Η Βενεζουέλα διαδηλώνει εναντίον του ηγέτη της

Η Βενεζουέλα διαδηλώνει εναντίον του ηγέτη της Facebook Twitter
1

Στους δρόμους ετοιμάζονται να λύσουν τις διαφορές τους οι κυβερνητικές και οι αντιπολιτευτικές δυνάμεις στη Βενεζουέλα, με τις δύο πλευρές να οργανώνουν μαζικές διαδηλώσεις στο Καράκας και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Σε προετοιμασία για τις κινητοποιήσεις της Πέμπτης, οι αρχές της χώρας έχουν κλιμακώσει τα μέτρα ασφαλείας, προχωρώντας σε  συλλήψεις επιφανών αντιφρονούντων.

Το πρωί της περασμένης Δευτέρας, ο υπουργός Εσωτερικών Nestor Revelor, που παραπέμφθηκε στις ΗΠΑ για διακίνηση ναρκωτικών, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου πως «λαμβάνουμε κάθε δυνατό μέτρο ώστε να επικρατήσει η ειρήνη στη χώρα».

Στρατιώτες και αστυνομικοί στήνουν μπλόκα σε στρατηγικά σημεία και βασικές οδικές αρτηρίες που οδηγούν στην πρωτεύουσα, ενώ έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία ιδιωτικών αεροσκαφών (ακόμη και drones) για 9 ημέρες. Επιπλέον, σύμφωνα με την «Latin American Herald Tribune», οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει σε συλλήψεις ηγετών της αντιπολίτευσης.

Ο πρώην δήμαρχος του Σαν Κριστομπάλ Daniel Ceballos, που συγκαταλέγεται στα κορυφαία στελέχη των αντιπολιτευόμενων δυνάμεων και είχε φυλακιστεί για ενάμιση χρόνο λόγω της ενέργειας του να επιτρέψει τη διεξαγωγή αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην πόλη του, συνελήφθη από στελέχη των μυστικών υπηρεσιών τα ξημερώματα και μεταφέρθηκε σε φυλακή γενικού πληθυσμού.

Παρόμοια τύχη είχαν τα πολιτικά στελέχη Francisco Marquez και Gabriel San Miguel, οι οποίοι μεταφέρθηκαν από ένα σχετικά ασφαλές σωφρονιστικό κατάστημα στη διαβόητη φυλακή Tocuyito.

Μέτρα ελήφθησαν και εναντίον δημοσιογράφων. Ανταποκριτές αρκετών ξένων μέσων που μετέβησαν στο Καράκας για να καλύψουν τις διαδηλώσεις τέθηκαν υπό κράτηση ή και απελάθηκαν.

Μάλιστα, το περασμένο Σάββατο, η Πολιτική Αεροπορία της χώρας διέταξε για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας να καθηλωθούν όλα τα ιδιωτικά αεροσκάφη καθώς και τα μη-επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου drones μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το Reuters, με χιλιάδες διαδηλωτές να καταφτάνουν σήμερα από τις ζούγκλες του Αμαζονίου μέχρι τις δυτικές Άνδεις, η αντιπολίτευση ελπίζει να συγκεντρωθούν στους δρόμους του Καράκας πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι, σε μία προσπάθεια να ασκηθεί πίεση για την επίσπευση των διαδικασιών για τη διενέργεια δημοψηφίσματος που είναι πιθανό να οδηγήσει στην αποπομπή του προέδρου Νίκολας Μαδούρο.

Ο νυν πρόεδρος της Βενεζουέλας με τη σειρά του υποστηρίζει ότι η αντικυβερνητική διαδήλωση αποτελεί προ κεκαλυμμένη απόπειρα πραξικοπήματος πίσω από το οποίο κρύβονται οι ΗΠΑ, και κάλεσε τους υποστηρικτές του να κατέβουν στους δρόμους για να «υπερασπιστούν την επανάσταση».

Με πληροφορίες από Latin American Herald Tribune, Bloomberg και Reuters

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΑΛΛΙΑ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ

Διεθνή / Ο δισεκατομμυριούχος που χρηματοδοτεί τη γαλλική Ακροδεξιά

Καθώς η Γαλλία εκλέγει χιλιάδες δημάρχους, ένας δισεκατομμυριούχος που δεν ζει καν στη χώρα επιχειρεί να επηρεάσει το πολιτικό της μέλλον, χρηματοδοτώντας δίκτυα, υποψηφίους και οργανώσεις που κινούνται στον χώρο της ακροδεξιάς
THE LIFO TEAM
Η Συρία αίρει την απαγόρευση αλκοόλ στη Δαμασκό μετά την κατακραυγή των κατοίκων

Διεθνή / Η Συρία αίρει την απαγόρευση αλκοόλ στη Δαμασκό μετά την κατακραυγή των κατοίκων

Μια σειρά πρόσφατων μέτρων, όπως η απαγόρευση χρήσης μακιγιάζ για τις γυναίκες στον δημόσιο τομέα και η περσινή επιβολή της πλήρους κάλυψης του σώματος στις δημόσιες παραλίες, εντείνουν τους φόβους για στροφή προς τον συντηρητισμό
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΙΡΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΠΑ

Διεθνή / To Ιράν προειδοποιεί για «ανεπανόρθωτη καταστροφή» αν στοχοποιηθούν οι ενεργειακές του εγκαταστάσεις

Η Τεχεράνη προειδοποίησε ότι θα πλήξει «ανεπανόρθωτα» τις ενεργειακές υποδομές σε ολόκληρη την περιοχή, διατηρώντας τις τιμές της ενέργειας σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια