Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ δήλωσε ότι δεν μπορεί να αναμένεται από το Facebook να διαχειριστεί μόνο του την κρίση της παραπληροφόρησης γύρω από τις εκλογικές εκστρατείες.

 

Ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook, ο οποίος μίλησε στο Φεστιβάλ Aspen Ideas την Τετάρτη, δήλωσε ότι ενώ η εταιρεία επικεντρώθηκε σε ζητήματα ασφάλειας των εκλογών και παρεμβάσεων πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020, «αυτές είναι πραγματικά δύσκολες ερωτήσεις για να απαντήσω». «Δεν πιστεύω ότι ως κοινωνία θέλουμε οι ιδιωτικές εταιρείες να έχουν τη τελευταία λέξη για τη λήψη αυτών των αποφάσεων», πρόσθεσε.

 

Το Facebook προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες σχετικά με τη διάδοση της παραπληροφόρησης στην πλατφόρμα του, πριν οι ψηφοφόροι κατευθυνθούν προς τις κάλπες. Αντιμετωπίζει πρόστιμο ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την αμερικανική ομοσπονδιακή επιτροπή εμπορίου (FTC), η οποία ξεκίνησε έρευνα σε απάντηση στις αποκαλύψεις του Cambridge Analytica.

 

Ο Ζούκερμπεργκ συζήτησε μερικά από τα πολλά σκάνδαλα που αντιμετωπίζει το Facebook κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με τον καθηγητή του δικαίου του Χάρβαρντ και τον σύμβουλο του Facebook Κας Σάνσταϊν. Λίγες ώρες πριν ο Ζουκερμπεργκ μιλήσει στο φόρουμ, ο Λευκός Οίκος αύξησε την κριτική του στην εταιρεία για εικαζόμενη προκατάληψη εναντίον των Ρεπουμπλικάνων και ζήτησε συνομιλία σχετικά με τη λογοκρισία σε διαδικτυακές πλατφόρμες σε σύνοδο κορυφής στις 11 Ιουλίου.

 

Ο Ζούκερμπεργκ ανέφερε ότι ενθάρρυνε τις κυβερνήσεις να θεσπίσουν κανονισμούς για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και να αποτρέψουν τις ξένες επιρροές στις εκλογές, και εξέφρασε την υποστήριξή του για το νόμο  της Γερουσίας που παρουσίασαν οι γερουσιαστές Amy Klobuchar και John McCain το 2017. Τόνισε επίσης πως το Facebook δεν πρέπει να διασπαστεί απαντώντας σε φωνές που ζητάνε έντονα κάτι τέτοιο το τελευταίο διάστημα και είπε πως η εταιρεία από μόνη της έχει αναπτύξει συστήματα με επενδύσεις μεγάλων ποσών που καμία κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να έχει κάνει.

 

Mε πληροφορίες από Guardian