Ο διαρκής αερισμός σε εσωτερικούς χώρους είναι πιο σημαντικός και αναγκαίος από την απολύμανση των επιφανειών, για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού.

 

«Πέρα από τη μετάδοση μέσω σταγονιδίων, βλέπουμε σαφή αύξηση στη μετάδοση μέσω αεροζόλ», τονίζει ο Κρίστιαν Ντρόστεν, επικεφαλής των επιδημιολόγων του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Σαριτέ του Βερολίνου, επικαλούμενος νέες έρευνες.

 

Όπως εξηγεί, η μετάδοση μέσω σταγονιδίων γίνεται με βήχα ή φτέρνισμα, ενώ για τη μετάδοση μέσω αεροζόλ αρκεί η αναπνοή, που αφήνει στον αέρα ιικό φορτίο.

 

«Αν είναι έτσι τα πράγματα και ο ιός βρίσκεται στον αέρα, τότε, φυσικά, θα πρέπει ο αέρας να αλλάζει. Αντιθέτως, αν είναι κάτι που μπορούμε να μην κάνουμε επί καθημερινής βάσης, αυτό είναι η απολύμανση επιφανειών», σημείωσε ο Γερμανός επιδημιολόγος.

 

Ο Κρίστιαν Ντρόστεν επισήμανε επίσης ότι τα εστιατόρια και τα μπαρ πρέπει να υποδέχονται πελάτες μόνο σε εξωτερικούς χώρους, ενώ σε περίπτωση που χρησιμοποιηθεί και το εσωτερικό, θα πρέπει να γίνει με ανοικτά παράθυρα και τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας. 

 

Με πληροφορίες από Tagesspiel