Η καρδιακή ανεπάρκεια «χτυπά» έναν στους πέντε Έλληνες

Η καρδιακή ανεπάρκεια «χτυπά» έναν στους πέντε Έλληνες Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Ένας στους πέντε Έλληνες εμφανίζει καρδιακή ανεπάρκεια σε κάποια φάση της ζωής του, σύμφωνα με τους επιστήμονες που προβλέπουν αύξηση των ασθενών και των θανάτων μέσα στα επόμενα χρόνια.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται πως τουλάχιστον 200.000 άτοµα πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια ενώ κάθε χρόνο έρχονται να προστεθούν περίπου 30.000. Μόνο η Μονάδα Καρδιακής Ανεπάρκειας της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκοµείου «Γ. Παπανικολάου», στη Θεσσαλονίκη, παρακολουθεί 400 ασθενείς µε µέσο όρο ηλικίας τα 65 έτη ενώ, κάθε χρόνο, εισάγονται περίπου 4.500 ασθενείς µε καρδιολογικά προβλήµατα. Από αυτούς οι 1.500 διαγιγνώσκονται µε καρδιακή ανεπάρκεια.

Οι ειδικοί τονίζουν πως για την επιτυχή αντιµετώπιση της νόσου μεγάλη σημασία έχει τόσο η πρόληψη όσο και η έγκαιρη διάγνωση. Για τον λόγο αυτό, ο διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής δρ. Ιωάννης Ζαρίφης και οι υπεύθυνοι της µονάδας καρδιακής ανεπάρκειας δρ Αλεξία Σταυράτη και ο δρ Κωνσταντίνος Πολυµερόπουλος, διοργανώνουν το επόμενο τριήμερο ενηµερωτικές εκδηλώσεις για την καρδιακή ανεπάρκεια, σε συνεργασία µε τον Δήµο Νεάπολης-Συκεών στη Θεσσαλονίκη και το ∆ηµοτικό Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης.

Η καρδιακή ανεπάρκεια έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις στη χώρα µας καθώς, σύµφωνα µε την κα Σταυράκη, περισσότερα από 500 νοσοκοµειακά κρεβάτια είναι µονίµως κατειληµµένα από τέτοιους ασθενείς και οι νοσηλείες λόγω καρδιακής ανεπάρκειας απορροφούν το 2% των συνολικών δαπανών για την Υγεία. Άλλωστε η καρδιακή ανεπάρκεια αποτελεί την πιο συχνή αιτία νοσηλείας για τους ασθενείς άνω των 65 ετών. «Αυτό έχει µεγάλη σηµασία, καθώς υπολογίζεται διπλασιασµός της ηλικιακής αυτής οµάδας τα επόµενα 20-30 χρόνια», εξηγεί η κα Σταυράκη.

Σύµφωνα µε τους ειδικούς, η συχνότητα της καρδιακής ανεπάρκειας εξαρτάται από τη συχνότητα των καταστάσεων που την προκαλούν. Η στεφανιαία νόσος µε την αυξηµένη συχνότητα εµφάνισής της και τη θεραπεία που επιτρέπει την επιβίωση σε σοβαρές µορφές της νόσου «σίγουρα είναι σηµαντικός παράγοντας αύξησης της καρδιακής ανεπάρκειας».

Η συχνότητα εµφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας είναι αυξηµένη τόσο στους υπερτασικούς όσο και στους διαβητικούς και τους παχύσαρκους ανθρώπους, όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες. Παράλληλα, η προοδευτική γήρανση του πληθυσµού που ήδη καταγράφεται, αναμένεται να επηρεάσει τη συχνότητα της καρδιακής ανεπάρκειας στο άμεσο μέλλον. Για τον λόγο αυτό οι γιατροί κάνουν πλέον λόγο για «επιδημία» καρδιακής ανεπάρκειας που θα οφείλεται για όλο και περισσότερους θανάτους ασθενών. 

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

NASA ΑΠΟΣΤΟΛΗ ARTEMIS II ΒΙΝΤΕΟ

Τech & Science / Artemis II: «Ευκαιρία ζωής» - Αστροναύτης απαθανατίζει την στιγμή που η Γη «δύει» πίσω από τη Σελήνη

Το πλήρωμα παρακολούθησε το φαινόμενο ενώ ταξίδευε στη μακρινή πλευρά της Σελήνης, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που άνθρωποι αντικρίζουν αυτή την εικόνα εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια
THE LIFO TEAM
ΓΗ

Τech & Science / Μελέτη διαπίστωσε πως η Γη γίνεται όλο και πιο φωτεινή κάθε χρόνο - Τι σημαίνει αυτό;

Η Γη γίνεται ολοένα και πιο φωτεινή, όμως η εικόνα δεν είναι γραμμική - Νέα μελέτη της NASA δείχνει ότι η αύξηση του τεχνητού φωτισμού συνοδεύεται από έντονες διακυμάνσεις
THE LIFO TEAM
Το Ιράν βγαίνει νικητής στον πόλεμο των social media

Τech & Science / Το Ιράν βγαίνει νικητής στον πόλεμο των social media

Επιστρατεύοντας τους τεχνολογικούς «μαχητές» της νεότερης γενιάς που δημιουργούν viral περιεχόμενο μέσω ΑΙ, το Ιράν δείχνει να κυριαρχεί στον πόλεμο των κοινωνικών μέσων, κατατροπώνοντας τη χώρα των «tech bros».
THE LIFO TEAM
NASA ΓΗ ARTEMIS II APOLLO 8

Τech & Science / Από την αποστολή Apollo 8 μέχρι την Artemis II: Πώς άλλαξε η Γη μέσα σε 58 χρόνια

Παρά την τεχνολογική πρόοδο και τη συνεχή παρατήρηση της Γης από το διάστημα, η δύναμη αυτών των εικόνων παραμένει ίδια: μας υπενθυμίζουν πόσο μικρός και πολύτιμος είναι ο πλανήτης μας
THE LIFO TEAM