Μήνυμα προς την Άγκυρα, να συνεχίσει να εφαρμόζει τη συμφωνία με την Ελλάδα για την επανεισδοχή μεταναστών, έστειλε σήμερα η εκπρόσωπος της Κομισιόν. 

 

Υπενθυμίζεται πως χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου ανέφερε πως «παγώνει» η διμερής συμφωνία επανεισδοχής. Μάλιστα, φέρεται να δήλωσε ότι αφορμή για την εν λόγω απόφαση είναι η άρνηση της Ελλάδας να εκδώσει τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που κατέφυγαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία.

 

Σήμερα, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό, δήλωσε πως η σχετική συμφωνία πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται. 

 

Κληθείσα να σχολιάσει τη δήλωση του Τσαβούσογλου, ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή τόσο με τις ελληνικές, όσο και με τις τουρκικές αρχές, ενώ πρόσθεσε ότι ο ίδιος ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει διάφορες και πολυάριθμες επαφές και με τις δύο πλευρές.

 

Η Ν. Μπερτό υπογράμμισε ακόμη ότι η διμερής συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την επανεισδοχή μεταναστών είναι «στοιχείο αναφοράς» για τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για τις επανεισδοχές και παράλληλα, αποτελεί προαπαιτούμενο για την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

 

«Η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ότι η διμερής συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας θα πρέπει να εφαρμόζεται συνέχεια», ανέφερε χαρακτηριστικά η Ν. Μπερτό, σημειώνοντας ότι μόνο έτσι θα μπορέσουν να ικανοποιηθούν τα τελευταία προαπαιτούμενα στον «οδικό χάρτη» για την κατάργηση θεωρήσεων βίζας με την Τουρκία.

 

Επίσης, η εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε ότι η επιστροφή των παράτυπων μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που διασχίζουν τα τουρκικά παράλια και φτάνουν στην Ελλάδα, αποτελεί σημαντικό στοιχείο για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και την αποτροπή δημιουργίας νέων μεταναστευτικών οδών.

 

Σε ερώτηση αν η Επιτροπή ανησυχεί για αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα, η Μπερτό είπε ότι η συνολική εκτίμηση είναι ότι δεν θα υπάρξει κάτι τέτοιο. Ωστόσο, ανέφερε πως το 2017 και το 2018 μόνο 25 επιστροφές μεταναστών πραγματοποιήθηκαν στη βάση της διμερούς συμφωνίας Ελλάδας-Τουρκίας για την επανεισδοχή.

 

Σημειώνεται ότι η διμερής συμφωνία επανεισδοχής Ελλάδας -Τουρκίας αφορά την επιστροφή παράτυπων μεταναστών από την ενδοχώρα και όχι από τα νησιά. Η συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας αφορά τους μετανάστες που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από την 21η Μαρτίου του 2016 έχουν επιστρέψει συνολικά στην Τουρκία 600 παράτυποι μετανάστες στη βάση της διμερούς συμφωνίας Ελλάδας-Τουρκίας και 1.624 στη βάση της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr