Apple και Samsung επιβράδυναν επίτηδες τα κινητά και τιμωρούνται με τεράστια πρόστιμα στην Ιταλία

Apple και Samsung επιβράδυναν επίτηδες τα κινητά και τιμωρούνται με τεράστια πρόστιμα στην Ιταλία Facebook Twitter
0

Apple και η Samsung τιμωρούνται με πρόστιμα στην Ιταλία για επιτηδευμένη επιβράδυνση λειτουργίας των smartphone τους.

Το πρόστιμο για τα iPhone είναι στα 10 εκατ. ευρώ και για τα κινητά τηλέφωνα της Samsung στα 5.

Μια έρευνα που ξεκίνησε τον Ιανουάριο από την αρχή ανταγωνισμού διαπίστωσε ότι ορισμένες ενημερώσεις λογισμικού smartphone είχαν αρνητική επίδραση στην απόδοση των συσκευών.

Η απόφαση είναι σημαντική καθώς πιστεύεται ότι είναι η πρώτη του είδους εναντίον κατασκευαστών smartphone.

Η έρευνα ξεκίνησε καθώς υπήρχαν κατηγορίες ότι ενημερώσεις του λειτουργικού συστήματος για παλαιότερα τηλέφωνα τα επιβράδυνε, ενθαρρύνοντας έτσι την αγορά νέων τηλεφώνων.

Σε μια δήλωση, ο εποπτικός φορέας ελέγχου δήλωσε ότι «η Apple και η Samsung εφάρμοσαν ανέντιμες εμπορικές πρακτικές» και ότι οι ενημερώσεις του λειτουργικού συστήματος «προκάλεσαν σοβαρές δυσλειτουργίες και μείωναν σημαντικά τις επιδόσεις, επιταχύνοντας έτσι την αντικατάσταση των τηλεφώνων».

Προσθέτει ότι οι δύο εταιρείες δεν είχαν παράσχει επαρκείς πληροφορίες στους πελάτες σχετικά με τις επιπτώσεις του νέου λογισμικού ή οποιοδήποτε μέσο αποκατάστασης της αρχικής λειτουργικότητας των προϊόντων.

Η Samsung δήλωσε στους ιδιοκτήτες του τηλεφώνου Galaxy Note 4 ότι θα εγκαταστήσει μια νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος Android της Google που προορίζεται για το πιο πρόσφατο Galaxy Note 7, αλλά οι χρήστες ισχυρίστηκαν ότι αυτή καθιστούσε το παλιό μοντέλο υποτονικό σε απόδοση.

Ομοίως, η Apple είπε στους ιδιοκτήτες του iPhone 6 να εγκαταστήσουν ένα λειτουργικό σύστημα σχεδιασμένο για το iPhone 7, οδηγώντας σε προβλήματα λειτουργίας του παλαιότερου μοντέλου.

Και οι δύο εταιρείες τιμωρήθηκαν με το ανώτατο πρόστιμο ύψους 5 εκ ευρώ. 


Η Apple ωστόσο τιμωρήθηκε με επιπλέον πρόστιμο 5 εκατομμυρίων ευρώ για το γεγονός ότι δεν έδωσε στους πελάτες σαφείς πληροφορίες σχετικά με τα βασικά χαρακτηριστικά των μπαταριών λιθίου, συμπεριλαμβανομένου του μέσου όρου προσδόκιμου επιβίωσης, του τρόπου διατήρησής τους ή την αντικατάστασή τους στα iPhone.

Η Apple αναγνώρισε τον Δεκέμβριο ότι επιβράδυνε σκόπιμα τα iPhones με υποβαθμισμένες μπαταρίες μέσω ενημερώσεων λογισμικού για να αποφευχθούν ξαφνικά προβλήματα τερματισμού, αλλά αρνήθηκε ότι είχε κάνει κάτι για να μειώσει σκόπιμα τη ζωή ενός προϊόντος.

Η εταιρεία ζήτησε συγγνώμη αργότερα για τις ενέργειές της και μείωσε το κόστος αντικατάστασης μπαταριών. Προσθέτει επίσης πληροφορίες για την υγεία των μπαταριών στο iOS και επέτρεψε στους χρήστες να απενεργοποιήσουν την επιβράδυνση του επεξεργαστή του iPhone.

Η ιταλική αντιμονοπωλιακή αρχή ξεκίνησε την έρευνά της μετά από καταγγελίες πελατών  ενώ την ίδια χρονική στιγμή μια παρόμοια έρευνα στη Γαλλία είναι σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με το γαλλικό δίκαιο, η σκόπιμη μείωση της ζωής οποιουδήποτε προϊόντος προκειμένου να προωθηθούν οι πωλήσεις είναι έγκλημα.  Ο γαλλικός οργανισμός προστασίας των καταναλωτών έχει την εξουσία να επιβάλλει πρόστιμο έως 5% του ετήσιου κύκλου εργασιών ή να επιβάλλει ποινή φυλάκισης.

Ένας εκπρόσωπος της Samsung είπε ότι η εταιρεία απογοητεύθηκε από την απόφαση και σκοπεύει να ασκήσει έφεση για το πρόστιμο.

Η Apple δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο.

Mε πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM