Το φυτό που βλάστησε στη Σελήνη πέθανε από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες

Το φυτό που βλάστησε στη Σελήνη πέθανε από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες Facebook Twitter
0

Η εμφάνιση ενός πράσινου φύλλου μέσα σε ένα κουτί στη Σελήνη έδωσε τις πρώτες ελπίδες και άνοιξε τη μεγάλη συζήτηση για ένα μέλλον όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να καλλιεργούν την τροφή τους στο διάστημα, ακόμα και τη μετεγκατάσταση ανθρώπων στο φεγγάρι και άλλους πλανήτες.

Όμως, ελάχιστα αφότου είχε βλαστήσει το φυτό που σχηματίστηκε από σπόρους βαμβακιού πέθανε. 

Οι σπόροι, μαζί με χώμα, είχαν μεταφερθεί με ένα κινέζικο διαστημικό σκάφος. Με το που έπεσε η νύχτα οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στη λεγόμενη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, οι οποίες φθάνουν και τους -170 βαθμούς Κελσίου, οδήγησαν στον θάνατο του. 

Ο καθηγητής Xie Gengxin, από το πανεπιστήμιο της Chongqing, που ήταν επικεφαλής του συγκεκριμένου πειράματος, δήλωσε πως η μικρή διάρκεια ζωής ήταν αναμενόμενη. «Δε θα μπορούσε να επιβιώσει μέσα στο κουτί στη νύχτα της Σελήνης». 

Η διαστημική αποστολή ενός ρόβερ μπήκε για πρώτη φορά σε «κατάσταση ύπνου» την Κυριακή, από τότε που προσγειώθηκε. 

Η σεληνιακή νύχτα κρατά περίπου δύο εβδομάδες, μετά την οποία η αποστολή θα «ξυπνήσει ξανά». Το ρόβερ, το απαιτείται επίσης να «κοιμηθεί» ένα μικρό διάστημα το μεσημέρι, τη στιγμή που ο ήλιος θα βρίσκεται από πάνω του. Εκείνη τη στιγμή η θερμοκρασία μπορεί να ξεπεράσει τους 120 βαθμούς. Η έλλειψη ατμόσφαιρας στη Σελήνη είναι αυτή που δημιουργεί τις τεράστιες μεταπτώσεις στη θερμοκρασία. 

Αναμένεται σταδιακά το φυτό και οι σπόροι να φθάσουν σε κατάσταση αποσύνθεσης, μέσα στο πλήρες στεγανοποιημένο κουτί. Τα υπολείμματα δε θα επηρεάσουν το σεληνιακό περιβάλλον, ανακοίνωσε η κινέζικη Εθνική Διαστημική Διοίκηση. 

Στο παρελθόν, οι αστροναύτες έχουν καλλιεργήσει φυτά στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όμως είναι η πρώτη φορά που πέτυχαν να βλαστήσουν οι σπόροι στη Σελήνη. 

«Δεν είχαμε προηγούμενη εμπειρία και δεν καταφέραμε να προσομοιάσουμε στη Γη τις συνθήκες του σεληνιακού περιβάλλοντος, όπως η μικροβαρύτητα και η κοσμική ακτινοβολία. 

Το πείραμα περιλάμβανε επίσης και σπόρους από άλλα φυτά, όπως πατάτες, μαγιά, καθώς και ένα είδος αραβόσιτου, ομως κανένα από αυτά δεν έχει δείξει σημάδια πως βλάστησε. 

Επίσης είχαν τοποθετηθεί αβγά μύγας. Η ελπίδα ήτα να δημιουργηθεί ένα μικρο- οικοσύστημα, με τα φυτά να παρέχουν οξυγόνο στις μύγες, οι οποίες θα τρέφονταν από τη μαγιά και θα παρήγαγαν το διοξείδιο του άνθρακα που είναι απαραίτητο για τη φωτοσύνθεση των φυτών. 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα είδος αλεπούς ισως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου», λένε αρχαιολόγοι

Τech & Science / Ένα είδος αλεπούς ίσως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου» πριν από τον σκύλο, λένε αρχαιολόγοι

Η ανάλυση σκελετικών υπολειμμάτων ηλικίας 1.500 ετών στην Παταγονία υποδηλώνει ότι το Dusicyon avus ήταν «ένας πολύτιμος σύντροφος για τις ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών»
NEWSROOM