Η Microsoft Corp δήλωσε την Τετάρτη ότι εντόπισε και προσπάθησε να σταματήσει μια σειρά κυβερνοεπιθέσεων από τον διαβόητο χάκερ Phosphorus.

  

«Ο Phosphorus, ένας Ιρανός ηθοποιός, έχει στοχοποιήσει πιθανούς προσκεκλημένους στην επικείμενη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου και στη Σύνοδο Κορυφής Think 20 (T20) στη Σαουδική Αραβία», ανακοίνωσε η Microsoft.

 

Μέχρι σήμερα έχουν διαπιστωθεί επιθέσεις σε περίπου 100 άτομα «υψηλού προφίλ» και η εταιρεία εκτιμά πως ο Phosphorus αποσκοπεί στην συγκέντρωση πληροφοριών.

 

«Σήμερα, μοιραζόμαστε την πληροφορία ότι έχουμε εντοπίσει και εργαζόμαστε για να σταματήσουμε μια σειρά επιθέσεων στον κυβερνοχώρο από τον ηθοποιό Phosphorus, που υποδύεται τον διοργανωτή συνεδρίων για να στοχεύσει περισσότερα από 100 άτομα υψηλού προφίλ.

 

Η Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο είναι η πιο σημαντική συνδιάσκεψη σε ό,τι αφορά την ασφάλεια αρχηγών κρατών, και πραγματοποιείται κάθε χρόνο για σχεδόν 60 χρόνια. Ομοίως, το T20 είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός που διαμορφώνει ιδέες πολιτικής για τα έθνη της G20.

 

Με βάση την τρέχουσα ανάλυση, δεν πιστεύεται ότι αυτή η δραστηριότητα συνδέεται με τις εκλογές των ΗΠΑ με οποιονδήποτε τρόπο.

 

Οι επιτιθέμενοι έχουν στείλει πλαστογραφημένες προσκλήσεις μέσω email. Στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου χρησιμοποιούνται σχεδόν τέλεια αγγλικά. Τα mail εστάλησαν σε πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους, εμπειρογνώμονες πολιτικής, ακαδημαϊκούς και ηγέτες μη κυβερνητικών οργανώσεων.

 

«Πιστεύουμε ότι ο Phosphorus εμπλέκεται σε αυτές τις επιθέσεις για σκοπούς συγκέντρωσης πληροφοριών. Οι επιθέσεις κατάφεραν να θέσουν σε κίνδυνο πολλά θύματα, συμπεριλαμβανομένων πρώην πρεσβευτών και άλλων ανώτερων εμπειρογνωμόνων πολιτικής, που βοηθούν στη διαμόρφωση παγκόσμιων ατζεντών και εξωτερικών πολιτικών στις αντίστοιχες χώρες τους.»

  

«Συνιστούμε στους χρήστες να αξιολογούν την αυθεντικότητα των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που λαμβάνουν σχετικά με μεγάλα συνέδρια, διασφαλίζοντας ότι η διεύθυνση αποστολέα φαίνεται νόμιμη και ότι τυχόν σύνδεσμοι ανακατευθύνουν στον επίσημο τομέα της διάσκεψης.» αναφέρει μεταξύ άλλων η Microsoft.

 

Με πληροφορίες του Reuters/Microsoft

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr