Facebook, Twitter και Google θα αγνοούν αιτήματα του Χονγκ Κονγκ για πληροφορίες χρηστών

Facebook, Twitter και Google θα αγνοούν αιτήματα του Χονγκ Κονγκ για πληροφορίες χρηστών Facebook Twitter
ΕPA
0

Κολοσσοί της τεχνολογίας, ανάμεσά τους το Facebook, το Τwitter και η Google ανακοίνωσαν ότι δεν θα εξετάζουν τα αιτήματα του Χονγκ Κονγκ για πληροφορίες για τους χρήστες τους, όσο αξιολογούν τον νέο νόμο περί εθνικής ασφάλειας που θέσπισε η Κίνα.

Πρώτο ανακοίνωσε αυτή την αλλαγή στην πολιτική του το Facebook, στο οποίο ανήκει και το WhatsApp και το Instagram. Ακολούθησαν οι αντίστοιχες ανακοινώσεις από το Twitter και την Google, ενώ αργότερα πήραν σειρά η Microsoft και το Zoom.

Μετά τον νέο νόμο για την εθνική ασφάλεια, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις, άνθρωποι στο Χονγκ Κονγκ άρχισαν να διαγράφουν λογαριασμούς στα social media. Ο νόμος δίνει στο Πεκίνο τη δικαιοδοσία να «κυνηγά» όσους επικρίνουν την κινεζική κυβέρνηση.

Ο εκπρόσωπος του Facebook, Άντι Στόουν, δήλωσε ότι θα σταματήσει η εξέταση των αιτημάτων από το Χονγκ Κονγκ μέχρι η εταιρεία να αξιολογήσει τον νόμο και να συμβουλευτεί ειδικούς επί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Πιστεύουμε ότι η ελευθερία της έκφρασης είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και υποστηρίζουμε το δικαίωμα των ανθρώπων να εκφράζονται χωρίς να φοβούνται για την ασφάλειά τους ή για άλλα αντίποινα», δήλωσε ο Στόουν.

Υπηρεσίες επιβολής του νόμου μπορούν να ζητήσουν από το Facebook να παραδώσει πληροφορίες για λογαριασμούς χρηστών και τις διαδικτυακές δραστηριότητές τους, στο πλαίσιο ερευνών. Το Facebοοk επισημαίνει ότι συνεργάζεται με τις αρχές για την προώθηση της ασφάλειας, εντός και εκτός διαδικτύου, αλλά εξετάζει κάθε αίτημα για να διασφαλίσει ότι είναι νόμιμο.

Το Twitter ανέφερε ότι «πάγωσε» αυτομάτως τα αιτήματα για πληροφορίες από την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ την περασμένη εβδομάδα, όταν τέθηκε σε ισχύ ο νέος νόμος. «Με δεδομένη την ταχύτητα με την οποία πέρασε ο νέος νόμος για την εθνική ασφάλεια στην Κίνα και το ότι δημοσιεύθηκε στο σύνολό του για πρώτη φορά την προηγούμενη εβδομάδα, οι ομάδες μας εξετάζουν τον νόμο για να αξιολογήσουν τις επιπλοκές, ιδιαίτερα καθώς κάποιοι όροι είναι αόριστοι και ασαφείς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Twitter, Ίαν Πλάνκετ. Ακόμη, η εταιρεία εξέφρασε «σοβαρές ανησυχίες» για τις προθέσεις αυτού του νόμου.

«Όπως θα κάναμε με κάθε άλλο νόμο, τον αξιολογούμε για να κατανοήσουμε τις επιπλοκές του», δήλωσε από την άλλη εκπρόσωπος της Microsoft, σημειώνοντας ότι η εταιρεία έχει λάβει σχετικά λίγα αιτήματα από τις αρχές του Χονγκ Κονγκ κατά το παρελθόν. Παρόλα αυτά, η σχετική διαδικασία «παγώνει», μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης. 

Τέλος, η Apple ανακοίνωσε ότι αξιολογεί και αυτή με τη σειρά της τον νέο νόμο στο Χονγκ Κονγκ. Η εταιρεία, σε σχετική ανακοίνωση ανέφερε ότι από τη στιγμή που τέθηκε σε ισχύ ο επίμαχος νόμος, δεν έχει δεχθεί αιτήματα από το Χονγκ Κονγκ για στοιχεία. Σημείωσε παράλληλα ότι δεν λαμβάνει αιτήματα απευθείας από την εκεί κυβέρνηση, αλλά αυτά αξιολογούνται από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Η Zoom υποστηρίζει την ελεύθερη και ανοιχτή ανταλλαγή ιδεών και σκέψεων», τόνισε η εκπρόσωπος της εταιρείας, σημειώνοντας ότι παρακολουθούνται οι εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ. «Συμπεριλαμβανομένων και πιθανών οδηγιών από την αμερικανική κυβέρνηση. Έχουμε διακόψει την επεξεργασία όποιων αιτημάτων για πληροφορίες που σχετίζονται ή προέρχονται από το Χονγκ Κονγκ», συμπλήρωσε. 

Με πληροφορίες από Washington Post, Bloomberg, BBC

 

 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM