Η αρραβωνιαστικιά του Κασόγκι κατηγορεί ευθέως την Σ. Αραβία για τον θάνατό του

Η αρραβωνιαστικιά του Κασόγκι κατηγορεί ευθέως την Σ. Αραβία για τον θάνατό του Facebook Twitter
0

Υπεύθυνες για τον θάνατο του Τζαμάλ Κασόγκι θεωρεί τις σαουδαραβικές αρχές η αρραβωνιαστικιά του, η οποία ζήτησε από το βασίλειο να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις ώστε όσοι ευθύνονται να προσαχθούν στη δικαιοσύνη.

Η δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, που συνεργαζόταν με την εφημερίδα Washington Post και ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για τον ντε φάκτο ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.

Όταν ρωτήθηκε ποιος πιστεύει ότι είναι ο υπεύθυνος για τη δολοφονία, η Χατιτσέ Τσενγκίζ είπε στο πρακτορείο Reuters: «Αυτό έγινε μέσα στη διπλωματική αποστολή της Σ. Αραβίας... Σε τέτοιες συνθήκες, οι σαουδαραβικές αρχές είναι υπεύθυνες. Αυτό το επεισόδιο, αυτή η δολοφονία, έγινε στο προξενείο της Σ. Αραβίας. Επομένως, οι σαουδαραβικές αρχές πιθανότατα γνωρίζουν πώς έγινε η δολοφονία. Πρέπει να εξηγήσουν τι συνέβη».

Ο 59χρονος Κασόγκι μπήκε στο προξενείο, στην Κωνσταντινούπολη, στις 2 Οκτωβρίου για να παραλάβει έγγραφα που ήταν απαραίτητα για τον επικείμενο γάμο του με την Τσενγκίζ. Δεν βγήκε ποτέ από το κτίριο και εκείνη, που στεκόταν και τον περίμενε απ' έξω, ήταν ο πρώτος άνθρωπος που σήμανε τον συναγερμό.

Όταν ρωτήθηκε αν θεωρεί υπεύθυνο τον πρίγκιπα διάδοχο ή τη βασιλική οικογένεια, απάντησε: «Εγώ και η κυβέρνηση (της Τουρκίας) θα θέλαμε όσοι ευθύνονται, από τον άνθρωπο που έδωσε την εντολή μέχρι εκείνον που την εκτέλεσε, να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν με βάση το διεθνές δίκαιο».

Η Τσενγκίζ είπε ότι δεν έχει επικοινωνήσει μαζί της ούτε ο πρίγκιπας Μοχάμεντ, ούτε κανένας άλλος από τη βασιλική οικογένεια και ότι κανείς δεν την συλλυπήθηκε. «Οι εξηγήσεις που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής από τη Σαουδική Αραβία δεν αρκούν. Θέλω να ξέρω τις λεπτομέρειες του ποιος ευθύνεται», πρόσθεσε.

Η Τσενγκίζ δήλωσε επίσης απογοητευμένη από την αντίδραση των ΗΠΑ και είπε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να διασφαλίσει ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη.

Λίγο νωρίτερα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς είπε στους δημοσιογράφους ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει διάφορες κυρώσεις με αφορμή τη δολοφονία του Κασόγκι. «Θα κάνουμε μια ανακοίνωση για την απόφαση που θα λάβουμε» είπε, όταν ρωτήθηκε τι σχεδιάζει να πράξει η Ουάσινγκτον ως απάντηση εναντίον του Ριάντ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Διεθνή / Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκαλύπτει αν θα παραιτηθεί λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει- Τα ομόφυλα ζευγάρια, οι φτωχοί και ο κομμουνισμός
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ