Ζωντανό σκουλήκι, 8 εκατοστών, βρέθηκε στον εγκέφαλο γυναίκας

Ζωντανό σκουλήκι 8 εκατοστών βρέθηκε στον εγκέφαλο γυναίκας Facebook Twitter
Φωτ.: Canberra Health
0

Ένα παρασιτικό σκουλήκι μήκους 8 εκατοστών από τον εγκέφαλο μιας γυναίκας έβγαλε η νευροχειρούργος, Χάρι Πρίφια Μπάντι στην Καμπέρα της Αυστραλίας.

Η 64χρονη ασθενής, στον εγκέφαλο της οποίας εντοπίστηκε το σκουλήκι, εισήχθη για πρώτη φορά στο νοσοκομείο στα τέλη Ιανουαρίου του 2021, αφού υπέφερε επί τρεις εβδομάδες από κοιλιακό πόνο, διάρροια, ξηρό βήχα ενώ είχε και πυρετό.  

Μέχρι το 2022, τα συμπτώματά της περιλάμβαναν επίσης λήθη και κατάθλιψη, με αποτέλεσμα να παραπεμφθεί σε νοσοκομείο της Καμπέρα. Μια μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου της αποκάλυψε ανωμαλίες που απαιτούσαν χειρουργική επέμβαση. 

Όπως ήταν αναμενόμενο κανείς από τους γιατρούς δεν περίμενε ότι θα βρουν στον εγκέφαλο της γυναίκα ένα σκουλήκι το οποίο μάλιστα ήταν και ζωντανό. 

Η σοκαριστική ανακάλυψη ώθησε την ιατρική ομάδα που ασχολούνταν με την 64χρονη να εξετάσει περαιτέρω το θέμα για να βρει τι είδους σκουλήκι ήταν αυτό και, το σημαντικότερο, να αποφασίσει για οποιαδήποτε περαιτέρω θεραπεία θα χρειαζόταν η ασθενής.

«Η Καμπέρα είναι ένα μικρό μέρος, οπότε στείλαμε το σκουλήκι, το οποίο ήταν ακόμη ζωντανό, κατευθείαν στο εργαστήριο ενός επιστήμονα, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία με τα παράσιτα. Απλώς το κοίταξε και είπε: "Θεέ μου, αυτό είναι το Ophidascaris robertsi"», δήλωσε η νοσοκομειακός γιατρός λοιμωδών νοσημάτων, Σαντζάγια Σεναγιάκε. 

Το Ophidascaris robertsi είναι ένα σκουλήκι που συναντάται συνήθως στους πύθωνες με την ασθενή του νοσοκομείου της Καμπέρα να αποτελεί την πρώτη παγκοσμίως που εντοπίζεται κάτι τέτοιο στον εγκέφαλό της. 

Πώς όμως εισήλθε στο σώμα της το σκουλήκι; Η ασθενής μένει κοντά σε μια περιοχή με λίμνη στην οποία ενίοτε συναντά κανείς πύθωνες. Παρά το γεγονός ότι δεν είχε άμεση επαφή με πύθωνα, συχνά μάζευε χόρτα από την περιοχή γύρω από τη λίμνη για να τα χρησιμοποιήσει στο μαγείρεμα.

Οι γιατροί και οι επιστήμονες που ασχολήθηκαν με την περίπτωσή της υποθέτουν ότι ένας πύθωνας μπορεί να «έριξε» το παράσιτο μέσω των περιττωμάτων του στο γρασίδι. Έτσι, η ασθενής πιθανότατα μολύνθηκε με το παράσιτο απευθείας από την επαφή με το χορτάρι ή μετά την κατανάλωση των χόρτων.

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM