Νετανιάχου: Σε έναν χρόνο η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ

Νετανιάχου: Σε έναν χρόνο η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ Facebook Twitter
EPA/RONEN ZVULUN
0

Σε έναν χρόνο, δηλαδή πολύ πιο γρήγορα απ' ότι προβλεπόταν, ενδέχεται να έχουν μεταφέρει οι ΗΠΑ την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, δήλωσε σήμερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με δηλώσεις του, τις οποίες επικαλούνται πολλά ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

«Η πρεσβεία θα μεταφερθεί στην Ιερουσαλήμ πιο γρήγορα από αυτό που πιστεύατε, σίγουρα σε έναν χρόνο», δήλωσε ο Νετανιάχου στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στο ταξίδι του στην Ινδία.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον είχε δηλώσει τον Δεκέμβριο ότι η μεταφορά της πρεσβείας αναμένεται να γίνει έπειτα από τουλάχιστον δύο χρόνια.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε στις 6 Δεκεμβρίου την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και ανακοίνωσε χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ-Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Η ανακοίνωση αυτή επιδοκιμάστηκε ως «ιστορική» από την ισραηλινή κυβέρνηση, ενώ καταδικάστηκε από τους Παλαιστίνιους και από πολύ μεγάλη πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας σε ψηφοφορία στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ.

Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε μια αναζωπύρωση της έντασης. Δεκαεπτά Παλαιστίνιοι, με τον τελευταίο την περασμένη Δευτέρα, όπως και ένας Ισραηλινός, έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 6 Δεκεμβρίου.

Οι Παλαιστίνιοι βλέπουν στην απόφαση του Τραμπ μια ρήξη με την εξωτερική πολιτική που ακολουθούσε εδώ και δεκαετίες η Ουάσινγκτον και την άρνηση των διεκδικήσεών τους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, την οποία έχει προσαρτήσει και έχει υπό την κατοχή του το Ισραήλ, ενώ οι Παλαιστίνιοι θέλουν να την κάνουν πρωτεύουσα του κράτους που επιδιώκουν να ιδρύσουν.

Η ανακοίνωση αυτή συνιστά εξάλλου στα δικά τους μάτια την πιο έκδηλη ένδειξη της φιλοϊσραηλινής θέσης που έχει πάρει ο Λευκός Οίκος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπόθεση Έπσταϊν: Νέες επικρίσεις για την απόκρυψη αρχείων - «Ο Τραμπ προσπαθεί να "πνίξει" το θέμα»

Διεθνή / Υπόθεση Έπσταϊν: Νέες επικρίσεις για την απόκρυψη αρχείων - «Ο Τραμπ προσπαθεί να "πνίξει" το θέμα»

Ο Έπσταϊν κατηγορήθηκε ότι εκμεταλλεύτηκε σεξουαλικά περισσότερες από 1.000 γυναίκες, πολλές εκ των οποίων ήταν ανήλικες - Πέθανε στη φυλακή το 2019, πριν δικαστεί
THE LIFO TEAM
Ρωσία: Νέα κριτική στην Ευρώπη σχετικά με το σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Ρωσία λέει πως η Ευρώπη δεν βοηθάει στο να επιτευχθεί ειρήνη στην Ουκρανία

«Είμαι βέβαιος ότι οι προτάσεις που οι Ευρωπαίοι και οι Ουκρανοί έχουν καταθέσει δεν βελτιώνουν το έγγραφο και δεν ενισχύουν τη δυνατότητα επίτευξης μακροπρόθεσμης ειρήνης», δήλωσε κορυφαίος σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν
THE LIFO TEAM
Κέιτ Μίντλετον: Η χρονιά–ορόσημο που σηματοδότησε την επιστροφή της δύναμης και της αυτοπεποίθησής της

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Η χρονιά - ορόσημο που σηματοδότησε την επιστροφή της δύναμης και της αυτοπεποίθησής της

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας βρίσκεται σε μια καθοριστική στιγμή, διαμορφώνοντας τη ζωή της ίδιας και του πρίγκιπα Ουίλιαμ, καθώς εγκαθίστανται σε νέο σπίτι και αναλαμβάνουν πιο κεντρικό ρόλο στη βασιλική οικογένεια
THE LIFO TEAM