Έρευνα: Τα άλογα μπορούν να επικοινωνήσουν με τους ανθρώπους

Έρευνα: Τα άλογα μπορούν να επικοινωνήσουν με τους ανθρώπους Facebook Twitter
1

Ένα ακόμη ζώο, το άλογο, γίνεται μέλος του κλειστού «κλαμπ» των ζώων που είναι σε θέση να επικοινωνήσουν κάπως με τον άνθρωπο, όπως έδειξαν πειράματα Νορβηγών επιστημόνων.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, οι επιστήμονες, χρησιμοποιώντας καρότα ως δέλεαρ, εκπαίδευσαν 23 άλογα να αγγίζουν με τη μουσούδα τους ένα πίνακα με σύμβολα, που κρεμόταν από ένα φράχτη, προκειμένου να δείξουν ότι θέλουν κάτι. Έτσι, όταν τα άλογα ήθελαν ένα κάλυμμα να ριχτεί πάνω στο σώμα τους, άγγιζαν το αντίστοιχο σύμβολο. Και αυτό το έκαναν μόνο όταν ο καιρός ήταν κρύος, οπότε φαινόταν πως δεν το έκαναν καθόλου τυχαία.

 Λίγα ακόμη ζώα, όπως οι πίθηκοι, τα δελφίνια και τα περιστέρια, φαίνεται ότι μπορούν να εκφράσουν προτιμήσεις δείχνοντας πράγματα.

 Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Σεσίλια Μέτζντελ του Νορβηγικού Κτηνιατρικού Ινστιτούτου, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ζωολογίας «Applied Animal Behaviour Science», σύμφωνα με το BBC και το «Science».

 «Τα άλογα συνήθως δεν θεωρούνται πολύ έξυπνα, όμως η νέα έρευνα δείχνει ότι, χρησιμοποιώντας τις σωστές μεθόδους, στην πραγματικότητα μπορούν να επικοινωνήσουν και να εκφράσουν τη γνώμη τους, κάνοντας επιλογές που μας φαίνονται λογικές», δήλωσε η Νορβηγίδα κτηνίατρος.

Όπως είπε, στις σκανδιναβικές χώρες όπου συχνά κάνει κρύο, συνηθίζεται οι άνθρωποι να φοράνε καλύμματα σαν κουβέρτες πάνω από τα άλογα. Οι ερευνητές ήθελαν να διαπιστώσουν κατά πόσο τα ίδια τα άλογα συμφωνούσαν με αυτό, αν τους άρεσε ή όχι που φορούσαν μια τέτοια καλύπτρα.

 Έτσι ο πίνακας είχε πάνω του ξεχωριστά σύμβολα για το «βάζω κουβέρτα» (οριζόντια μπάρα), «βγάζω κουβέρτα» (κάθετη μπάρα) ή «καμία αλλαγή» (κενό). Οι εκπαιδευτές έμαθαν στα άλογα να συσχετίζουν κάθε σύμβολο με την αντίστοιχη κατάσταση. Μετά από δύο εβδομάδες όλα τα άλογα είχαν μάθει να ζητούν να βάλουν ή να βγάλουν την κουβέρτα, ανάλογα με το αν έκανε κρύο ή ζέστη.

 Με το που έβγαινε ο ήλιος, τα άλογα που ήδη φορούσαν κουβέρτα, μόνα τους (και όχι με υπόδειξη του εκπαιδευτή) πήγαιναν στον πίνακα και άγγιζαν με τη μουσούδα τους το σχετικό σύμβολο. Ενώ όταν έπιανε βροχή ή έπεφτε πολύ η θερμοκρασία, έκαναν το ίδιο με το αντίστοιχο σύμβολο που σήμαινε «θέλω κουβέρτα».

  Οι Νορβηγοί ερευνητές δήλωσαν αισιόδοξοι ότι η ίδια μέθοδος μπορεί να αξιοποιηθεί από άλλους επιστήμονες για να κάνουν περισσότερες ερωτήσεις στα άλογα.

  Στην αρχή του έτους φέτος, Βρετανοί επιστήμονες είχαν ανακοινώσει ότι, όπως έδειξαν τα πειράματά τους, τα άλογα μπορούν να διακρίνουν ανάμεσα σε χαρούμενα και σε θυμωμένα ανθρώπινα πρόσωπα. Η ικανότητα αυτή των αλόγων πιθανώς σχετίζεται με τη διαδικασία εξημέρωσής τους από τους ανθρώπους πριν από χιλιάδες χρόνια.

1

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Eurostat για προσδόκιμο ζωής: Οι γυναίκες ζουν κατά πεντέμισι χρόνια περισότερο από τους άνδρες

Τech & Science / Eurostat για προσδόκιμο ζωής: Οι γυναίκες ζουν πεντέμισι χρόνια περισότερο από τους άνδρες

Οι περιοχές της Ελλάδας με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής - Σε ποιες περιοχές ζουν οι μακροβιότεροι Ευρωπαίοι και πού στην Ευρώπη καταγράφεται το χαμηλότερο προσδόκιμο
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Θεωρώ πως είναι κοινή γνώση σε όσους έχουν μεγαλώσει με άλογα (και άλλα ζώα που δε θεωρούνται κατοικίδια όπως γουρούνια, πρόβατα κτλ) ότι τα ζώα αυτά επικοινωνούν με τους ανθρώπους όπως οι σκύλοι για παράδειγμα. Φίλος ιδιοκτήτης ζωολογικού κήπου που έχει μεγαλώσει ένα λιονταράκι που γεννήθηκε στο ζωολογικό τους κήπο, (κοιμόταν εκεί μαζί του στο ίδιο δωμάτιο και το τάιζε με το μπιμπερό μέχρι να τρώει μόνο του και λίγο μετά, κόλλησε μαζί του και δεν έλεγε να ξεκολλήσει) έλεγε oτι όταν ήθελε να βγει έξω πήγαινε και γρατσουνούσε την πόρτα. Άρα ήξερε πώς να επικοινωνήσει την ανάγκη του για να καταλάβει ο άνθρωπος. Μάλλον οι επιστήμονες θα έπρεπε να ερευνήσουν ποια ζώα, θηλαστικά τουλάχιστον, δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τον άνθρωπο, με την κατάλληλη εκπαίδευση και τριβή με τους ανθρώπους.Είμαι ενάντια στην ύπαρξη ζωολογικών κήπων αλλά αυτή είναι άλλη μεγάλη κουβέντα.