Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έκανε αναφορά στην «τέλεια σχέση» που έχει με τον πρόεδρο των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε, καθώς οι δύο τους συναντήθηκαν στο περιθώριο της 31ης Διάσκεψης της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

 

Για την συνάντηση αυτή, ο αμερικανός πρόεδρος δέχτηκε πιέσεις από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προκειμένου να υιοθετήσει μία σκληρή γραμμή έναντι του Ντουτέρτε για τον αιματηρό πόλεμο κατά των ναρκωτικών που διεξάγεται στις Φιλιππίνες, με συνέπεια τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων.

 

Ο Ντουτέρτε είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα έλεγε στον Τραμπ «απολύεσαι», στην περίπτωση που ο αμερικανός πρόεδρος έθετε θέμα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις Φιλιππίνες.

 

Ο Τραμπ είχε δεχτεί κριτική τον περασμένο Μάιο, για το θετικό σχόλιο που είχε κάνει για τον Ντουτέρτε στην διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας, λέγοντας του ότι «κάνει καλή δουλειά» αναφορικά με την καταπολέμηση του προβλήματος της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών.

 

Ο Χάρι Ροκ, εκπρόσωπος του Ντουτέρτε, δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα ότι ο φιλιππινέζος πρόεδρος εξήγησε εκτενώς την πολιτική του κατά των ναρκωτικών στον Τραμπ, ο οποίος «φάνηκε να εκτιμά τις προσπάθειές του».

 

Ο Ροκ χαρακτήρισε τη σχέση μεταξύ Τραμπ και Ντουτέρτε «ζεστή, φιλική και ειλικρινή», ενώ πρόσθεσε ότι μοιράζονται την ίδια άποψη για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. «Ο πρόεδρος Τραμπ υπογράμμισε συγκεκριμένα ότι ήταν πάντα φίλος της κυβέρνησης Ντουτέρτε, αντίθετα με τον προκάτοχό του», υπογράμμισε.

 

Το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των καταγγελλόμενων εξωδικαστικών εκτελέσεων στις Φιλιππίνες δεν συζητήθηκαν στη διάρκεια της συνάντησης τους. Επίσης, μετά τη συνάντησή τους απέφυγαν να κάνουν πολλές δηλώσεις στους δημοσιογράφους, ενώ αγνόησαν κυρίως τις ερωτήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 

Όταν ρωτήθηκε για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ο αμερικανός πρόεδρος, που ολοκληρώνει στις Φιλιππίνες την ασιατική του περιοδεία στη διάρκεια της οποίας πέρασε από πέντε χώρες, παράμεινε σιωπηλός.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr