Οι αστρονόμοι κατέγραψαν μια «διαστημική πεταλούδα» - Έτη φωτός μακριά απ'τη γη

Οι αστρονόμοι κατέγραψαν μια «διαστημική πεταλούδα» - Έτη φωτός μακριά απ'τη γη Facebook Twitter
Η εικόνα τού νεφελώματος που κατέγραψε το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο στην Ατακάμα της Χιλής - ESO
0

Χιλιάδες έτη φωτός μακριά από τη Γη, υπάρχει μια «διαστημική πεταλούδα» που κατέγραψε υπέρ - τηλεσκόπιο για πρώτη φορά με τέτοια λεπτομέρεια.

Αν και ονομάστηκε έτσι λόγω της ομοιότητας του σχήματος με το υπέροχο έντομο, η «πεταλούδα» είναι στην πραγματικότητα ένα πλανητικό νεφέλωμα - ένα πελώριο νέφος αερίων που σχηματίζεται γύρω από ένα αρχαίο άστρο που δεν έχει εκραγεί ακόμα.

Το Ευρωπαϊκό Νότιο Αστεροσκοπείο (ESO) και το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιό του που βρίσκεται στην έρημο Ατακάμα της Χιλής, κατέγραψαν την ζωηρή αυτή εικόνα του διαστρικού αντικειμένου.

Είναι γνωστό ως NGC 2899 και βρίσκεται κάπου μεταξύ 3.000 και 6.500 ετών φωτός μακριά από τη Γη, στον αστερισμό Ιστία που είναι ορατός από το Νότιο Ημισφαίριο.

Το πλανητικό αυτό νεφέλωμα δεν απέχει πολύ από αυτό το σύμπαν. Υπεριώδης ακτινοβολία φωτίζει το φλοιό αερίων που περιβάλλει το άστρο και το κάνει να λάμπει, σύμφωνα με το ESO - όμως μόνο για λίγες χιλιάδες χρόνια προτού εκραγεί.

Το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο που κατέγραψε την εικόνα είναι το «πιο εξελιγμένο οπτικό εργαλείο στον κόσμο» σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Νότιο Αστεροσκοπείο. Συνοδευόμενο με ένα ιντερφερόμετρο, το εργαλείο αυτό μπορεί να καταγράψει λεπτομέρειες 25 φορές καλύτερα από τα συμβατικά, μεμονωμένα τηλεσκόπια.

Με πληροφορίες από CNN

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM