ένωσης αποστράτων. 

Το πιο «καφκικό» στοιχείο της υπόθεσης πάντως είναι ότι ο Τσετσένος τρομοκράτης είναι νεκρός. Σκοτώθηκε πέρυσι σε έφοδο της αστυνομίας στη Γεωργία. Παρ' όλα αυτά, μόλις πριν από ένα μήνα, ένα ακόμα πακέτο για τον καθηγητή, επέστρεψε στον αποστολέα του στις ΗΠΑ. 

Η αμερικανική πρεσβεία δεν έκανε κανένα επίσημο σχόλιο παρά τις ερωτήσεις της βρετανικής εφημερίδας.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ