Μόσχα και Άγκυρα στηρίζουν την έρευνα του ΟΑΧΟ για την επίθεση με χημικά στη Συρία

Μόσχα και Άγκυρα στηρίζουν την έρευνα του ΟΑΧΟ για την επίθεση με χημικά στη Συρία Facebook Twitter
0

Οι πρόεδροι της Τουρκίας και της Ρωσίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησαν σήμερα να στηρίξουν την έρευνα του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) σχετικά με τη φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία την περασμένη εβδομάδα, ανέφεραν σήμερα πηγές της τουρκικής προεδρίας.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες ο Ερντογάν τόνισε στον Ρώσο ομόλογό του ότι η χρήση χημικών όπλων συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Από την επίθεση στην πόλη Χαν Σεϊχούν, στις 4 Απριλίου, σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι. Πολλές δυτικές κυβερνήσεις επιρρίπτουν την ευθύνη στο καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση σε μια συριακή αεροπορική βάση ως αντίποινα.

Λαβρόφ: Σωστή η απόφαση της Συρίας να καλέσει τον ΟΑΧΟ για να ερευνήσει την επίθεση στο Χαν Σεϊχούν

 

Η Ρωσία πιστεύει ότι η Δαμασκός έλαβε τη σωστή απόφαση να προσκαλέσει εμπειρογνώμονες του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) να ερευνήσουν το τι ακριβώς συνέβη στο Χαν Σεϊχούν, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε μια συνάντηση που είχε με τον Σύρο ομόλογό του Ουαλίντ Μουάλεμ.

"Χθες, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, έγινε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτούν το επεισόδιο που σημειώθηκε στις 4 Απριλίου στην (επαρχία) Ιντλίμπ με σκοπό να προβάλουν αβάσιμες κατηγορίες εναντίον της συριακής κυβέρνησης και να δικαιολογήσουν την επίθεση της 7ης Απριλίου", είπε ο Λαβρόφ. "Τρεις δυτικές χώρες προώθησαν ένα απολύτως αβάσιμο και μονομερές σχέδιο ψηφίσματος", πρόσθεσε.

"Αυτό το σχέδιο ψηφίσματος δεν υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αφού το εμποδίσαμε. Θα επιμείνουμε να ληφθεί απόφαση για τη διενέργεια μιας αμερόληπτης έρευνας, τόσο στην περιοχή της επίθεσης όσο και στην αεροπορική βάση που προαναφέραμε. Πιστεύω ότι ήταν σωστή και υπεύθυνη απόφαση εκ μέρους της συριακής κυβέρνησης να καλέσει εμπειρογνώμονες του ΟΑΧΟ να διεξάγουν έρευνα", κατέληξε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Ο ΟΑΧΟ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε από τη Χάγη όπου έχει την έδρα του, ανέφερε ότι είναι "αξιόπιστος ο ισχυρισμός" ότι διαπράχθηκε μια επίθεση με χημικά στις 4 Απριλίου στο Χαν Σεϊχούν, στη βορειδυτική Συρία. Οι ειδικοί του Οργανισμού κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα αφού ανέλυσαν τις πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Στο Ιράν με αποκαλούσαν “αδελφή μου”… και το εννοούσαν»

Newsroom / «Στο Ιράν με αποκαλούσαν “αδελφή μου”… και το εννοούσαν»

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Κάτια Αντωνιάδη, η πρώτη Ελληνίδα που κατάφερε να μπει στο Ιράν, μιλά στη LiFO για όσα είδε από κοντά, αυτά που τη σημάδεψαν και το κλίμα που επικρατεί τόσο στους δρόμους της Τεχεράνης όσο και στα Στενά του Ορμούζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΦΑΛΑΙΝΑ ΤΙΜΙ ΒΑΛΤΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Διεθνή / Ο Τίμι, η φάλαινα που είχε παγιδευτεί στα ρηχά της Βαλτικής, «πιθανότατα να έχει πεθάνει»

«Καθώς το ζώο βρισκόταν σε εξαιρετικά εξασθενημένη κατάσταση και είχε επανειλημμένα επιστρέψει στα ρηχά μετά από προηγούμενες προσπάθειες διάσωσης, είναι πολύ πιθανό να μην βρίσκεται στη ζωή» αναφέρουν ειδικοί
THE LIFO TEAM