Η G7 διαφώνησε και για τη ρύπανση από το πλαστικό

Η G7 διαφώνησε και για τη ρύπανση από το πλαστικό Facebook Twitter
EPA/NEIL HALL
0

Διαφωνίες και για τη ρύπανση των ωκεανών από το πλαστικό διατυπώθηκαν κατά τη σύνοδο της G7 στον Καναδά.

Το θέμα δίχασε τις επτά πιο αναπτυγμένες οικονομικά χώρες, περισσότερο απ' ό,τι το εμπόριο ή η κλιματική αλλαγή.

Ειδικότερα, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία και η Ιταλία, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψαν έναν νέο χάρτη κατά της ρύπανσης των ωκεανών από το πλαστικό. Όμως, η Ιαπωνία αντιτάχθηκε σ' αυτόν μαζί με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Σε κάθε περίπτωση, ο Ντόναλντ Τραμπ, λίγο μετά την ολοκλήρωση της ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής, απέσυρε την υποστήριξή του από το σύνολο αυτού του ανακοινωθέντος, το οποίο είχε εγκριθεί και από τις επτά χώρες. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν δέχθηκε να προσυπογράψει το κείμενο, επειδή ο Τζάστιν Τρουντό επανέλαβε επικρίσεις για τους αμερικανικούς τελωνειακούς δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο.

Σύμφωνα με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν, ο νέος «χάρτης», ο οποίος δεν είχε ακόμη δημοσιοποιηθεί από τους καναδούς οργανωτές της συνόδου κορυφής, προβλέπει ότι μέχρι το 2030 θα ανακυκλώνεται το 100% των πλαστικών, ενώ θα αναπτυχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες εναλλακτικές επιλογές στις πλαστικές συσκευασίες.

Ανακυκλώνοντας το πλαστικό στον μέγιστο βαθμό, οι χώρες θα περιορίσουν τα απορρίμματα που καταλήγουν στους ποταμούς και τελικά στους ωκεανούς.

Η Γερμανίδα καγκελάριος εξήγησε πως η Ουάσινγκτον δεν θέλει να δεσμευθεί σε αριθμητικούς στόχους. Δεν μίλησε για τη θέση της Ιαπωνίας.

«Οι ηγέτες οφείλουν τώρα να μετατρέψουν αυτό το κύμα συλλογικής ανησυχίας σε πραγματικές προόδους», σχολίασε ο Τζον Τάνζερ, της μη κυβερνητικής οργάνωσης WWF.

Η δέσμευση των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών εντάσσεται σε αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Κομισιόν πρότεινε στα τέλη Μαΐου την απαγόρευση των πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης και έθεσε ως στόχο ότι μέχρι το 2025 θα ανακυκλώνεται το 90% των πλαστικών φιαλών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντολή Τραμπ στα αεροδρόμια: Τα στοιχεία των επιβατών να δίνονται στην ICE

Διεθνή / Εντολή Τραμπ στα αεροδρόμια: Τα στοιχεία των επιβατών να δίνονται στην ICE

Μέχρι σήμερα, οι αεροπορικές εταιρείες παρείχαν στοιχεία επιβατών στην Υπηρεσία Ασφάλειας Μεταφορών κυρίως για ελέγχους που σχετίζονται με την τρομοκρατία και την εθνική ασφάλεια
THE LIFO TEAM
«Η σκιά του πολέμου επιστρέφει στην Ευρώπη»: Η Βρετανία προετοιμάζει την κοινωνία για ενδεχόμενο πόλεμο

Διεθνή / «Η σκιά του πολέμου επιστρέφει στην Ευρώπη»: Η Βρετανία προετοιμάζει την κοινωνία για ενδεχόμενο πόλεμο

«Εξετάζουμε τι σημαίνει μια σύγκρουση για ολόκληρη την κοινωνία και ποιος είναι ο ρόλος του καθενός» δήλωσε ο Βρετανός υφυπουργός Άμυνας αρμόδιος για τις ένοπλες δυνάμεις
THE LIFO TEAM