Κορωνοϊός: Εθελοντές στην Ξάνθη κατασκευάζουν προστατευτικές μάσκες - Σε 3D εκτυπωτές

Κορωνοϊός: Εθελοντές στην Ξάνθη κατασκευάζουν προστατευτικές μάσκες - Σε 3D εκτυπωτές Facebook Twitter
Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
0

Εθελοντές στην Ξάνθη κατασκευάζουν σε 3D εκτυπωτές πλαστικές προστατευτικές μάσκες για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του νοσοκομείου. 

Η ιδέα ενός ιδιώτη γιατρού από την Ξάνθη και η τεχνογνωσία ενός φίλου του, αυτοδίδακτου επαγγελματία πάνω στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ήταν το έναυσμα για τη συγκρότηση μιας εθελοντικής ομάδας επτά ατόμων που κατασκευάζουν πλαστικές μάσκες, τυπωμένες εξ ολοκλήρου σε 3D εκτυπωτές, με σκοπό να βοηθήσουν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου της πόλης. Με τη βοήθεια της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας, με πολλή δουλειά και τη χρήση των απαραίτητων υλικών που αγοράζουν οι ίδιοι, οι επτά Ξανθιώτες έχουν κατασκευάσει μέχρι σήμερα τριάντα προστατευτικές μάσκες και τις διέθεσαν, μέσω φαρμακείων, στο νοσοκομείο της Ξάνθης, ενώ ετοιμάζονται να κατασκευάσουν άλλες εκατό.

Ο καρδιολόγος Κομνηνός Γκάμπρας και ο φίλος του Ανέστης Παπαχρήστου μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την πρωτοβουλία που πήραν αλλά και για την εμπειρία της εθελοντικής προσφοράς σε αυτές τις δύσκολες μέρες που περνούν όλοι, κυρίως όμως όσοι εργάζονται σε υγειονομικές δομές σε ολόκληρη τη χώρα. Ο κ. Γκάμπρας ήταν αυτός που ήρθε σε επικοινωνία με συναδέλφους του γιατρούς στο νοσοκομείο της Ξάνθης για να συζητήσει το αν θα βοηθούσε η κατασκευή τέτοιου είδους μασκών και έγινε ο συντονιστής της ομάδας που τις κατασκευάζει. Αναζήτησε, επίσης, όσους διαθέτουν 3D εκτυπωτές και θα μπορούσαν να συμβάλουν σε αυτή την κοινή προσπάθεια.

«Αρχικά, βρέθηκε ένα εγκεκριμένο σχέδιο για τον συγκεκριμένο τύπο μάσκας, που ήταν αναρτημένο σε κάποιο υγειονομικό site της Τσεχίας. Όταν το σχέδιο αυτό έλαβε και τη σχετική έγκριση του ελληνικού υπουργείου Υγείας, ξεκινήσαμε την παραγωγή των μασκών» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γκάμπρας. Ο Ξανθιώτης γιατρός επισημαίνει ότι οι συγκεκριμένες μάσκες, για να είναι απόλυτα ασφαλείς τόσο για το προσωπικό του νοσοκομείου όσο και για τους ασθενείς, απαιτείται να πληρούν συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά. «Δεν πρέπει, για παράδειγμα, να έχουν μικροπόρους που είναι πιθανόν να θέτουν σε κίνδυνο γιατρούς και ασθενείς».

Απαιτούνται από δυο έως και έξι ώρες για την κατασκευή μιας 3D μάσκας, ανάλογα με τον τύπο του εκτυπωτή, ενώ για 20 μάσκες χρειάζεται ένα κιλό πλαστικό υλικό. «Η δουλειά που γίνεται είναι συλλογική», επισημαίνει ο Ανέστης Παπαχρήστου και συμπληρώνει: «Η κατασκευή της μάσκας μετά την εκτύπωση του πλαστικού μέρους της απαιτεί την τοποθέτηση μιας διάφανης πλαστικής ζελατίνας και στη συνέχεια γίνεται η συγκόλληση όλων των μερών. Τα υλικά είναι δικά μας, αν και η διοίκηση του νοσοκομείου είπε ότι θα προσπαθήσει να μας εξασφαλίσει κάποια στο μέτρο των δυνατοτήτων της».

Ο κ. Παπαχρήστου σημειώνει ακόμα ότι σε όλη την Ελλάδα υπάρχει ένα δίκτυο ομάδων αποτελούμενο από ανθρώπους που κατασκευάζουν προστατευτικές πλαστικές μάσκες σε 3D εκτυπωτές που έχουν και σελίδα στα κοινωνικά δίκτυα και δέχονται παραγγελίες για δωρεάν προμήθειες. Ο Ανέστης Παπαχρήστου και ο Κομνηνός Γκάμπρας απευθύνουν έκκληση προς όλους όσοι διαθέτουν 3D εκτυπωτή και θέλουν να συνδράμουν αυτή την κοινή προσπάθεια να μη διστάσουν να επικοινωνήσουν μαζί τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι το Mythos της Anthropic τόσο έξυπνο και δυνατό που καταντά επικίνδυνο;

Τech & Science / Είναι το Mythos της Anthropic τόσο έξυπνο και δυνατό που καταντά επικίνδυνο;

To εργαστήριο της Anthropic δηλώνει ιδιαίτερα θορυβημένo από την ικανότητα του συστήματος να εντοπίζει τρωτά σημεία λογισμικού και είτε να τα επιδιορθώνει (λειτουργώντας αμυντικά) είτε να τα εκμεταλλεύεται (λειτουργώντας ως χάκερ)
THE LIFO TEAM
ΠΡΟΩΡΟΣ ΤΟΚΕΤΟΣ ΧΗΜΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΠΛΑΣΤΙΚΑ

Τech & Science / Πρόωρος τοκετός: Τι είναι ο φθαλικός εστέρας και γιατί είναι επικίνδυνος

Νέα μελέτη διαπίστωσε ότι μια χημική ουσία που υπάρχει παντού γύρω μας θα μπορούσε να έχει συμβάλει σε 2 εκατομμύρια πρόωρους τοκετούς. Ωστόσο, δεν επηρεάζονται όλα τα μέρη του κόσμου στον ίδιο βαθμό.
THE LIFO TEAM
ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ

Τech & Science / Επιστήμονες ανακάλυψαν νέα αντιβιοτικά τουλάχιστον 60 χρόνια μετά, χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη

Η τεχνητή νοημοσύνη ανοίγει νέα εποχή στην Ιατρική, καθώς ερευνητές κατάφεραν να ανακαλύψουν νεά αντιβιοτικά για πρώτη φορά μετά από έξι δεκαετίες, δίνοντας ελπίδα στη μάχη κατά των ανθεκτικών μικροβίων
THE LIFO TEAM
ΔΕΡΜΑ ΜΝΗΜΗ ΜΕΛΕΤΗ

Τech & Science / Ο λόγος που τα κύτταρα του δέρματος θυμούνται μία φλεγμονή για όλη τους τη ζωή

Δερματικές παθήσεις όπως η ψωρίαση συχνά εμφανίζουν εξάρσεις στα ίδια σημεία σε όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου και τώρα οι επιστήμονες πιστεύουν ότι γνωρίζουν τον λόγο
THE LIFO TEAM