Ένα δικαστήριο στην Ιαπωνία, αναγνώρισε σήμερα για πρώτη φορά τη μερική ευθύνη που φέρει η κυβέρνηση της χώρας για την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα το 2011.

 

Ειδικότερα, στο τοπικό δικαστήριο της επαρχίας Γκούνμα είχαν προσφύγει 137 άτομα που εγκατέλειψαν τη Φουκουσίμα μετά την καταστροφή, ζητώντας 11 εκατ. γεν (97.100 δολάρια) έκαστος ως αποζημίωση (συνολικά 1,5 δισ. γεν), για ηθική βλάβη και για τα μέσα βιοπορισμού που έχασαν από τότε που εγκατέλειψαν τη γενέτειρά τους.

 

Το δικαστήριο έκρινε ότι η ιαπωνική κυβέρνηση και η Tokyo Electric Power Company Holdings Inc. (TEPCO) φέρουν ευθύνη για αμέλεια, αλλά όρισε χαμηλότερο ποσό αποζημίωσης. Συνολικά, θα πρέπει να καταβάλουν συνολικά 38,55 εκατ. γεν (340.000 δολάρια).

 

Οι ενάγοντες υποστήριξαν ότι η ιαπωνική κυβέρνηση έπρεπε να είχε προβλέψει το τσουνάμι βάσει μιας κυβερνητικής εκτίμησης το 2002 ότι υπήρχε 20% πιθανότητα να σημειωθεί σεισμός μεγέθους 8 βαθμών μέσω στα επόμενα 30 χρόνια. Η κυβέρνηση είχε εκδώσει ένα «μακροπόθεσμο» συναγερμό για πιθανό πολύ ισχυρό σεισμό και η TEPCO επίσης εκτίμησε το 2008 ότι θα προκληθεί τσουνάμι ύψους έως 15,7 μέτρων εάν σημειωνόταν τόσο ισχυρός σεισμός, δήλωσαν οι ενάγοντες. Ωστόσο, η κυβέρνηση και η TEPCO αρνήθηκαν ότι υπήρχε η δυνατότητα να προβλεφθεί τέτοια καταστροφή.

 

Το δικαστήριο έκρινε ότι η κυβέρνηση έπρεπε να είχε χρησιμοποιήσει τη δικαιοδοσία της προκειμένου η TEPCO να λάβει προληπτικά μέτρα, λαμβάνοντας υπόψη προηγούμενους ισχυρούς σεισμούς και τσουνάμι στην περιοχή. Θα ήταν εύκολο για την TEPCO να εγκαταστήσει κάποια συστήματα παραγωγής ενέργειας για έκτακτες περιπτώσεις σε κάποια υψηλότερα σημεία προκειμένου να αποτρέψει την καταστροφή, όπως έκρινε το δικαστήριο.

 

Το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που ένα δικαστήριο αναγνωρίζει την ευθύνη του κράτους για την καταστροφή του 2011, ίσως επηρεάσει τις δικαστικές αποφάσεις σε άλλες αντίστοιχες υποθέσεις, σύμφωνα με τους δικηγόρους των εναγόντων. 
Είναι η πρώτη απόφαση από τις συνολικά 30 αγωγές που έχουν κατατεθεί από εκτοπισμένους της Φουκουσίμα.

 

Υπενθυμίζεται ότι το 2011, μια σεισμική δόνηση μεγέθους 9 βαθμών προκάλεσε ένα τεράστιο τσουνάμι που κατέστρεψε το σύστημα παροχής ενέργειας που είχε προβλεφθεί για έκτακτες περιπτώσεις και στη συνέχεια το σύστημα ψύξης του πυρηνικού εργοστασίου Fukushima Daiichi, προκαλώντας σοβαρή πυρηνική καταστροφή και αναγκάζοντας 300.000 άτομα να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Έξι χρόνια μετά, υπάρχουν ακόμα περίπου 120.000 άτομα που ζουν μακριά από τα σπίτια τους λόγω της καταστροφής, συμπεριλαμβανομένων των 80.000 από την Φουκουσίμα, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.