Μόσχα και Άγκυρα στηρίζουν την έρευνα του ΟΑΧΟ για την επίθεση με χημικά στη Συρία

Μόσχα και Άγκυρα στηρίζουν την έρευνα του ΟΑΧΟ για την επίθεση με χημικά στη Συρία Facebook Twitter
0

Οι πρόεδροι της Τουρκίας και της Ρωσίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησαν σήμερα να στηρίξουν την έρευνα του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) σχετικά με τη φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία την περασμένη εβδομάδα, ανέφεραν σήμερα πηγές της τουρκικής προεδρίας.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες ο Ερντογάν τόνισε στον Ρώσο ομόλογό του ότι η χρήση χημικών όπλων συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Από την επίθεση στην πόλη Χαν Σεϊχούν, στις 4 Απριλίου, σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι. Πολλές δυτικές κυβερνήσεις επιρρίπτουν την ευθύνη στο καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση σε μια συριακή αεροπορική βάση ως αντίποινα.

Λαβρόφ: Σωστή η απόφαση της Συρίας να καλέσει τον ΟΑΧΟ για να ερευνήσει την επίθεση στο Χαν Σεϊχούν

 

Η Ρωσία πιστεύει ότι η Δαμασκός έλαβε τη σωστή απόφαση να προσκαλέσει εμπειρογνώμονες του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) να ερευνήσουν το τι ακριβώς συνέβη στο Χαν Σεϊχούν, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε μια συνάντηση που είχε με τον Σύρο ομόλογό του Ουαλίντ Μουάλεμ.

"Χθες, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, έγινε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτούν το επεισόδιο που σημειώθηκε στις 4 Απριλίου στην (επαρχία) Ιντλίμπ με σκοπό να προβάλουν αβάσιμες κατηγορίες εναντίον της συριακής κυβέρνησης και να δικαιολογήσουν την επίθεση της 7ης Απριλίου", είπε ο Λαβρόφ. "Τρεις δυτικές χώρες προώθησαν ένα απολύτως αβάσιμο και μονομερές σχέδιο ψηφίσματος", πρόσθεσε.

"Αυτό το σχέδιο ψηφίσματος δεν υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αφού το εμποδίσαμε. Θα επιμείνουμε να ληφθεί απόφαση για τη διενέργεια μιας αμερόληπτης έρευνας, τόσο στην περιοχή της επίθεσης όσο και στην αεροπορική βάση που προαναφέραμε. Πιστεύω ότι ήταν σωστή και υπεύθυνη απόφαση εκ μέρους της συριακής κυβέρνησης να καλέσει εμπειρογνώμονες του ΟΑΧΟ να διεξάγουν έρευνα", κατέληξε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Ο ΟΑΧΟ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε από τη Χάγη όπου έχει την έδρα του, ανέφερε ότι είναι "αξιόπιστος ο ισχυρισμός" ότι διαπράχθηκε μια επίθεση με χημικά στις 4 Απριλίου στο Χαν Σεϊχούν, στη βορειδυτική Συρία. Οι ειδικοί του Οργανισμού κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα αφού ανέλυσαν τις πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

SHEIN ΕΡΕΥΝΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Διεθνή / Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινά επίσημη έρευνα κατά της Shein - Τα τρία ζητήματα που θα εξεταστούν

Σε περίπτωση επιβεβαίωσης παραβάσεων, οι Βρυξέλλες μπορούν να επιβάλουν προσωρινά μέτρα, να αποδεχτούν δεσμευτικές υποσχέσεις από την εταιρεία ή να εκδώσουν απόφαση μη συμμόρφωσης που μπορεί να οδηγήσει σε βαριά πρόστιμα
THE LIFO TEAM
Τέιλορ Σουίφτ: 21χρονος κατηγορείται ότι σχεδίαζε να βάλει βόμβα σε μία από τις συναυλίες της στη Βιέννη

Διεθνή / Τέιλορ Σουίφτ: Για τρομοκρατία κατηγορείται ο 21χρονος που σχεδίαζε να βάλει βόμβα σε συναυλία της

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο κατηγορούμενος είχε δηλώσει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, διαδίδοντας προπαγανδιστικό υλικό μέσω διαδικτυακών μηνυμάτων και βίντεο
THE LIFO TEAM
Ουκρανία: Μαζική ρωσική αεροπορική επίθεση με 400 drones και πυραύλους εν μέσω συνομιλιών στη Γενεύη

Διεθνή / Ουκρανία: Μαζική ρωσική αεροπορική επίθεση με 400 drones και πυραύλους εν μέσω συνομιλιών στη Γενεύη

Οι ουκρανικές Αρχές κατηγορούν τη Μόσχα για αδιαφορία προς τη διπλωματία και ζητούν από τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση με κυρώσεις και ενίσχυση της αεράμυνας
THE LIFO TEAM
ΤΡΑΜΠ ΚΟΥΒΑ ΠΙΕΣΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Διεθνή / Τραμπ: Αποκαλεί την Κούβα «αποτυχημένο κράτος» και εντείνει την πίεση προς την Ουκρανία

Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου υπογραμμίζουν την στρατηγική των ΗΠΑ να πιέσουν για συμφωνίες και στα τρία μέτωπα -Ουκρανία, Κούβα και Ιράν- εν μέσω έντονης γεωπολιτικής αβεβαιότητας και στρατιωτικής έντασης
THE LIFO TEAM
ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

Διεθνή / Βατικανό: Η Θεία Λειτουργία θα μεταφραστεί σε 60 γλώσσες μέσω της τεχνητής νοημοσύνης

Το Βατικανό θα προσφέρει για πρώτη φορά ζωντανές μεταφράσεις της Θείας Λειτουργίας με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης, επιτρέποντας στους πιστούς να παρακολουθούν την λειτουργία σε πραγματικό χρόνο μέσω κινητών τηλεφώνων
THE LIFO TEAM