H Huawei ετοιμάζεται να λανσάρει νέα smartphone - ακόμη και χωρίς υπηρεσίες Google

H Huawei ετοιμάζεται να λανσάρει νέα smartphone - ακόμη και χωρίς υπηρεσίες Google Facebook Twitter
0

Η Huawei προχωρά ακάθεκτη στα σχέδια της να κυκλοφορήσει τα υψηλών προδιαγραφών smartphones στην Ευρώπη, παρότι ίσως δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το λειτουργικό της Google, το Android, καθώς και πολύ δημοφιλείς εφαρμογές όπως το Google Maps.

Αυτό έκαναν γνωστό στελέχη της πολύ μεγάλης εταιρείας μιλώντας στο Reuters. Η νέα σειρά τηλεφώνων της Huawei αναμένεται να παρουσιαστεί στις 18 Σεπτεμβρίου στο Μόναχο, σύμφωνα με ανθρώπους που έχουν γνώση του χώρου, ενώ για την ώρα δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα είναι διαθέσιμα προς πώληση. 

Το Mate 30 είναι το πρώτο σημαντικό λανσάρισμα νέου μοντέλου της εταιρείας από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ, στα μέσα Μαΐου, έβαλε τη χώρα στη λεγόμενη εταιρική «μαύρη λίστα», κατηγορώντας την Huawei πως εμπλέκεται σε δραστηριότητες  που θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, κάτι που η εταιρεία αρνείται. 

Εκπρόσωπος της Google είχε δηλώσει στο Reuters στις 30 Μαΐου πως το Mate 30 δεν μπορεί να πουληθεί έχοντας ως μέρος των δυνατοτήτων εγκεκριμένες υπηρεσίες και εφαρμογές της Google εξαιτίας των κυρώσεων που επέβαλε η αμερικάνικη κυβέρνηση οι οποίες απαγορεύουν τις πωλήσεις προς τη Huawei από αμερικάνικες εταιρείες. Η προσωρινή αναστολή των κυρώσεων που ανακοινώθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα δεν ισχύει για νέα προϊόντα, όπως το Mate 30, τόνισε. 

Οι αμερικανικές εταιρείες έχουν δικαίωμα να ζητήσουν εξαιρέσεις από την απαγόρευση όμως η η Google δεν έχει κάνει γνωστό αν έχει κάνει αίτηση για τέτοια εξαίρεση, παρότι στο παρελθόν είχε ανακοινώσει πως θέλει να συνεχίσει να συνεργάζεται και να προμηθεύει τη Huawei. 

Σύμφωνα με το Reuters, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ έχει λάβει έως τώρα πάνω από 130 αιτήσεις από εταιρείες που ζητούν άδεια για να πουλήσουν προϊόντα στη Huawei, καμία όμως δεν έχει έως τώρα εγκριθεί. 

Η αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον του Mate 30 είναι μόνο ένα μέρος της ανησυχίας που επικρατεί γενικότερα μετά την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου Κίνας - ΗΠΑ. Αν και οι κυρώσεις κατά της Huawei ήταν απάντηση σε ανησυχίες για θέματα ασφαλείας ο πρόεδρος Τραμπ έχει υπονοήσει πως μπορεί να αρθούν αν υπάρξει μία συνολική εμπορική συμφωνία. 

«Η Huawei θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το λειτουργικό Android και το περιβάλλον του αν μας το επιτρέψει η αμερικανική κυβέρνηση», λέει εκ μέρους του κινεζικού κολοσσού ο εκπρόσωπος του Τζο Κελι. «Σε διαφορετική περίπτωση θα συνεχίσουμε να εξελίσσουμε το δικό μας λειτουργικό σύστημα», πρόσθεσε. 

Πιθανότατα  Huawei μπορεί να χρησιμοποιήσει μια ¨open source εκδοχή του Android χωρίς να παραβαίνει έτσι τις αμερικάνικες κυρώσεις. Όμως τα Google Apps μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην Ευρώπη μόνο με επί πληρωμή άδεια από την Google.  

Με πληροφορίες από Reuters 

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM