Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν έναν γαλαξία με μια τεράστια μαύρη τρύπα στον πυρήνα του, σε απόσταση 12,8 δισεκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη. 

 

Το κβαζάρ, όπως λέγεται το κέντρο του γαλαξία, είναι το πιο φωτεινό αντικείμενο που έχει παρατηρηθεί στο νεαρό σύμπαν, όταν αυτό είχε ηλικία ενός δισεκατομμυρίου ετών.

 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μέγεθος της μαύρης τρύπας ξεπερνά κατά περίπου 700 εκατ. φορές εκείνο του ήλιου. Η λάμψη του ισοδυναμεί με περίπου 600 τρισεκατομμύρια ήλιους. 

 

Για την ανακάλυψη συνεργάστηκαν πολλά τηλεσκόπια της Χαβάης (Gemini, James Clerk Maxwell, UKIRT, Keck και Pan-STARRS1). Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή αστρονομίας Σιαοχούι Φαν του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, έκαναν σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστροφυσικής «The Astrophysical Journal Letters» και ανακοίνωση στο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας στο Σιάτλ.

 

Οι αστρονόμοι αναζητούν εδώ και 20 χρόνια τόσο μακρινά κβάζαρ και για πρώτη φορά πέτυχαν να βρουν ένα, χάρη σε ένα κοντινότερο γαλαξία, ο οποίος έδρασε ως φακός που μεγέθυνε κατά 50 φορές το φως του μακρινότερου κβάζαρ (το λεγόμενο φαινόμενο του βαρυτικού φακού).

 

«Δεν περιμένουμε να βρούμε πολλά κβάζαρ φωτεινότερα από αυτό σε όλο το παρατηρήσιμο σύμπαν», δήλωσε ο Φαν.