Κορωνοϊός: Η μάσκα προστατεύει, αλλά όχι απόλυτα, σύμφωνα με ιαπωνική έρευνα

Κορωνοϊός: Η μάσκα προστατεύει, αλλά όχι απόλυτα, σύμφωνα με ιαπωνική έρευνα Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Ιάπωνες επιστήμονες κατέληξαν, έπειτα από έρευνα, ότι η μάσκα προσφέρει προστασία από τα αερομεταφερόμενα σωματίδια του κορωνοϊού, αλλά ακόμη και αυτές που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες δεν μπορούν να εξαλείψουν τελείως τον κίνδυνο μετάδοσης.

Επιστήμονες στο πανεπιστήμιο του Τόκιο έφτιαξαν έναν ασφαλή θάλαμο, με κεφάλια από κούκλες που ήταν το ένα απέναντι από το άλλο. Στο ένα κεφάλι είχε προσαρμοστεί ένας νεφελοποιητής, με τον οποίο γινόταν προσομοίωση βήχα και εκπομπής σωματιδίων νέου κορωνοϊού. Στο άλλο κεφάλι γινόταν προσομοίωση της φυσιολογικής διαδικασίας της αναπνοής, με τη χρήση ενός θαλάμου συλλογής των ιών που εισέρχονται στον οργανισμό μέσω της αναπνευστικής οδού.

Η βαμβακερή μάσκα μείωσε την ιική πρόσληψη από την κούκλα που «ανέπνεε» έως και 40% σε σύγκριση με τη μη χρήση μάσκας. Μια μάσκα N95, οι οποίες χρησιμοποιούνται από τους επαγγελματίες της υγείας, μπλόκαρε έως και το 90%. Όμως, ακόμη και με αυτή τη μάσκα, ορισμένα σωματίδια του ιού «πέρασαν».

Κορωνοϊός: Η μάσκα προστατεύει, αλλά όχι απόλυτα, σύμφωνα με ιαπωνική έρευνα Facebook Twitter
EPA

Όταν τοποθετήθηκε μάσκα στο κεφάλι τους κούκλας που «έβηχε», τόσο οι βαμβακερές όσο και οι χειρουργικές μάσκες απέκλεισαν σε ποσοστό άνω του 50% τη μετάδοση του ιού. «Υπάρχει ένα διαδραστικό αποτέλεσμα όταν και ο δέκτης του ιού και αυτός που τον μεταδίδει φορούν μάσκα», ανέφεραν οι ερευνητές.

Ολοένα και περισσότεροι ειδικοί σε θέματα υγείας τείνουν να συμφωνήσουν ότι ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αέρα. Τα αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών (CDC) αναθεώρησαν τις κατευθυντήριες οδηγίες τους αυτόν τον μήνα, σημειώνοντας ότι ο ιός μπορεί να παραμένει στον αέρα για ώρες. Μια άλλη ομάδα Ιαπώνων ερευνητών χρησιμοποίησε προσομοιώσεις σε υπερυπολογιστή για να δείξει ότι η υγρασία μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην αερογενή διασπορά σωματιδίων του ιού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM