Η γονιδιακή επεξεργασία που υπέστησαν τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα δίδυμα ώστε να γεννηθούν με ανοσία στον ιό HIV ενδεχομένως απέτυχε, προκαλώντας ανεπιθύμητες μεταλλάξεις, αναφέρουν οι επιστήμονες μετά τη δημοσιοποίηση της επιστημονικής έρευνας όπου βασίστηκε το «πείραμα».

 

Αποσπάσματα από χειρόγραφο του He Jiankui, του Κινέζου επιστήμονα που το 2018 ανακοίνωσε πως μέσω της τεχνικής «CRISPR-Cas9» τροποποίησε το DNA δύο εμβρύων πριν από τη γέννησή τους, δόθηκαν στη δημοσιότητα από το MIT Technology Review και αποτυπώνουν το πώς ο He αγνόησε τα ηθικά και επιστημονικά πρωτόκολλα για να δημιουργήσει τη Lula και τη Νana.


Ο ίδιος ισχυριζόταν πως επρόκειτο για ιατρική επανάσταση που μπορούσε να «ελέγχει την επιδημία του HIV», ωστόσο, παραμένει ασαφές το αν η μέθοδός του πέτυχε το στόχο της, να ανοσοποιήσει δηλαδή τα μωρά από τον ιό, καθώς η ομάδα του στην πραγματικότητα δεν αναπαρήγαγε τη γονιδιακή μετάλλαξη που προσδίδει αυτή την αντίσταση.

 

Ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων γεννιέται με ανοσία λόγω μετάλλαξης ενός γονιδίου που αποκαλείται CCR5. Και ήταν το συγκεκριμένο γονίδιο που ο He ισχυρίστηκε πως στόχευσε, χρησιμοποιώντας ένα πανίσχυρο εργαλείο γονιδιακής τροποποίησης, γνωστό ως Crispr.

 

«Ο ισχυρισμός πως έχουν αναπαράγει την επικρατέστερη παραλλαγή του CCR5 είναι καταφανής παραποίηση των πραγματικών δεδομένων και μπορεί μόνο να χαρακτηριστεί με έναν όρο: σκόπιμο ψεύδος», αναφέρει ο Fyodor Urnov, ειδικός στην επεξαργασία γονιδιώματος στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, στο MIT Technology Review και προσθέτει: «Η έρευνα καταδεικνεύει πως αντιθέτως η ομάδα απέτυχε να αναπαραγάγει την παραλλαγή του CCR5".

 

Ενώ η ομάδα στόχευσε το σωστό γονίδιο, δεν αναπαρήγαγε την απαιτούμενη παραλλαγή, αντ'αυτού δημιούργησε νέες παραλλαγές με ασαφή αποτελέσματα. Επιπλέον, η τεχνική Crispr παραμένει ένα ατελές εργαλείο καθώς μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες ή «εκτός στόχων» μεταλλάξεις, με τη χρήση της να καθίσταται εξαιρετικά αμφιλεγόμενη για τους ανθρώπους.

 

Η έλλειψη πρόσβασης σε όποιου είδους θεραπείας γονιμότητας ίσως ήταν εκείνη που οδήγησε τους γονείς των διδύμων να συμμετάσχουν στο πείραμα αυτό, παρά τον τεράστιο κίνδυνο για τα παιδιά τους, εξηγεί στο MIT Technology Review, η Jeanne O'Brien, αναπαραγωγική ενδοκρινολόγος.


Ο πατέρας ήταν θετικός στον ιό, κάτι το οποίο συνεπάγεται σοβαρό κοινωνικό στίγμα στην Κίνα και καθιστά απαγορευτική την πρόσβαση σε θεραπείες γονιμότητας – παρότι μία σχετικά αξιόπιστη τεχνική γνωστή ως «sperm washing» μπορεί να εμποδίσει τη μετάδοση στα αγέννητα παιδιά.

 

Με πληροφορίες από Guardian