Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 71 νεκροί και 170 τραυματίες από δύο επιθέσεις των Ταλιμπάν

Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 71 νεκροί και 170 τραυματίες από δύο επιθέσεις των Ταλιμπάν Facebook Twitter
EPA/AHMADULLAH AHMADI
0

Στους 71 ανέρχονται οι νεκροί, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 170, από δύο επιθέσεις που εξαπέλυσαν σήμερα οι Ταλιμπάν σε δύο επαρχίες στα σύνορα του Αφγανιστάν με το Πακιστάν, ως «απάντηση» στις πρόσφατες αμερικανικές επιδρομές στην περιοχή.


Τουλάχιστον 41 άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκ των οποίων οι 20 άμαχοι, και περίπου 160 τραυματίστηκαν στο Γκαρντέζ, την πρωτεύουσα της επαρχίας Πακτίγια, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών, στρατηγός Μουράντ Άλι Μουράντ. Οι αντάρτες έβαλαν στο στόχαστρο ένα μεγάλο συγκρότημα που φιλοξενεί διάφορες αστυνομικές μονάδες καθώς και ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης.


Η επίθεση αυτή διήρκησε πέντε ώρες και τελείωσε με τον θάνατο των πέντε δραστών. Την ευθύνη ανέλαβαν οι Ταλιμπάν.


Σχεδόν ταυτόχρονα, στη γειτονική επαρχία του Γάζνι, σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων δυτικά του Γκαρντέζ, 25 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας και πέντε πολίτες σκοτώθηκαν, ενώ άλλοι 10 άνθρωποι τραυματίστηκαν από επίθεση μιας ομάδας ανταρτών στην έδρα της περιφέρειας του Αντάρ.


Ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν στο Πακιστάν είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι δύο επιθέσεις έγιναν σε αντίποινα για τις πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ εναντίον θέσεων της οργάνωσης στην περιοχή. Και στις δύο περιπτώσεις, η επίθεση ξεκίνησε με την έκρηξη παγιδευμένων οχημάτων (φορτηγών και τζιπ) που άνοιξαν τον δρόμο στους ενόπλους.


«Ήμουν στην τάξη όταν άκουσα μια τεράστια έκρηξη, όλο το κτίριο σείστηκε, τα τζάμια θρυμματίστηκαν. Προσπαθούσαμε να βγούμε έξω όταν ακούσαμε και δεύτερη έκρηξη. Πολλοί συμμαθητές μου τραυματίστηκαν από τα τζάμια», είπε ένας σπουδαστής από το Γκαρντέζ, ο Νουρ Άχμαντ.


Στο νοσοκομείο του Γκαρντέζ επικρατούσε χάος, καθώς δεκάδες παιδιά, γυναίκες και τραυματισμένοι αστυνομικοί περίμεναν να τους δοθούν οι πρώτες βοήθειες. Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι είδε πτώματα αστυνομικών παρατημένα στο πάτωμα.


«Έχουμε 160 τραυματίες και παραλάβαμε 26 σορούς, μεταξύ των οποίων και μιας γυναίκας. Το νοσοκομείο έχει γεμίσει», είπε ο Δρ. Σιρ Μοχάμαντ Καρίμι, ο αναπληρωτής διευθυντής υγείας για την επαρχία Πακτίγια. Όπως πρόσθεσε, στο στρατιωτικό νοσοκομείο έχουν μεταφερθεί επίσης 52 τραυματίες και 6 νεκροί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

KATY PERRY RUBY ROSE ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

Διεθνή / Katy Perry: Η αστυνομία ερευνά τις καταγγελίες της Ruby Rose για σεξουαλική κακοποίηση σε νυχτερινό μαγαζί

Εκπρόσωπος της Perry αρνείται τις κατηγορίες, τις οποίες δημοσίευσε η Rose στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χαρακτηρίζοντάς τες «επικίνδυνα και απερίσκεπτα ψέματα»
THE LIFO TEAM
ΤΖΕΙ ΝΤΙ ΒΑΝΣ ΠΑΠΑΣ ΛΕΩΝ ΗΠΑ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς: «Ο Πάπας πρέπει να είναι πιο προσεκτικός όταν μιλά για ζητήματα θεολογίας»

Ο Βανς, ο οποίος είναι καθολικός, άσκησε κριτική στον ποντίφικα για τις τοποθετήσεις του σχετικά με τον πόλεμο, υποστηρίζοντας ότι δεν ανταποκρίνονται στη «σωστή» θεολογική προσέγγιση
THE LIFO TEAM
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΑΞΙΔΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Διεθνή / Το νέο σύστημα εισόδου-εξόδου στην ΕΕ προκαλεί καθυστερήσεις έως και τριών ωρών

«Η κατάσταση τις επόμενες εβδομάδες και ιδιαίτερα τους μήνες αιχμής του καλοκαιριού θα είναι απλώς μη διαχειρίσιμη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΕΡΥΘΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ

Διεθνή / Το Ιράν απειλεί να αποκλείσει την Ερυθρά Θάλασσα και τον Περσικό Κόλπο αν συνεχιστεί ο αμερικανικός αποκλεισμός

Παρότι η Τεχεράνη δεν διαθέτει ακτογραμμή στην Ερυθρά Θάλασσα, θεωρείται ότι μπορεί να ασκήσει επιρροή στην περιοχή μέσω των συμμάχων της στην Υεμένη, των ανταρτών Χούθι
THE LIFO TEAM
ΚΑΡΟΛΟΣ ΗΠΑ ΟΜΙΛΙΑ

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Η ιστορική κίνηση που ετοιμάζει ενόψει της επίσκεψής του στις ΗΠΑ

Ο βασιλιάς θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ εν μέσω του έντονου κλίματος ανάμεσα σε Τραμπ και Στάρμερ, και αυξανόμενων επικρίσεων προς τον μονάρχη για την εμπλοκή της οικογένειάς του στην υπόθεση Έπσταϊν
THE LIFO TEAM
BBC ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΛΛΑΔΑ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙ

Διεθνή / BBC: Η Ελλάδα χρησιμοποιεί μασκοφόρους μετανάστες για να απωθήσει άλλους στον Έβρο

Η έρευνα του βρετανικού δικτύου επικαλείται μαρτυρίες μεταναστών, πρώην μισθοφόρων, αστυνομικές πηγές και έγγραφα - Καταγγελίες για λεκτική και σωματική κακοποίηση, μέχρι και απειλές για βιασμό - Η απάντηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
THE LIFO TEAM