Ένοχη για αμέλεια η ιαπωνική κυβέρνηση για την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα

Ένοχη για αμέλεια η ιαπωνική κυβέρνηση για την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα Facebook Twitter
0

Ένα δικαστήριο στην Ιαπωνία, αναγνώρισε σήμερα για πρώτη φορά τη μερική ευθύνη που φέρει η κυβέρνηση της χώρας για την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα το 2011.

Ειδικότερα, στο τοπικό δικαστήριο της επαρχίας Γκούνμα είχαν προσφύγει 137 άτομα που εγκατέλειψαν τη Φουκουσίμα μετά την καταστροφή, ζητώντας 11 εκατ. γεν (97.100 δολάρια) έκαστος ως αποζημίωση (συνολικά 1,5 δισ. γεν), για ηθική βλάβη και για τα μέσα βιοπορισμού που έχασαν από τότε που εγκατέλειψαν τη γενέτειρά τους.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η ιαπωνική κυβέρνηση και η Tokyo Electric Power Company Holdings Inc. (TEPCO) φέρουν ευθύνη για αμέλεια, αλλά όρισε χαμηλότερο ποσό αποζημίωσης. Συνολικά, θα πρέπει να καταβάλουν συνολικά 38,55 εκατ. γεν (340.000 δολάρια).

Οι ενάγοντες υποστήριξαν ότι η ιαπωνική κυβέρνηση έπρεπε να είχε προβλέψει το τσουνάμι βάσει μιας κυβερνητικής εκτίμησης το 2002 ότι υπήρχε 20% πιθανότητα να σημειωθεί σεισμός μεγέθους 8 βαθμών μέσω στα επόμενα 30 χρόνια. Η κυβέρνηση είχε εκδώσει ένα «μακροπόθεσμο» συναγερμό για πιθανό πολύ ισχυρό σεισμό και η TEPCO επίσης εκτίμησε το 2008 ότι θα προκληθεί τσουνάμι ύψους έως 15,7 μέτρων εάν σημειωνόταν τόσο ισχυρός σεισμός, δήλωσαν οι ενάγοντες. Ωστόσο, η κυβέρνηση και η TEPCO αρνήθηκαν ότι υπήρχε η δυνατότητα να προβλεφθεί τέτοια καταστροφή.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η κυβέρνηση έπρεπε να είχε χρησιμοποιήσει τη δικαιοδοσία της προκειμένου η TEPCO να λάβει προληπτικά μέτρα, λαμβάνοντας υπόψη προηγούμενους ισχυρούς σεισμούς και τσουνάμι στην περιοχή. Θα ήταν εύκολο για την TEPCO να εγκαταστήσει κάποια συστήματα παραγωγής ενέργειας για έκτακτες περιπτώσεις σε κάποια υψηλότερα σημεία προκειμένου να αποτρέψει την καταστροφή, όπως έκρινε το δικαστήριο.

Το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που ένα δικαστήριο αναγνωρίζει την ευθύνη του κράτους για την καταστροφή του 2011, ίσως επηρεάσει τις δικαστικές αποφάσεις σε άλλες αντίστοιχες υποθέσεις, σύμφωνα με τους δικηγόρους των εναγόντων. 
Είναι η πρώτη απόφαση από τις συνολικά 30 αγωγές που έχουν κατατεθεί από εκτοπισμένους της Φουκουσίμα.

Υπενθυμίζεται ότι το 2011, μια σεισμική δόνηση μεγέθους 9 βαθμών προκάλεσε ένα τεράστιο τσουνάμι που κατέστρεψε το σύστημα παροχής ενέργειας που είχε προβλεφθεί για έκτακτες περιπτώσεις και στη συνέχεια το σύστημα ψύξης του πυρηνικού εργοστασίου Fukushima Daiichi, προκαλώντας σοβαρή πυρηνική καταστροφή και αναγκάζοντας 300.000 άτομα να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Έξι χρόνια μετά, υπάρχουν ακόμα περίπου 120.000 άτομα που ζουν μακριά από τα σπίτια τους λόγω της καταστροφής, συμπεριλαμβανομένων των 80.000 από την Φουκουσίμα, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

MET GALA 2026 METG GALA ΤΖΕΦ ΜΠΕΖΟΣ

Διεθνή / Met Gala 2026: Μήνυμα για μποϊκοτάζ της φετινής εκδήλωσης προβάλλεται στο ρετιρέ του Τζεφ Μπέζος στο Μανχάταν

Προβολές διαμαρτυρίας και συνθήματα κατά του Τζεφ Μπέζος και της Amazon φώτισαν το πολυτελές του ρετιρέ και εμβληματικά κτίρια του Μανχάταν, στο πλαίσιο καμπάνιας ακτιβιστικής ομάδας που καταγγέλλει τις συνθήκες εργασίας στην εταιρεία και ζητά μποϊκοτάζ του Met Gala
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Axios: «Θέλει δράση» - Η δυσαρέσκεια Τραμπ για το αδιέξοδο με το Ιράν πίσω από το σχέδιο για τα Στενά του Ορμούζ

Με φόντο το παρατεταμένο αδιέξοδο με το Ιράν, οι ΗΠΑ προχωρούν σε ένα νέο σχέδιο για τα Στενά του Ορμούζ, που συνδυάζει στρατιωτική παρουσία και διπλωματική πίεση, ανεβάζοντας εκ νέου την ένταση στην περιοχή
THE LIFO TEAM