Διαβουλεύσεις της Πιονγιάνγκ με τη Σεούλ ενόψει της συνόδου κορυφής Τραμπ-Κιμ

Διαβουλεύσεις της Πιονγιάνγκ με τη Σεούλ ενόψει της συνόδου κορυφής Τραμπ-Κιμ Facebook Twitter
EPA
0

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Βόρειας και της Νότιας Κορέας συναντώνται σήμερα για να συζητήσουν πιθανούς τρόπους βελτίωσης των διμερών σχέσεων, πριν από την αναμενόμενη σύνοδο κορυφής του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.


Οι διακορεατικές συνομιλίες αρχικά προβλεπόταν να διεξαχθούν στις αρχές του μήνα, αλλά ανεστάλησαν αιφνίδια από την Πιονγκγιάνγκ σε αντίδραση για κοινά στρατιωτικά γυμνάσια της Σεούλ και της Ουάσινγκτον.


Όμως, την επομένη της αποπεράτωσης των γυμνασίων «Max Thunder», την 25η Μαΐου, ο βορειοκορεάτης ηγέτης και ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν Τζε-ιν συμμετείχαν σε μια απροσδόκητη σύνοδο κορυφής στο χωριό Πανμουντζόμ, στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που κόβει τη χερσόνησο στα δύο.

Επρόκειτο για τη δεύτερη σύνοδο κορυφής, μετά από εκείνη η οποία διεξήχθη στα τέλη του Απριλίου.


«Θα συζητήσουμε τρόπους για να τεθούν σε εφαρμογή αποτελεσματικά και ομαλά οι συμφωνίες στις οποίες κατέληξαν οι δύο ηγέτες», τόνισε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Ενοποίησης της Νότιας Κορέας Τσου Μιονγκ-γκιουν πριν αναχωρήσει για το Πανμουντζόμ.


Οι επαφές έχουν επίσης σκοπό «να δημιουργηθεί μια θετική ατμόσφαιρα ενόψει της συνόδου Ουάσινγκτον - Πιονγιάνγκ», πρόσθεσε ο ίδιος.


Ανάμεσα στα θέματα που θα εξεταστούν είναι η αποκατάσταση των σιδηροδρομικών και των οδικών συνδέσεων των δύο κρατών και η συγκρότηση μιας κοινής ομάδας για να λάβει μέρος στους ασιατικούς αγώνες στην Τζακάρτα τον Αύγουστο.

Ήταν οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στην Πιοντσάν της Νότιας Κορέας αυτοί που αποτέλεσαν την αφορμή για τη θεαματική επαναπροσέγγιση η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στη χερσόνησο.

Ο Κιμ έστειλε στους αγώνες πολυμελή ομάδα αθλητών, τσιρλίντερς και κορυφαίους αξιωματούχους, ανάμεσά τους και την αδελφή του, σύμβουλό του και μέλος της κυβέρνησής του.


Η Βόρεια Κορέα πρότεινε οι δύο χώρες να διεξαγάγουν από κοινού έναν εορτασμό για την επέτειο της συνόδου κορυφής του 2000 μέσα σε αυτόν τον μήνα, με τη συμμετοχή αξιωματούχων, πολιτικών και επιχειρηματιών.


Η διπλωματική κινητικότητα βρίσκεται στο απόγειό της καθώς συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τη σύνοδο Κιμ-Τραμπ, που φαίνεται πως θα γίνει παρότι ο Τραμπ ανακοίνωνε πριν από μόλις μία εβδομάδα την ακύρωσή της.

Ο στρατηγός Κιμ Γιονγκ Τσολ, δεξί χέρι του βορειοκορεάτη ηγέτη, βρίσκεται στις ΗΠΑ για να επιδώσει στον Ντόναλντ Τραμπ ιδιοχείρως επιστολή του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ο Παλαιστίνιος ακτιβιστής Μαχμούντ Χαλίλ κινδυνεύει να συλληφθεί ξανά

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο Παλαιστίνιος ακτιβιστής Μαχμούντ Χαλίλ κινδυνεύει να συλληφθεί ξανά

«Η πόρτα μπορεί να άνοιξε για πιθανή εκ νέου κράτηση στο μέλλον, αλλά αυτό δεν σταματά τη δέσμευσή μας στην Παλαιστίνη, στη Δικαιοσύνη και τη λογοδοσία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Χαλίλ
THE LIFO TEAM
Ισπανία:

Διεθνή / Ισπανία: Μετεωρολόγοι πέφτουν θύματα μίας αυξανόμενης «ρητορικής μίσους», αποκαλύπτει έρευνα

Η υπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε ότι οι επιθέσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν την αντίληψη για τη μετεωρολογία και υποτιμούν το έργο των επιστημόνων
THE LIFO TEAM
ΕΛΒΕΤΙΑ CRANS MONTANA ΒΕΓΓΑΛΙΚΑ

Διεθνή / Ελβετία: H υπάλληλος του μπαρ που φέρεται να κρατούσε τα βεγγαλικά δεν γνώριζε τους κινδύνους, αναφέρει η οικογένειά της

Υπενθυμίζεται ότι οι Γάλλοι ιδιοκτήτες του μπαρ κατηγορούνται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, σωματική βλάβη εξ αμελείας και εμπρησμό εξ αμελείας
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί να στείλει τις ένοπλες δυνάμεις στη Μινεσότα

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί να στείλει στρατό στη Μινεσότα - «Θα θέσω σε εφαρμογή τον Νόμο περί Εξέγερσης»

Στόχος του Αμερικανού προέδρου είναι η καταστολή των διαδηλώσεων που έχουν ξεσπάσει μετά τον θανάσιμο πυροβολισμό μίας γυναίκας από πράκτορα της Υπηρεσίας Μετανάστευσης (ICE)
THE LIFO TEAM