Επικεφαλής γιατρός της Moderna: Το εμβόλιο προστατεύει από τη βαριά νόσο αλλά όχι απαραίτητα από τη μετάδοση του ιού

Επικεφαλής γιατρός της Moderna: Το εμβόλιο προστατεύει από τη βαριά νόσο αλλά όχι απαραίτητα από τη μετάδοση του ιού Facebook Twitter
iStock
0

Το εμβόλιο της Moderna κατά του κορωνοϊού ενδέχεται να μην εμποδίζει όσους μολύνονται από τον ιό να τον μεταδίδουν σε άλλους, παραδέχθηκε ο Ταλ Ζακς, επικεφαλής ιατρός της εταιρίας βιοτεχνολογίας. 

Πρόσθεσε ωστόσο πως «όντως πιστεύει» ότι το εμβόλιο θα λειτουργεί έτσι- απλώς οι δοκιμές δεν έχουν ελέγξει ακόμη κάτι τέτοιο. 

Η Moderna ήταν η δεύτερη εταιρία που ανακοίνωσε ότι εμβόλιο με αποτελεσματικότητα σχεδόν 95% κατά του κορωνοϊού, που πρακτικά σημαίνει ότι σχεδόν 95 από τα 100 άτομα που εμβολιαστούν, θα είναι προστατευμένοι απέναντι στην COVID-19.

Όπως και τα περισσότερα εμβόλια, εκείνο της Moderna δεν σκοτώνει τον κορωνοϊό, αν τον εισπνεύσουμε. Αντίθετα έχει σχεδιαστεί με στόχο να εμποδίσει τον ιό να προσκολληθεί σε υποδοχείς των κυττάρων του οργανισμού, που του επιτρέπουν να εισέλθει σ' αυτά και να αναπαραχθεί.

Σε συνέντευξη στο Axios, ο Ταλ Ζακς προέτρεψε τους Αμερικανούς να μην «παρερμηνεύσουν» τα υποσχόμενα αποτελέσματα των δοκιμών του εμβολίου. 

Όπως είπε, παρόλο που το εμβόλιο της Moderna όντως δείχνει να εμποδίζει από το να «νοσήσει κανείς, να νοσήσει βαριά», δεν δείχνει αν μπορεί να ανακόψει τη μετάδοση του κορωνοϊού.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το εμβόλιο αυτό μπορεί να σε εμποδίσει να μη νοσήσεις, να μη νοσήσεις βαριά. Δεν δείχνουν πως σε εμποδίζουν από το φέρεις δυνητικά τον ιό και να μολύνεις άλλους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Όταν αρχίσει η διάθεση του εμβολίου, δεν θα έχουμε επαρκή, ατράνταχτα στοιχεία πως μειώνει τη μετάδοση. Αν πιστεύω ότι μειώνει τη μετάδοση; Οπωσδήποτε, ναι και το λέω αυτό λόγω της επιστήμης αλλά ελλείψει αποδείξεων. Θεωρώ πως είναι σημαντικό να μην αλλάξουμε συμπεριφορά αποκλειστικά και μόνο στη βάση του εμβολιασμού», τόνισε.


Τα σχόλια του Ταλ Ζακς συμφωνούν με παρόμοιες δηλώσεις ενός εκ των ιδρυτών της BioNTech, που ανέπτυξε εμβόλιο κατά του κορωνοϊού μαζί με την Pfizer. Ο καθηγητής Ουγούρ Σαχίν σημείωσε πως τα εμβόλια μπορεί να μην εμποδίζουν εντελώς την διάδοση της ασθένειας. 

Τα εμβόλια, είπε ο Σαχίν, θα μπορούσε να εμποδίσουν κάποια μόλυνση. «Είμαι πολύ σίγουρος πως η μετάδοση μεταξύ ανθρώπων θα μειωθεί από ένα τόσο αποτελεσματικό εμβόλιο -ίσως όχι κατά 90%, ίσως κατά 50%- αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ακόμη και αυτό θα μπορούσε να συντελέσει σε δραματική μείωση της εξάπλωσης της πανδημίας», ανέφερε.  

Με άλλα λόγια, τα εμβόλια θα μπορούσε να διαπιστωθεί πως εμποδίζουν μια μερική εξάπλωση του ιού SARS-CoV-2, αλλά προς το παρόν τα στοιχεία δεν είναι οριστικά. 

Να σημειωθεί πως ούτε η Pfizer ούτε η Moderna χρησιμοποίησαν μεθοδολογία στις δοκιμές των εμβολίων τους, η οποία να τους επιτρέπει να πουν με σιγουριά αν τα εμβόλια εμποδίσουν τη μετάδοση. 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Παράτα το Instagram, η τεχνητή νοημοσύνη θα σου δώσει δουλειά», λέει ο CEO της Perplexity

Τech & Science / «Παράτα το Instagram, η τεχνητή νοημοσύνη θα σου δώσει δουλειά», λέει ο CEO της Perplexity

Ο CEO της Perplexity, Αραβίντ Σρινιβάς, καλεί τους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν την ΤΝ αντί να χάνονται στα social – Την ώρα που η ΤΝ μειώνει θέσεις εργασίας, «η λύση είναι η επιχειρηματικότητα»
LIFO NEWSROOM
Η OpenAI επέλεξε την Google, αντί της Amazon και της Microsoft για τις υποδομές cloud του ChatGPT

Τech & Science / Η OpenAI επέλεξε την Google, αντί της Amazon και της Microsoft, για τις υποδομές cloud του ChatGPT

Η συνεργασία με τον τεχνολογικό κολοσσό έρχεται καθώς η OpenAI διευρύνει τους παρόχους cloud, αναζητώντας περισσότερη υπολογιστική ισχύ για την εξυπηρέτηση της αυξανόμενης ζήτησης
LIFO NEWSROOM
Οκτώ μωρά στο Ηνωμένο Βασίλειο γεννήθηκαν με DNA από τρία άτομα για την εξάλειψη ανίατης κληρονομικής ασθένειας

Τech & Science / Οκτώ μωρά στο Ηνωμένο Βασίλειο γεννήθηκαν με DNA από τρία άτομα για την εξάλειψη ανίατης κληρονομικής ασθένειας

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη στην τεχνική της «δωρεάς μιτοχονδριακού DNA», που στοχεύει στην πρόληψη σοβαρών, συχνά θανατηφόρων παθήσεων
LIFO NEWSROOM
ALS: Η νόσος που αντιμετώπιζε ο Γεράσιμος Μιχελής

Τech & Science / Τι είναι το ALS, η νόσος που αντιμετώπιζε ο Γεράσιμος Μιχελής

Η Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση ή νόσος του κινητικού νευρώνα, με την οποία εξοικειώθηκε μεγάλη μερίδα του κόσμου μέσα από την περίπτωση του Στίβεν Χόκινγκ - Τα πρώιμα συμπτώματα και οι πιθανότητες επιβίωσης
LIFO NEWSROOM
Πρωτεΐνες στο ανθρώπινο σώμα αποκαλύπτουν προειδοποιητικά σημάδια για τη νόσο Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον

Τech & Science / Πρωτεΐνες στο ανθρώπινο σώμα αποκαλύπτουν προειδοποιητικά σημάδια για τη νόσο Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον

Η ανάλυση μεγάλου συνόλου βιολογικών δεδομένων αποκαλύπτει στοιχεία που θα βοηθήσουν στην ανίχνευση και την καταπολέμηση νευροεκφυλιστικών παθήσεων
LIFO NEWSROOM