Πανδαιμόνιο για την κάνναβη στον Καναδά - Ξεπουλάνε τα καταστήματα και δεν τους φτάνει

Πανδαιμόνιο για την κάνναβη στον Καναδά - Ξεπουλάνε τα καταστήματα και δεν τους φτάνει Facebook Twitter
2

Τεράστια εμπορική επιτυχία σημειώνει η αποποινικοποίηση της ψυχαγωγικής κάνναβης στον Καναδά με τις προμήθειες να μην φτάνουν για όλους.

Δύο εβδομάδες μετά την νομιμοποίηση και τις εντυπωσιακές εικόνες από την πρώτη μέρα, η ζήτηση παραμένει μεγάλη και το απόθεμα μικρό.

Τα ράφια αδειάζουν και πολλά καταστήματα αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την απροσδόκητα υψηλή ζήτηση ενώ σε μεγάλο μέρος της χώρας η κάνναβη έχει εξαντληθεί εδώ και μέρες.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ενός ιδιοκτήτη, που λέει στον Guardian πως διώχνει εδώ και καιρό εκατό πελάτες κάθε μέρα καθώς δεν μπορεί να εξασφαλίσει νέο προϊόν για πώληση.

«Δεν υπάρχει αρκετή νόμιμη μαριχουάνα για να καλύψει όλη τη ζήτηση στον Καναδά», δήλωσε η Rosalie Wyonch, αναλύτρια στο Ινστιτούτο CD Howe. «Οι ελλείψεις ήρθαν ταχύτερα από ό, τι θα περίμενα, αλλά η έρευνά μας είχε δείξει ότι θα υπάρξουν ελλείψεις κατά το πρώτο έτος της νομιμοποίησης».

Ο συνδυασμός των αυστηρών κανονιστικών πλαισίων, διανομής λιανικής και λογιστικής μαζί με τις απεργίες στα ταχυδρομεία σε ολόκληρη τη χώρα, δημιούργησαν τις ελλείψεις.

Όταν το Κολοράντο νομιμοποίησε την κάνναβη, χρειάστηκαν τρία χρόνια ώστε να ρυθμιστεί η διάθεση σε σχέση με τη ζήτηση και ο Καναδάς θα μπορούσε να βιώσει παρόμοια καθυστέρηση, εκτιμά η Wyonch.

Οι πωλήσεις μέσω διαδικτύου αποτελούν ένα σημαντικό παράγοντα της αγοράς κάνναβης. Στο Οντάριο, όπου δεν υπάρχουν φυσικοί λιανοπωλητές, οι κάτοικοι υποχρεούνται να αγοράζουν προϊόντα μέσω μιας κυβερνητικής ιστοσελίδας.

Μέσα στις πρώτες 24 ώρες της νομιμοποίησης, ο ιστότοπος του Οντάριο με το κατάστημα κάνναβης επεξεργάστηκε 100.000 παραγγελίες, αλλά λίγες από αυτές έχουν αποσταλεί στους πελάτες.

Επειδή το Οντάριο επιτρέπει μόνο online πωλήσεις κάνναβης, πολλοί κάτοικοι περιμένουν δύο εβδομάδες για να φτάσουν οι παραγγελίες  και μερικοί αναφέρουν τυχαίες ακυρώσεις των παραγγελιών τους.

Και φυσικά η δυσαρέσκεια μεγαλώνει με περισσότερες από 1.000 καταγγελίες για τον ιστότοπο από τότε που ξεκίνησε στις 17 Οκτωβρίου.

Η προμήθεια για λιανοπωλητές υπαγορεύεται από συμβάσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των προμηθευτών που έχουν λάβει άδεια, καθιστώντας τη μετάβαση σε νέες πηγές πώλησης κάνναβης, που θα γέμιζαν τα κενά, μια μακρά και σύνθετη γραφειοκρατική διαδικασία.

Οι ελλείψεις είναι επίσης πιθανό να κοστίσουν στην κυβέρνηση με την Wyonch να υποστηρίζει ότι θα μπορούσαν να χαθούν έσοδα 800 εκατ. δολαρίων στη μαύρη αγορά.

Για έναν νεαρό και τη μητέρα του, που είναι από τους λίγους με άδεια λιανικής πώλησης, η έλλειψη έχει μετατρέψει αυτό που έμοιαζε με μια προσοδοφόρα επιχείρηση, σε οικονομικό φιάσκο.

«Πληρώνω το προσωπικό για να κάθονται και απλά περιμένουμε πότε θα έχουμε και πάλι απόθεμα», δήλωσε ο Tobin. «Δεν μπορώ να συνεχίσω να λειτουργώ το κατάστημα, χάνοντας χρήματα καθημερινά πληρώνοντας προσωπικό χωρίς προϊόν».

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
Μακάρι να ρυθμιστεί και εδώ η νόμιμη διάθεση της καναβης και να τελειώνουμε με αυτό το βασανο. Μόνο διαφυγοντα κέρδη χάνονται από το δημόσιο και πηγαίνουν δωράκι στη Μαφία.