Ζούμε περισσότερο αλλά μπορούμε τελικά να «ξεγελάσουμε» τον θάνατο;

Ζούμε περισσότερο αλλά μπορούμε τελικά να «ξεγελάσουμε» τον θάνατο; Facebook Twitter
0

Τον τελευταίο αιώνα, έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες για τη βελτίωση της ανθρώπινης μακροζωίας. Στην επιδίωξη του στόχου συνέβαλαν κυρίως οι πολιτικές δημόσιας υγείας και τα ισχυρά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, με πρωτοστάτες ιατρικούς επιστήμονες, δημόσιες αρχές και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.

Οι πρωτοβουλίες βελτίωσαν το μέσο προσδόκιμο ζωής, αρχικά στις ανεπτυγμένες οικονομίες και έπειτα στις αναδυόμενες. Σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου θα βιώσουν μια κοινωνία υπερηλίκων μέσα στον 21ο αιώνα- και αυτό είναι ένα μεγάλο επίτευγμα.

Ωστόσο, όταν επιτεύχθηκε ο πρώτος στόχος, βρήκαμε δεύτερο σκοπό- ένα υγιές προσδόκιμο ζωής και έχει αποδειχθεί ότι υπάρχουν διάφορες ενέργειες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Για παράδειγμα, οι ηλικιωμένοι μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται, να παράγουν, να καταναλώνουν και να συνεισφέρουν στην κοινωνία καθώς η ενεργός συμμετοχή τους βελτιώνει την υγεία τους.

Μπορούμε όμως να εξαπατήσουμε τον θάνατο;
 

Επιστήμονες λένε πως υπάρχει πράγματι ένα όριο στην ανθρώπινη ζωή και ότι δεν μπορούμε να διαφύγουμε τον θάνατο, αν και πολλοί πιστεύουν ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν μελλοντικά να ζουν για πάντα.

Νέα έρευνα απέδειξε, ωστόσο, πως δεν θα μπορέσουμε ποτέ να αποφύγουμε τα γηρατειά. Επιστήμονες εξέτασαν μια θεωρία, η οποία υποθέτει ότι οι άνθρωποι έχουν την έμφυτη τάση να γερνούν.

Χρησιμοποίησαν στοιχεία που συγκεντρώθηκαν τους τελευταίους αιώνες και τα σύγκριναν με αντίστοιχα στοιχεία από πρωτεύοντα θηλαστικά. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί από τα μέσα του 1800, εν μέρει χάρη στη δημιουργία υγιέστερων και ασφαλέστερων κοινωνιών.

Ωστόσο, προέκυψε επίσης ότι το λεγόμενο «μοτίβο της θνησιμότητας» των ανθρώπων είναι ίδιο σε σχέση με τα θηλαστικά. Συγκεκριμένα τα ποσοστά θνησιμότητας είναι υψηλά στην βρεφική ηλικία, χαμηλά στην πρώιμη φάση ενηλικίωσης και στη συνέχεια αυξάνονται σταθερά όσο μεγαλώνουμε -τα αποτελέσματα ουσιαστικά δείχνουν ότι η γήρανση βρίσκεται μέσα στα γονίδιά μας.

Η ανθρωπότητα έχει επενδύσει αδρά στην έρευνα για την αντιμετώπιση της γήρανσης, ενώ ορισμένοι μελλοντολόγοι υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να ζήσουν με την βοήθεια των επιστημονικών επιτευγμάτων. 

Η νέα έρευνα καταλήγει ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Άλλοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το ύψιστο όριο ζωής ενός ανθρώπου τίθεται στα 150 έτη. Όσο, όμως και να μπορούμε να ζήσουμε, η προσωπική φορντίδα είναι ζωτικής σημασίας για να είμαστε υγιείς και όσο γερνάμε.

Οι γιατροί συνιστούν καλή διατροφή, κίνηση, περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ και όχι κάπνισμα.

Με πληροφορίες από World Economic Forum

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ