Η Βενεζουέλα διαδηλώνει εναντίον του ηγέτη της

Η Βενεζουέλα διαδηλώνει εναντίον του ηγέτη της Facebook Twitter
1

Στους δρόμους ετοιμάζονται να λύσουν τις διαφορές τους οι κυβερνητικές και οι αντιπολιτευτικές δυνάμεις στη Βενεζουέλα, με τις δύο πλευρές να οργανώνουν μαζικές διαδηλώσεις στο Καράκας και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Σε προετοιμασία για τις κινητοποιήσεις της Πέμπτης, οι αρχές της χώρας έχουν κλιμακώσει τα μέτρα ασφαλείας, προχωρώντας σε  συλλήψεις επιφανών αντιφρονούντων.

Το πρωί της περασμένης Δευτέρας, ο υπουργός Εσωτερικών Nestor Revelor, που παραπέμφθηκε στις ΗΠΑ για διακίνηση ναρκωτικών, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου πως «λαμβάνουμε κάθε δυνατό μέτρο ώστε να επικρατήσει η ειρήνη στη χώρα».

Στρατιώτες και αστυνομικοί στήνουν μπλόκα σε στρατηγικά σημεία και βασικές οδικές αρτηρίες που οδηγούν στην πρωτεύουσα, ενώ έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία ιδιωτικών αεροσκαφών (ακόμη και drones) για 9 ημέρες. Επιπλέον, σύμφωνα με την «Latin American Herald Tribune», οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει σε συλλήψεις ηγετών της αντιπολίτευσης.

Ο πρώην δήμαρχος του Σαν Κριστομπάλ Daniel Ceballos, που συγκαταλέγεται στα κορυφαία στελέχη των αντιπολιτευόμενων δυνάμεων και είχε φυλακιστεί για ενάμιση χρόνο λόγω της ενέργειας του να επιτρέψει τη διεξαγωγή αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην πόλη του, συνελήφθη από στελέχη των μυστικών υπηρεσιών τα ξημερώματα και μεταφέρθηκε σε φυλακή γενικού πληθυσμού.

Παρόμοια τύχη είχαν τα πολιτικά στελέχη Francisco Marquez και Gabriel San Miguel, οι οποίοι μεταφέρθηκαν από ένα σχετικά ασφαλές σωφρονιστικό κατάστημα στη διαβόητη φυλακή Tocuyito.

Μέτρα ελήφθησαν και εναντίον δημοσιογράφων. Ανταποκριτές αρκετών ξένων μέσων που μετέβησαν στο Καράκας για να καλύψουν τις διαδηλώσεις τέθηκαν υπό κράτηση ή και απελάθηκαν.

Μάλιστα, το περασμένο Σάββατο, η Πολιτική Αεροπορία της χώρας διέταξε για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας να καθηλωθούν όλα τα ιδιωτικά αεροσκάφη καθώς και τα μη-επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου drones μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το Reuters, με χιλιάδες διαδηλωτές να καταφτάνουν σήμερα από τις ζούγκλες του Αμαζονίου μέχρι τις δυτικές Άνδεις, η αντιπολίτευση ελπίζει να συγκεντρωθούν στους δρόμους του Καράκας πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι, σε μία προσπάθεια να ασκηθεί πίεση για την επίσπευση των διαδικασιών για τη διενέργεια δημοψηφίσματος που είναι πιθανό να οδηγήσει στην αποπομπή του προέδρου Νίκολας Μαδούρο.

Ο νυν πρόεδρος της Βενεζουέλας με τη σειρά του υποστηρίζει ότι η αντικυβερνητική διαδήλωση αποτελεί προ κεκαλυμμένη απόπειρα πραξικοπήματος πίσω από το οποίο κρύβονται οι ΗΠΑ, και κάλεσε τους υποστηρικτές του να κατέβουν στους δρόμους για να «υπερασπιστούν την επανάσταση».

Με πληροφορίες από Latin American Herald Tribune, Bloomberg και Reuters

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Άντριου: O πραγματικός λόγος πίσω από την απόφαση να εγκαταλείψει το Royal Lodge

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: O πραγματικός λόγος πίσω από την απόφαση να εγκαταλείψει το Royal Lodge

Τι είναι αυτό που πραγματικά τον έπεισε να εγκαταλείψει επιτέλους το Royal Lodge, την ώρα που υπήρχαν πολλαπλές οικογενειακές και πολιτικές πιέσεις και ο ίδιος θεωρούσε ότι μια δημόσια αποχώρηση θα μπορούσε να εκληφθεί ως παραδοχή ενοχής
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θα διατάξει έρευνα για τις φερόμενες σχέσεις Έπσταϊν και Κλίντον

Διεθνή / Ο Τραμπ θα διατάξει έρευνα για τις φερόμενες σχέσεις Έπσταϊν και Κλίντον

«Ο Έπσταϊν ήταν Δημοκρατικός, και είναι πρόβλημα των Δημοκρατικών...Όλοι ξέρουν για αυτόν. Μην χάνετε τον χρόνο σας με τον Τραμπ. Έχω μια χώρα να διοικήσω!», έγραψε σε ανάρτησή του, ο Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM
«Πράσινη ζώνη» και «κόκκινη ζώνη»: Tο αμερικανικό σχέδιο που αλλάζει τον χάρτη της Γάζας

Διεθνή / «Πράσινη ζώνη» και «κόκκινη ζώνη»: Tο αμερικανικό σχέδιο που αλλάζει τον χάρτη της Γάζας

Κεντρικό στοιχείο του αμερικανικού σχεδιασμού είναι η δημιουργία μιας διεθνούς δύναμης σταθεροποίησης, που προβλέπεται να στηριχθεί κυρίως σε ευρωπαϊκά στρατεύματα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια