Ο ιδρυτής της Wikipedia καλεί σε παγκόσμια «απεργία» τους χρήστες στα social media

Ο ιδρυτής της Wikipedia καλεί σε παγκόσμια «απεργία» τους χρήστες στα social media Facebook Twitter
Ο ιδρυτής της Wikipedia καλεί σε παγκόσμια «απεργία» των χρηστών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 4 και 5 Ιουλίου
0

Ο ιδρυτής της Wikipedia καλεί σε παγκόσμια απεργία τους χρήστες των social media ζητώντας να σταματήσουν να τα χρησιμοποιούν για 48 ώρες σε μια προσπάθεια να πιέσουν τα δίκτυα για να αποκαταστήσουν τον έλεγχο των προσωπικών δεδομένων.

Η έκκληση για απεργία ξεκίνησε από τον Δρ. Larry Sanger,  τον αμερικανό συνιδρυτή της ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia.

Κανένας άνθρωπος σε όλο τον κόσμο να μη χρησιμοποιήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Πέμπτη 4 και την Παρασκευή 5 Ιουλίου, σε μια προσπάθεια να πιεστούν τα κοινωνικά δίκτυα να σεβασθούν τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών και να παραδώσουν τον έλεγχο των δεδομένων. Ο δρ Larry Sanger ζητά από τους χρήστες να κάνουν μαζικά επίδειξη της επιθυμίας τους για αλλαγή και της δυσαρέσκειας απέναντι στα social media.

«Πρέπει να κάνουμε αίσθηση, να επιδείξουμε τη δύναμή μας και να απαιτήσουμε από τους κολοσσούς που επιχειρούν να μας χειραγωγήσουν, να μας επιστρέψουν τον έλεγχο των δεδομένων μας και την ιδιωτικότητα»,  αναφέρει στο κάλεσμα του ο Σάνγκερ.

Όπως λέει, όσοι περισσότεροι συμμετάσχουν στην «απεργία», τόσο πιο ηχηρό θα είναι το μήνυμα της μαζικής δυσαρέσκειας και υπάρχει τότε ελπίδα τα μεγάλα κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook να προχωρήσουν σε αλλαγές, που θα προσδώσουν στους χρήστες περισσότερο έλεγχο πάνω στα δεδομένα τους, αλλά να γίνουν και πιο διαλειτουργικά, ώστε μια ανάρτηση σε ένα δίκτυο να μπορεί να εμφανιστεί και σε ένα άλλο.

«Έτσι θα έπρεπε να είχαν αναπτυχθεί εξαρχής τα κοινωνικά μέσα, αντί να είναι περιτοιχισμένα σε ξεχωριστά και ανταγωνιστικά δίκτυα», επεσήμανε, σύμφωνα με το BBC. Παράλληλα καλεί τους χρήστες να συνυπογράψουν μια Διακήρυξη Ψηφιακής Ανεξαρτησίας που ο ίδιος συνέταξε. Το κείμενο, που κυκλοφόρησε ήδη ευρέως μέσω Twitter, Reddit κ.α., καλεί τα κοινωνικά δίκτυα να αποκεντρωθούν και να σέβονται πλέον τα δικαιώματα των ανθρώπων για ελεύθερο λόγο, ιδιωτικότητα και ασφάλεια. Ο Larry Sanger ζήτησε από άλλους να διαδώσουν τη Διακήρυξη μέσω Facebook, καθώς ο ίδιος δεν διατηρεί λογαριασμό σε αυτό.

Όμως, ορισμένοι χρήστες εξέφρασαν αμφιβολίες κατά πόσο η «απεργία» θα έχει πραγματικά μαζική συμμετοχή και ανταπόκριση. 'Αλλωστε, αρκετοί που έχουν σοβαρά παράπονα από δίκτυα όπως το Facebook, τα έχουν ήδη εγκαταλείψει.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM