Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 71 νεκροί και 170 τραυματίες από δύο επιθέσεις των Ταλιμπάν

Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 71 νεκροί και 170 τραυματίες από δύο επιθέσεις των Ταλιμπάν Facebook Twitter
EPA/AHMADULLAH AHMADI
0

Στους 71 ανέρχονται οι νεκροί, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 170, από δύο επιθέσεις που εξαπέλυσαν σήμερα οι Ταλιμπάν σε δύο επαρχίες στα σύνορα του Αφγανιστάν με το Πακιστάν, ως «απάντηση» στις πρόσφατες αμερικανικές επιδρομές στην περιοχή.


Τουλάχιστον 41 άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκ των οποίων οι 20 άμαχοι, και περίπου 160 τραυματίστηκαν στο Γκαρντέζ, την πρωτεύουσα της επαρχίας Πακτίγια, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών, στρατηγός Μουράντ Άλι Μουράντ. Οι αντάρτες έβαλαν στο στόχαστρο ένα μεγάλο συγκρότημα που φιλοξενεί διάφορες αστυνομικές μονάδες καθώς και ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης.


Η επίθεση αυτή διήρκησε πέντε ώρες και τελείωσε με τον θάνατο των πέντε δραστών. Την ευθύνη ανέλαβαν οι Ταλιμπάν.


Σχεδόν ταυτόχρονα, στη γειτονική επαρχία του Γάζνι, σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων δυτικά του Γκαρντέζ, 25 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας και πέντε πολίτες σκοτώθηκαν, ενώ άλλοι 10 άνθρωποι τραυματίστηκαν από επίθεση μιας ομάδας ανταρτών στην έδρα της περιφέρειας του Αντάρ.


Ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν στο Πακιστάν είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι δύο επιθέσεις έγιναν σε αντίποινα για τις πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ εναντίον θέσεων της οργάνωσης στην περιοχή. Και στις δύο περιπτώσεις, η επίθεση ξεκίνησε με την έκρηξη παγιδευμένων οχημάτων (φορτηγών και τζιπ) που άνοιξαν τον δρόμο στους ενόπλους.


«Ήμουν στην τάξη όταν άκουσα μια τεράστια έκρηξη, όλο το κτίριο σείστηκε, τα τζάμια θρυμματίστηκαν. Προσπαθούσαμε να βγούμε έξω όταν ακούσαμε και δεύτερη έκρηξη. Πολλοί συμμαθητές μου τραυματίστηκαν από τα τζάμια», είπε ένας σπουδαστής από το Γκαρντέζ, ο Νουρ Άχμαντ.


Στο νοσοκομείο του Γκαρντέζ επικρατούσε χάος, καθώς δεκάδες παιδιά, γυναίκες και τραυματισμένοι αστυνομικοί περίμεναν να τους δοθούν οι πρώτες βοήθειες. Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι είδε πτώματα αστυνομικών παρατημένα στο πάτωμα.


«Έχουμε 160 τραυματίες και παραλάβαμε 26 σορούς, μεταξύ των οποίων και μιας γυναίκας. Το νοσοκομείο έχει γεμίσει», είπε ο Δρ. Σιρ Μοχάμαντ Καρίμι, ο αναπληρωτής διευθυντής υγείας για την επαρχία Πακτίγια. Όπως πρόσθεσε, στο στρατιωτικό νοσοκομείο έχουν μεταφερθεί επίσης 52 τραυματίες και 6 νεκροί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΒΙΚΤΟΡ ΟΡΜΠΑΝ ΛΟΑΤΚΙ+

Διεθνή / Ουγγαρία: Το Δικαστήριο της ΕΕ την καλεί να καταργήσει τον νόμο κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας που προώθησε ο Όρμπαν

Σύμφωνα με την απόφαση ο νόμος για την προστασία των παιδιών του 2021 εισάγει παράνομη διάκριση εις βάρος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, και είναι η πρώτη φορά που κράτος-μέλος παραβιάζει τον Χάρτη θεμελιωδών αξιών της ΕΕ
THE LIFO TEAM
ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΑΜΠ ΠΟΥΤΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ

Διεθνή / Διεθνής Αμνηστία: «Αντισταθείτε σε ηγέτες-αρπακτικά» όπως οι Τραμπ, Πούτιν, Νετανιάχου - Η έκθεση-κάλεσμα

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, ειδικά αυτοί οι τρεις αρχηγοί κρατών περιφρόνησαν τους κανόνες και τους διεθνείς οργανισμούς που καθιερώθηκαν μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
THE LIFO TEAM
ΜΕΞΙΚΟ ΚΛΑΟΥΝΤΙΑ ΣΕΙΝΜΠΑΟΥΜ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

Διεθνή / Μεξικό: Η πρόεδρος ζητά εξηγήσεις για τον θάνατο Αμερικανών αξιωματούχων σε επιχείρηση κατά των ναρκωτικών

«Δεν επρόκειτο για επιχείρηση που γνώριζε το συμβούλιο ασφάλειας», ανέφερε η Κλαούντια Σέινμπαουμ, λέγοντας ότι τι θα ζητήσει πλήρη ενημέρωση για τις συνθήκες υπό τις οποίες έχασαν τη ζωή τους τέσσερις αξιωματούχοι
THE LIFO TEAM
D4VD CELESTE HERNANDEZ RIVAS ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΗΠΑ

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο τραγουδιστής D4vd κατηγορείται για τη δολοφονία 14χρονης που βρέθηκε νεκρή στο Tesla του

Κατά την εισαγγελία, ο κατηγορούμενος φέρεται να σκότωσε την ανήλικη για να αποτρέψει την αποκάλυψη της σχέσης τους, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει την καριέρα του
THE LIFO TEAM